Tarolhat Irene a keleti parton

Most már biztos: valami rendkívülire készül New York. Az ugyanis nagyon komoly dologra utal, hogy öt órával előrehozták a helyi amerikaifutball csapatok, a Jets és a Giants szombati meccsét a MetLife stadionban. Cherchez la femme: a magyarázat az Irene hurrikán, amelynek pusztítását a hétvégére várják az Egyesült Államok keleti partszakaszán.

De nem mindenki fél. – Egyelőre a hét eleji földrengést próbáljuk feldolgozni, a hurrikán miatt nem különösebben aggódtunk. De követjük azért a helyi híradásokat, leállhat a tömegközlekedés – mondta telefonon lapunknak a Manhattanben élő Molnár Virág. A világváros egyik egyetemének szociológiatanára az Upper East Side városrészben lakik, és délebbre, Greenwich Villageben dolgozik. Mint mondja, egyik helyen sem tapasztalni semmi különöset. Inkább az alacsonyabban fekvő városrészek érintettek, mint a brooklyni Coney Island.

Több évtizedes tapasztalata alapján nem tart a 180 km/órás szelekkel kísért Irene-tól Dave Merklin sem, aki pedig egy óceánparti faluban, Freeportban él Long Islanden. – Nem készülök gyakorlatilag sehogy. Számos ilyen vihart átéltem már. Negyven éve élek ebben a házban. Kivárom, amíg elmegy a vihar, aztán összetakarítok. Arra azért vigyázok, hogy az ajtók zárva legyenek – mondta a pénteki The New York Timesnak.

Janet Napolitano mindamellett mindenkit óvatosságra int. – Nagyon komoly hurrikán ez: bebizonyította ezt Puerto Ricón és másutt. Éppen ezért igen komolyan vesszük, és lassan a felkészülési fázis végére érünk – mondta az amerikai belbiztonságiminiszter pénteki sajtótájékoztatóján, amelybe a Népszabadság telefonos konferenciabeszélgetés formájában kapcsolódott be. Napolitano felhívta a figyelmet, hogy mindenki engedelmeskedjen az evakuálásra való felszólításnak, amennyiben a helyi vezetők ilyet rendelnek el. – Az elnök biztosított bennünket arról, hogy minden szükséges forrást megkapunk – tette hozzá, néhány praktikus tanácsot is megosztva a hurrikánszezonokhoz amúgy hozzászokott amerikaiakkal: ha kiürítenek egy környéket, legyen alternatív szállásuk, élelmük, ivóvizük. Sőt zseblámpájuk, mert komolyabb áramkimaradásokra lehet számítani az USA keleti partjain.

A rendkívüli állapotot több szövetségi államban is rutinból elrendelték: 65 millió embert érinthet a trópusi vihar. De ez még nem jelent automatikusan evakuálást is. A világ egyik legsűrűbben lakott nagyvárosi térségében, New York három állam által határolt húszmillió fős vonzáskörzetében e sorok írásáig egyetlen megyében rendeltek el kötelező kitelepítést. Chris Christie, New Jersey kormányzója fontolgatja, hogy az egész államra kiadja ezt, de, mint mondta, „még nem tartok ott”.

Michael Bloomberg, New York polgármestere szombat reggelig dönti el, hogy az alacsonyabban fekvő városrészekben – ahol mintegy negyedmillióan élnek összesen –, menniük kell-e a lakóknak. Egyelőre egyes idősotthonokat köteleztek erre a lépésre, kórházakat pedig a halasztható műtétek elnapolására, hogy sérülteket tudjanak fogadni. A metropolis tömegközlekedését órák alatt tudják csak leállítani, és hétfő hajnalig is szünetelhetnek majd a járatok.

Szupermarket Long Islanden, New York államban. A hurrikán közeledtével felvásárolták az enni- és innivalót
Szupermarket Long Islanden, New York államban. A hurrikán közeledtével felvásárolták az enni- és innivalót
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.