Megtalálták Kadhafi tartalékait

Egy négymilliós város ellátására elegendő élelmiszer, üzemanyag és gyógyszer került elő titkos raktárakból.

Minden épületet, pincét, kunyhót és lyukat átkutattak a líbiai felkelők tegnap Moammer Kadhafi után egy tripoli negyedben, nem messze a diktátor néhány napja elfoglalt „erődjétől”. A felkelők azt állították: biztos tippet kaptak arról, hogy ott rejtőzködik a diktátor és családja. Független források ezt azonban nem erősítették meg, lapzártánkig továbbra sem lehetett tudni, hol tartózkodik a Líbiát 42 éven át vezető Kadhafi.

Liam Fox brit védelmi miniszter a Sky News brit tévécsatornának nyilatkozva csütörtök reggel elismerte, hogy a NATO erői és a felkelők együtt keresik Kadhafit és kormányának több tagját, de azt nem volt hajlandó pontosítani, hogy a hajszában a szövetségi erők milyen típusú – esetleg szárazföldi – segítséget nyújtanak a lázadóknak. A The Daily Telegraph mindenesetre megírta, hogy a brit légvédelem speciális egységei (SAS) már hetekkel ezelőtt Líbiába érkeztek, de a felkelők ruhájába bújtak, s az ő fegyvereiket használták, inkognitójukat mostanáig sikerült megőrizniük.

Ha Kadhafit nem is, más, számukra értékes „kincset” már találtak a lázadók a Reuters jelentése szerint. Musztafa Abdel-Dzsalil, a ÁtmenetiNemzeti Tanács (NTC) vezetője egy sajtótájékoztatón bejelentette, hogy hatalmas élelmiszer-, gyógyszer- és üzemanyagkészletre, Kadhafi titkos tartalékaira bukkantak. Állítása szerint ez egy, a kétmilliós Tripolinál kétszer nagyobb város ellátására is elég lenne, így véget vethetnek annak a hiánynak, amely a felkelés kezdete óta sújtja az országot. A polgárháború ugyanis elvágta a legfontosabb utánpótlási útvonalakat. A lázadóvezér szerint Zavijában, az olajkikötőben pedig hatalmas üzemanyagkészletre bukkantak. Az NTC már igyekszik a jövőre gondolni: tegnap bejelentették, hogy egy éven belül szeretnék az olajexport szintjét a polgárháború előttire visszaállítani.

Mindeközben a harcnak közel sincs vége: a Kadhafihoz hű egységek az ország néhány pontján még masszívan tartják magukat. Északkeleten például szilárdan a kormányerők kezén van Szirte, Kadhafi szülővárosa. A felkelők továbbra is tűzpárbajt vívnak a Tripoli bizonyos kerületeiben fel-felbukkanó kormánykatonákkal is, ám erőiket csütörtökön már átcsoportosították Szirte felé. A lázadók csütörtökön heves támadás alá vették a települést, ám ott ellenállással találkoztak, az odavezető országutat továbbra is a Kadhafihoz hű erők őrzik, akik bázisukat a Szirte-öbölben fekvő Ben Javadnál alakítják ki. Onnan ágyúzzák a lázadók a közelben, Ras Lanufnál lévő állásait.

Fawzi Bukatif, a felkelők egyik szóvivője arról tájékoztatta az AFP tudósítóját, hogy tárgyalásokat kezdtek Szirte törzsfőnökeivel a megadásról, de a megállapodást nehezíti, hogy a városban beásták magukat a Kadhafihoz hű kormányerők, akik a végsőkig kitartanak. Az ellenállók Bengáziban lévő vezetői viszont forszírozzák Szirte bevételét, ellenkező esetben nincs kizárva az erőiket egyesítő kormánycsapatok ellentámadása.

A város kulcsfontosságú, mert egyes hírek szerintKadhafi a szülővárosában, Szirtében bujkálhat. Az antik időkből ismert, ma 130 ezres kikötőváros mindig is közel állt Kadhafi szívéhez, gyakran előfordult, hogy külföldi vendé geit szülővárosában fogadta nagy pompával. Miközben maga egykori szegénységével büszkélkedett, s minden jeles vendégének elmesélte, hogy szegény családban született, és egy sátorban jött a világra. Kétes hírneve mellett két dolgot kapott a város Kadhafitól: egy katonai bázist, illetve a kikötőben felépített, grandiózus konferenciapalotát. Szemtanúk szerint a szupermodern építmény idegen test a szerény városkában. Szirtében a Gedadfa törzs tartja kezében a hatalmat, Kadhafi is ebből a törzsből származik, s az alkudozás is velük folyik most.

Miközben még harcok folynak az ország teljes felszabadításáért, a diplomáciában már teljes győzelmet arattak a felkelők. Csütörtökig több mint 40 ország ismerte el a líbiai Átmeneti Nemzeti Tanácsot az ország legális képviselőjeként. Várhatóan lapzártánk után ül össze az ENSZ Biztonsági Tanácsa, s másfél milliárd dollárt felszabadít a felkelők javára Kadhafi hónapokkal ezelőtt zárolt számlájáról.

Felkelők a Rixos Hotelben: Kadhafi katonái itt szerdán még újságírókat tartottak fogva
Felkelők a Rixos Hotelben: Kadhafi katonái itt szerdán még újságírókat tartottak fogva
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.