Hol bujkál Kadhafi?

– Nyolc hónap múlva választásokat tartunk Líbiában – mondta a La Repubblica című római lapban megjelent interjújában Musztafa Abdel-Dzsalil, a felkelőket képviselő Átmeneti Nemzeti Tanács vezetője.

A mondat jelzi, hogy noha még fegyverropogás hallatszik Tripoli egyes negyedeiből, és a gyűlölt diktátor, Moammer Kadhafi továbbra is bujkál valahol, már a jövőt tervezgetik az észak-afrikai országban.

A felkelők vezetője maga is elismerte, hogy vannak még ellenállási gócok Tripoliban és talán az ország más pontjain is, de az biztos, hogy a Kadhafi -érának vége. Persze egyáltalán nem mindegy, hogy a Líbiát 42 éve uraló diktátort mikor és milyen körülmények között fogják el –ismerte el Abdel-Dzsalil. Jó lenne őt élve elfogni és hazájában bíróság elé állítani. Már csak azért is, hogy bizonyíthassák: van más módszer is az ellenfelekkel szemben, mint amit az ezredes alkalmazott.

Az új líbiai hatalom vezetője azt is hangsúlyozta, hogy országa szilárd, kölcsönös tiszteleten alapuló kapcsolatokat kíván fenntartani a külvilággal. Aktív tagjai akarnak lenni a nemzetközi közösségnek, és tiszteletben tartják a Líbia által korábban aláírt szerződéseket. Természetesen a Kadhafi utáni Líbiának különleges kapcsolatai lesznek azokkal az országokkal, amelyek kezdettől fogva támogatták szabadságharcát – hangsúlyozta a politikus.

Ez a két utóbbi mondat megnyugvást keltett Keleten és Nyugaton egyaránt. Egyszerre szólt Moszkvának (de Kínának és Brazíliának is), amely tartott tőle, hogy a korábbi olajszerződéseket újraírják. És persze Olaszországnak, Franciaországnak, Nagy-Britanniának és az Egyesült Államoknak, amelyek harci gépeikkel segítették Kadhafi uralmának megdöntését. Miközben a Kadhafi-rezsimnek minden jel szerint vége, maga Kadhafi rejtélyes módon tovább él. Nem elég, hogy a felkelők által kedden elfoglalt főhadiszállásán nem találták, de szerdán hajnalban még meg is szólalt. Rádióüzenetében azt közölte, hogy taktikai okokból elhagyta ugyan korábbi lakhelyét, de továbbra is Tripoliban tartózkodik, sőt keddről szerdára virradóra inkognitóban bejárta a várost. Arra biztatta híveit – ha még vannak ilyenek –, hogy tisztítsák meg a várost a „patkányoktól” (a lázadókat szokta így emlegetni), és ne adják fel a győzelem reményét.

Tripoli azonban egyre kevésbé bízik volt diktátorában, és a jelek szerint egykori hívei menekülőre fogták a dolgot. Külföldi újságírók jelentései szerint tömegek próbálják elhagyni a fővárost. Az ötszáz méterenként felállított ellenőrző pontoknál nagy a tumultus, mert a forradalmi egységekből rendőrökké átvedlett katonák tartanak attól, hogy Kadhafi egykori katonái civilbe öltöztek, és most így próbálnak elmenekülni Tripoliból. A főváros háromnapos ostromában egyébként négyszáz felkelő halt meg, a sebesültek száma pedig a kétezret is meghaladja. A felkelők hatszáz kormánykatonát tartanak fogságukban, közülük sokan sebesültek. Tripoli kórházai túlzsúfoltak, hiány van gyógyszerekből, kötszerekből, és számos olyan súlyos sebesültet kénytelenek ott tartani, akiknek ellátását helyben képtelenek megoldani.

A magyar Külügyminisztérium –amely hétfőn az Átmeneti Nemzeti Tanácsot ismerte el a líbiai nép hivatalos képviselőjének – helyettes államtitkári szinten magyarázta a minisztérium sokak által túlságosan is óvatosnak minősített magatartását. Mint Hóvári János a Népszabadságnak elmondta: a magyar kormány azért halogatta mostanáig az Átmeneti Nemzeti Tanács elismerését, hogy ne veszélyeztesse az összes EU-tagállam, valamint az Egyesült Államok és Kanada képviseletét ellátó magyar diplomaták munkáját Kadhafi kormányánál. Ám a magyar Külügyminisztérium – titokban – már hónapokkal ezelőtt küldött egy diplomatát Bengáziba, és ő képviselte a magyar kormányt az Átmeneti Nemzeti Tanácsnál, sőt az ÁNT Tripoliban lévő „földalatti képviselőjével” is tartották a kapcsolatot a magyar diplomaták.

A helyettes államtitkár azt is elmondta, hogy az eredetileg a misszióvezetők hétfőn kezdődő értekezletére hazarendelt Marton Béla Tripoliban akkreditált nagykövetünket a Külügyminisztérium vezetése azonnali hatállyal visszaküldte állomáshelyére. A nagykövet előbb Tuniszba utazik, ahol találkozik az EU- misszió vezetőjével, és amint a határ átjárható lesz, gépkocsival tér vissza Tripoliba. Hóvári János cáfolta azokat a sajtóinformációkat, miszerint a féléves magyar EU-képviselet – azáltal hogy számos EU-tagország elismerte a lí biai Átmeneti Nemzeti Tanácsot – megszűnt volna. Az időközben diszkréten megerősített magyar nagykövetség ezt a megbízatást továbbra is ellátja, mindaddig, amíg az érintett országok ez irányú kérésüket vissza nem vonják.

Kiszabadultak az újságíró foglyok

Kiszabadultak a nyugati újságírók a tripoli Rixos Hotelből, ahol öt napja fogolyként éltek – tudatta Twitter-oldalán Matthew Price, a BBC tudósítója. Kadhafi emberei napokkal ezelőtt elmenekültek az általuk parancsnoki központként használt szállóból, és csak katonákat hagytak ott, hogy ne engedjék elmenni az újságírókat. Golyóálló mellényben, félelemben teltek a napjaik.

– Hat nap rémálom után most egy autóba zsúfolódtunk. A helyzet még mindig kicsit gyanús – írta Price. Az elmúlt öt napban nem hagyhatta el a szállót a 35 külföldi: nagy részük újságíró, akik a hotelből tudósítottak a konfliktus kezdete óta. Az újságírók Kadhafi katonáinak foglyai voltak a luxushotelben. Kiszabadulásuk előtt a víz- és élelmiszerkészletek már fogyóban voltak, az áramellátás korlátozott. A kapukat fegyveres őrök vigyázták. – Egy operatőr megpróbált kimenni a kapun, AK–47-es gépfegyvert fogtak a hasához, úgy fordították vissza –mondta a BBC Radio4 műsorában néhány órával a kiszabadulása előtt telefonon Matthew Price.

– Körülbelül 35 külföldi szorult be ide, vannak köztük britek, és van egy amerikai kongresszusi képviselő is –közölte Price korábban. – A helyzet elkeserítő – fogalmazott a tudósító, aki részletesen beszámolt a feszültségről, amelyben az újságírók éltek a tripoli hotelben. (Munkatársunktól)

A Kadhafi-rezsim bukását ünneplik Bengáziban
A Kadhafi-rezsim bukását ünneplik Bengáziban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.