Beszólt és visszaszólt Bátora

Tegnap sem jelentek mega TOP 09 párt miniszterei a prágai kormányülésen - akárcsak múlt szerdán.

– Addig nem veszünk részt a tanácskozáson, amíg Josef Dobes oktatásügyi miniszter nem meneszti Ladislav Bátorát, a tárca személyzeti főosztályának vezetőjét – erősítette meg elhatározásukat Miroslav Kalousek pénzügyminiszter, a távol maradt párt második embere.

A viszály két hete robbant ki, miután Ladislav Bátora a szélsőséges D.O.S.T. (Elég) mozgalom vezetőjeként élesen bírálta az Egyesült Államok prágai nagykövetét, aki nyugati kollégáival együtt nyilatkozatban támogatta a cseh melegek fesztiválját.

– Ezek a deviáns alakok a családközpontú erkölcsi értékrendet rombolják szét, és ebben segédkeznek az őket támogató diplomaták – közölte. A cseh külügyér felháborodott: – Különösen külföldi diplomatákkal szemben ilyesfajta kioktatásra állami tisztségviselő nem ragadtathatja magát. Ezzel betelt a pohár, a szélsőséges nézeteiről elhíresült főosztályvezetőnek távoznia kell. A jelenlegi helyzet olyan, mintha leányiskola élén hírhedt pedofilt tűrnénk meg – nyilatkozta.

Ladislav Bátora perceken belül a Facebook közösségi portálon vágott vissza: „Szegény öreg, azért fröcsög, mert jól tudja, hogy több ok miatt sem párbajképes.” Az oktatási tárca vezetője pedig bejelentette: legfeljebb ő kér bocsánatot külügyminiszter kollégájától, de a beosztottját nem váltja le. Ezután Karel Schwarzenberg pártja immár Petr Necas kormányfőnek adott ultimátumot: vagy Bátora távozik, vagy pedig ők, akár előre hozott választások árán is.

– Egyáltalán nem az én személyem a lényeg, hanem az, hogy eltűrjük-e a fasisztoid személyeket az állami intézményekben – érvelt Schwarzenberg. S felidézte Bátora nyilvánosan vallott antiszemita nézeteit, továbbá azt a több esetben is hangoztatott meggyőződését, miszerint a csehországi romákat arra kell kényszeríteni, hogy térjenek vissza indiai őshazájukba.

Prágai politikai elemzők szerint a főosztályvezető három diplomájával (külkereskedelmi és jogi végzettséggel rendelkezik, a Károly Egyetemen pedig amerikanisztika szakon végzett) a szofisztikált idegengyűlölő eszmék egyik megtestesítője. A Reflex című értelmiségi hetilapban az egyik cseh politológus Budapestre küldte őt, mert szerinte most ott dáridóznak az ilyen alakok. A hivatalnok gyakran kérkedik ugyanis magyar gyökereivel. Az apját Dél-Szlovákiából telepítették ki, anyai ágon pedig a dédmamája 1906-ig Galambos Gizellaként Pesten élt, és ekkor ment férjhez egy cseh katonatiszthez.

Minden érdekelt jól tudja, hogy Bátora azért kimozdíthatatlan,mert Václav Klaus embere. 2003-ban „Havel és más értelmiségiek, húzzátok le magatokat a klozetban!” feliratú transzparenssel támogatta nyilvános gyűléseken politikai kedvencének államfővé választását, és azóta is rajong érte, főleg EU-ellenes nézetei miatt.

Ladislav Bátora. Az elnök embere
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.