Hollandórák – törökök nélkül

A török bevándorlóknak többé nem kell beilleszkedniük a holland társadalomba – cikkeztek a lapok Hollandiában. Pedig „csak” annyi történt, hogy az utrechti közigazgatási bíróság (adminisztratív ügyekben ez számít a legfelsőbb bíróságnak) kimondta: a Törökországból érkezőket a jövőben nem lehet arra kötelezni, hogy integrációs tanfolyamokra járjanak.

– Ez a végső döntés, fellebbezni már nem lehet – mondták lapunknak az utrechti törvényszék sajtóosztályán. Azt már nem merték megjósolni, hogy emiatt változtatnak-e a (2007-ben hatályba lépett) holland bevándorlási törvényen, amely úgy rendelkezik: aki Hollandiában akar letelepedni, köteles integrációs kurzuson megismerkedni a holland nyelvvel és kultúrával.

Nem elég, hogy e tanfolyamokért fizetni kell, de előfordult az is, hogy a záróvizsgán elbukó törökökkel pénzbírságot fizettettek, vagy megtagadták tőlük a tartózkodási engedélyt. Tavaly Rotterdam és Roermond város bírái három különböző esetben is úgy ítélkeztek, hogy Hollandiának mindehhez nincs joga – a közigazgatási bíróság most ezt erősítette meg, immár végérvényesen.

Meglepő módon az EU-joganyagra hivatkoznak a törököknek igazat adó határozatok. Ezek szerint az Európai Unió és Törökország közötti társulási szerződés (amelyet még 1963-ban Ankarai megállapodás néven írtak alá) egyértelműen tiltja a török és az EU-állampolgárok közötti diszkriminációt. Így az is szerepel az egyezményben, hogy az uniós tagállamok nem hozhatnak olyan törvényeket, amelyek korlátozzák a törököknek biztosított jogokat.

– A más országokból érkező bevándorlók helyzete nem változik a döntéssel – válaszolták kérdésünkre az utrechti bíróságon. Ami a törököket illeti, ők továbbra is beiratkozhatnak az ominózus tanfolyamra, de ezentúl csak önkéntesen.

Furcsának minősítette az ítéletet az iszlámellenes Szabadság Párt, amely máris felszólította Piet Hein Donner kereszténydemokrata belügyminisztert: tegyen meg mindent, hogy a törökökből is megfelelően honosított holland állampolgárok legyenek. A holland kormány jelezte, hogy módosítani szeretné az EU–török társulási szerződést, ám ehhez a többi tagország támogatását is meg kellene szereznie.

Egyéb trükkökkel is próbálkozik Hollandia. A Trouw című napilap úgy értesült, hogy a külügyminisztérium „alapvető beiskolázási követelmény” bevezetésével próbálja megkerülni a bíróság állásfoglalását. Ez minimális iskolázottsági szintet és hollandnyelv-tudást írna elő az ország minden állampolgárának, illetve lakosának – és ezzel a kör bezárulna.

Bírálta a hollandiai gyakorlatot (és konkrétan az integrációs kurzusokat is) Faruk Celik török miniszter, aki ez év elején úgy nyilatkozott a Volkskrant című napilapnak: a török bevándorlók sikeres integrációja a brit, az amerikai és az ausztrál társadalmakban el kellene hogy gondolkodtassa Hollandiát. Celik egy – ugyanabban az újságban megjelent – nyílt levélre reagált, amelyben Hollandiában élő közismert török személyiségek fejezték ki az aggodalmukat. Arra panaszkodtak, hogy egyre több, a holland királyságban élő török fiatal másodosztályú állampolgárnak érzi magát, és bántja őket, hogy bevándorlókként vagy muzulmánokként hivatkoznak rájuk.

Török pékség Rotterdamban. Nyelvet tanulni többé nem küldhetik őket
Török pékség Rotterdamban. Nyelvet tanulni többé nem küldhetik őket
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.