A Szináj felől jöttek a terroristák

Öt halottja és két tucat sebesültje van a csütörtöki izraeli merényletsorozatnak. A támadók összehangolt akciót hajtottak végre Eilat kikötőés üdülővárostól északra, az egyiptomi határ mentén.

Először az Egged társaság Beer Sevába közlekedő 972 számú buszát érte támadás a 12-es számú főúton. Egy tucat ember sebesült meg 30 kilométerre Eilattól északra, amikor három férfi tüzet nyitott a járműre.

Ezt két újabb támadás követte: az országút mentén bombák robbantak és harckocsi-elhárító rakétával lőtték a határtérséget ellenőrző izraeli katonai járőrt. A harmadik incidens helyi idő szerint 13 órakor volt. Akkor egy magánautót és egy délre tartó buszt támadtak meg. Ennek a támadásnak öt halálos sérültje volt. A két második támadás – lapunk helyi értesülései szerint – Ovda repülőtér közelében volt. Ez az eredetileg katonai repülőtérnek épült bázis hatvan kilométerre van Eilattól, de számos charterjárat is használja a szezonban. A Yediot Ahronot (Ynet) angol internetes kiadása szerint ideiglenesen lezárták az ovdai és az eilati repteret, valamint az Eilatba vezető utakat is. Izraeli közlés szerint három támadót megöltek, a többi után hajtóvadászat indult.

A térség egyébként Izraelben biztonságosnak számított eddig. Több éve volt utoljára terrorista merénylet Eilatban, amikor egy palesztin férfi, aki Gázából indult útjára az egyiptomi Szinájon keresztül eljutott az Akabai-öböl partján lévő városban, ahol egy péküzletben felrobbantotta magát. Az első kérdés most is az volt, honnan érkeztek a merénylők. Egyes izraeli szemtanúk látták, ahogy egyiptomi területről lőttek ki aknavetőket, s onnan lövöldöztek az izraeli autókra.

Dél-Szináj egyiptomi kormányzója sietve tagadta, hogy a terroristák tőlük érkeztek volna. Az izraeli szakértők azonban tudni vélik, hogy a sivatagos, hegyes félszigeten élő bedui nok együttműködnek a szélsőséges Hamasszal és átcsempészik a terroristákat is. Az al-Kaida is aktív. Az AP szerint a terrorszervezet kihasználta a Hoszni Mubarak egyiptomi elnök lemondása nyomán kialakult hatalmi vákuumot. A térségben csökkent az egyiptomi rendőri jelenlét. A terroristák többször megtámadták a vezetéket, amelyen egyiptomi földgázt szállítanak Izraelbe és Jordániába. Rendszeresen rátámadnak az egyiptomi rendőrjárőrökre is. A múlt héten több ezer egyiptomi katonát vezényeltek a térségbe. Izrael hozzájárult, hogy Egyiptom túllépje a Camp David-i megállapodásban meghatározott katonai létszámkeretet. Az Ynet szerint a csütörtöki támadás előtt jordániai hírszerzési források figyelmeztettek, hogy egy terrorsejt ilyen akciót készít elő a Dél-Szináj térségében.

Ehud Barak izraeli védelmi miniszter szerint a támadássorozat egyszerre jelzi Egyiptom gyengülését a Szinájon és a terroristák erősödését. – Az akció Gázából indult ki, minden eszközt bevetünk a terroristák felkutatására – jelentette ki. A Hamasz katonai vezetői állítólag rejtekhelyre vonultak. Az izraeli hadsereg hasonló esetekben ugyanis azonnal támadást intéz feltételezett terroristaközpontok ellen. A támadás mindenesetre újra érvanyagot szolgáltathat azon jobboldali radikális izraeli politikusoknak, akik elleneznek bármiféle megállapodást a palesztinokkal. A kiszámítható ellencsapás pedig jól jön a palesztin szélsőségeseknek. Ők aligha szeretnék, hogy sikerrel járjon az Abbasz-kormányzat, amely államiságot és nemzetközi elismerést akar szerezni.

Kerítés kell a gyilkosok ellen

A negyvenhat fokos hőség miatt mérsékelt szezon van Eilatban –mondta lapunknak egy ott dolgozó magyar nő. A városban a merénylet hatását nem lehetett érezni, nyugalom van. Eilatban sok izraeli arab él és dolgozik, de a terroristáknak hozzájuk nincs közük. A gyilkosok a Szináj felől közelíthetnek, amíg fel nem épül a határkerítés – hangoztatta. Az izraeliek az egyiptomi határt kétszáz kilométernél hosszabb kerítéssel akarják számukra biztonságossá tenni. Ebből még csak húsz kilométeres szakasz épült fel, épp Ovda közelében. Most feltehetően gyorsítják az építkezést – vélte forrásunk.

Az Eilat közelében megtámadott buszok egyikének szétlőtt ajtaja. Izraelt aggasztja a lyukas egyiptomi határ
Az Eilat közelében megtámadott buszok egyikének szétlőtt ajtaja. Izraelt aggasztja a lyukas egyiptomi határ
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.