Mobil gyóntatófülkék tömeges bűnbocsánathoz

Bombafenyegetéssel és letartóztatással vette kezdetét Madridban a katolikus világ ifjúsági találkozó.

A katolikus egyház háromévente megrendezett óriási zarándoklata – amelyre ma érkezik XVI. Benedek pápa is – furcsán indult: egy mexikói vegyészhallgató internetes fórumokon azzal fenyegetőzött, hogy szaringázt vet be a pápaellenes tüntetők ellen. A rendőrség tegnap lecsapott rá, lefoglalták a számítógépét és a tankönyveit.

Madrid már hetek óta a pápalátogatás lázában ég: a belvárosi ajándékboltokban miniatűr pápaszobrokat, a Prado előtti sétányon a Real Madrid-mezek mellett a Vatikán zászlajával díszített emléktárgyakat is lehetne kapni. Az éttermek „zarándokmenüket” kínálnak 7,5 euróért. Mindenki üzletet akar csinálni a pápából: a belváros legforgalmasabb sugárútján, a Gran Víán levő könyváruház kirakatában ezúttal csak vallási témájú könyvek sorakoznak, a belvárosi mozik pedig ilyen filmeket vetítettek – írta az El País.

Madridba egy-másfélmillió zarándokot várnak a világ minden tájáról.

Főként fiatalok érkeznek. Az ElMundónak nyilatkozó amerikai Kathe arról beszélt, tinédzserként gyakran lázadt az unalmasnak vélt misék ellen, de mára úgy érzi, megtalálta a hitét. A nigériai Mario Celestini 20 éve tért meg, papként dolgozik, és tökéletesnek tartja a katolikus egyházat. A brazil Mauro és Nycole szerint ideje lenne az egyházon belüli modernizációnak, de még így is reményt és optimizmust találnak a hitben.Mindanynyian a német pápa rajongóinak nevezik magukat.

XVI. Benedek több misét is tart majd a résztvevőknek. A kritikusok szerint túl teátrális világtalálkozón közel 300 különböző programot szerveznek, magával a pápával is legalább tucatnyi alkalommal lehet találkozni. A madridi Parque de Retiróban 200 darab fából ácsolt mobil gyóntatófülkét is felállítottak – szombaton ezek biztosítják a tömeges bűnbocsánat helyszíneit. A madridi érsek közbenjárására gyónhatnak és feloldozást nyerhetnek az abortuszon átesett nők is. Őket eddig kiközösítette a spanyol katolikus egyház, annak ellenére, hogy a terhességmegszakítás évek óta legális Spanyolországban.

A katolikus egyházfő rövid időn belül másodszor jár Spanyolországban: a Vatikán ezúttal nagyobb sikert vár a látogatástól, mint tavaly novemberben, amikor a barcelonai útja jórészt hatás nélkül maradt. Ha csak azt nem számítjuk, hogy kétszáz homoszexuális csókolózott a Sagrada Família-katedrális bejárata előtt, hogy így tiltakozzon a pápai vizit ellen. Bár a spanyol társadalom többségben még mindig katolikus, egyre nő a harcos egyházellenesek tábora is. A szocialista Zapatero-kormány intézkedései – az abortusz könnyítése, a válás egyszerűsítése, s különösen az egynemű párok házasságának engedélyezése – komoly bírálatot váltott ki a Vatikánban.

Az ötnapos rendezvény alatt nincsenek kizárva az összetűzések sem: a spanyol ateisták máris bejelentették, hogy tüntetni fognak, de hasonló terveik vannak a nyár elején a belvárosi főteret, Puerta del Solt elfoglaló, és a gazdasági válság és társadalmi egyenlőtlenség ellen tiltakozó „felháborodottaknak” is. A pápa találkozik a püspökökkel, a fiatal katolikusokkal, az egyházi hierarchia tagjaival, de a munkanélküliekre, a rászorulókra nincs ideje – sérelmezik többen.

Sokan túlzottnak tartják a rendezvény költségeit: egy súlyos gazdasági válságban levő ország nem engedheti meg magának, hogy több tízmillió eurót kidobjon az ablakon. A költségeket közel 100 millió euróra teszik, ennek a felét a spanyol állam állja. Bár a rendezők állítják, hogy a zarándokoknak köszönhetően legalább ugyanennyi pénz áramlik majd a költségvetésbe, a másik oldal azzal érvel: sokba kerül a rendőrség megerősítése. Ráadásul azok a vállalatok, amelyek támogatják a rendezvényt (köztük vannak a legnagyobb spanyol cégek) saját jól felfogott érdekükben teszik, hiszen 90 százalékban leírhatják az adóból. Feszültséget okoz, hogy zarándokok fél áron utazhatnak a tömegközlekedésen, különleges tarifákkal mobiltelefonálhatnak és számos más előnyt élveznek a spanyolokkal szemben.

Nagyüzem a madridi Retiro parkban felállított gyóntatófülkéknél
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.