A diákok ingyenes és minőségi közoktatást követelnek

Chilében veszni látszik az idei tanév, legalábbis sokak számára. A középiskolai diákok, egyetemisták – tanáraik egyetértésével – immár két hónapja háborúban állnak a kormánnyal a közoktatás megreformálásáért. Az oktatási intézmények jelentős részét „elfoglalták”, így nincs tanítás, csak gyűlések, tiltakozó memorandumok fogalmazása. Augusztus 4-én több ezren tartottak tiltakozó békés demonstrációt a fővárosban, Santiagóban, amit aztán szélsőséges, vandál fiatalok rendzavarásra használtak. A rendőrség 900 személyt letartóztatott. A reformkövetelésekre az új oktatási miniszter 21 pontban válaszolt, amit azonban a diákszervezetek nem fogadtak el, s újabb országos megmozdulást hirdettek. A belügyminisztérium utasítására a rendőrség kedd reggeltől lezárta Santiago főútját, az Alamedát és a központi Plaza Italiát. A szervezők szerint csupán a fővárosban 150 ezren vonultak fel ötórás menetben, országszerte pedig összesen majd félmillióan. Ezúttal is megjelentek a csuklyás fiatalok, akik utcai csatát vívtak a rendőrökkel, szemeteskukákat, gépkocsikat gyújtottak fel. A rendőrök nem tettek különbséget a békés tüntetők és a randalírozók között, lovasrohammal, vízágyúval, könnygázzal oszlatták a tömeget. Mintegy százan – köztük 55 rendőr – megsebesültek, 396 fiatalt pedig őrizetbe vettek.

Egy diáklány edényt zörget egy valparaisói tüntetésen, ahol az oktatási rendszer reformját követelték
Egy diáklány edényt zörget egy valparaisói tüntetésen, ahol az oktatási rendszer reformját követelték

Csütörtök estére (az időkülönbség miatt lapzártánk utánra) a diák- és egyetemistaszervezetek kulturális rendezvényeket ígértek köztereken, hogy közben magyarázzák a lakosságnak követeléseik lényegét. Várható, hogy ezen az éjszakán is százak csörömpölnek majd a fazekakkal, miként történt az utóbbi napokban –felidézve a Pinochet-diktatúra elleni tiltakozások hangulatát. A La Segunda napilap szerint szerda este például mintegy kétszázan verték a lábosokat a Plaza Italián; volt olyan pillanat, amikor 103 decibeles volt a zajszint. A diákok egyébként jövő csütörtökre újabb országos demonstrációt hirdettek.

A középiskolások és egyetemisták „ingyenes és minőségi” közoktatást követelnek. Politikai megközelítésben ez azt jelenti, hogy a Pinochet-diktatúrától örökölt neoliberális rendszer megváltoztatását akarják, amikor is az állam átruházta az önkormányzatokra az oktatási intézmények fenntartását, ami a költségvetésük szűk volta miatt az esetek nagy részében a színvonal romlásával járt. A chilei középosztály – nem beszélve a szegényekről – képtelen megfizetni a drága magániskolákat, egyetemeket. Ha a diákok mégis a jobb minőségű magániskolát választják, akkor hosszú évekre eladósodnak – írta a spanyol El País. Az egyetemisták követelésüket arra alapozzák, hogy Chile Latin-Amerika gazdaságilag legfejlettebb országa, ahol az egy főre jutó GDP meghaladja a 10 ezer dollárt, tehát az államnak módja lenne vállalni a költségeket s alkotmányban rögzíteni a közoktatás ingyenességét. A tanárok szakszervezetének elnöke, Jaime Gajardo egyetért a diákok azon tervével, hogy népszavazást írjanak ki a kérdésről – írta a La Tercera napilap. Sebastian Pinera elnök jobbközép koalíciója viszont az alkotmánnyal ellentétesnek ítél egy ilyen referendumot. Felipe Bulne oktatási miniszter azzal riogatja a diákokat, hogy elveszhet az idei tanév. Azt javasolta kiútként, hogy akik az „elfoglalt” tanintézetekből vizsgázni szeretnének, más iskolákba járjanak délutáni órákra. A miniszter egyelőre attól sem zárkózik el, hogy a kötelező tananyagból az órák, előadások látogatása nélkül is esetleg vizsgát tehessenek a diákok.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.