Próbaúton a repülőgép-hordozó

Inkább csak szimbolikus, semmint valós hadászati jelentőségű, hogy próbaútra indult az északi Dalian kikötőjéből az első kínai repülőgép-hordozó.

A Xinhua hírügynökség a hadsereg illetékeseire hivatkozva közölte, hogy a néhány naposra tervezett próbaút része a még 1998-ban Ukrajnától vásárolt, Varjag osztályú hordozó felújításának. A 300 méter hosszú hajó várhatóan a hétvégén visszatér a dokkba, ahol folytatják a korszerűsítését. Ha a felújítással teljesen végeznek, akkor is csak gyakorló és kutatási célokra szolgál majd – írta a Xinhua.

A repülőgép-hordozót eredetileg még a Szovjetunióban kezdték építeni, soha nem is fejezték be. Közben 1991-ben Ukrajna tulajdonába került. Amikor a használaton kívüli, 70 százalékos készültségi állapotban lévő hajóra vásárlóként Peking jelentkezett, Ukrajna a navigációs rendszerét és a hajtóműveit is leszerelte, és az így húszmillió dollárért eladott hajótestet elvontatták Kínába. Annak idején a pekingi sajtó azt írta, hogy úszó kaszinónak használják majd. Hasonlóan két másik, jelenleg kaszinóként szolgáló volt szovjet repülőgép-hordozóhoz: a Tiencsinben (Tianjin) látható Kijevhez és a dél-kínai kikötővárosban, Sencsenben (Shenzhen) dokkoló Minszkhez.

A külföldi sajtó hosszabb ideje találgatott a Dalian hajóépítő kikötőjében tartott hordozó leendő sorsáról, mígnem két hete a védelmi miniszté rium elismerte, hogy végéhez közeledik a felújítása. Most a Xinhua a próbaút megkezdését üdvözölve hangsúlyozta, hogy Kína növekvő nemzetközi státuszával összhangban az erős haditengerészet „szükséges lépés és elkerülhetetlen választás” az ország nemzeti érdekeinek védelméhez. Végül is olyan ázsiai országok, mint India és Thaiföld rendelkeznek már repülőgép-hordozóval, és Ausztrália is rendelt már kettőt.

A Reuters ennek kapcsán hivatkozik Yin Zhuo nyugalmazott tengernagy nyilatkozatára. Az állami televíziónak azt mondta, Kína tervezi repülőgép-hordozók építését, ám elkészültükhöz hosszú évekre van még szükség. Szerinte tízéves távlatban négyről lehet szó. Jól értesült források szerint két ilyen hordozó építését már elkezdték. A moszkvai sajtó hírszerzési forrásokra hivatkozva azzal vádaskodik, hogy Kína az oroszok Admiral Kuznyecov repülőgép-hordozóját másolja, amelynek fedélzete húsz Szu–33-as vadászgépet tud fogadni. Az orosz állítások szerint egyébként a kínai J–15-ös vadászgép is valójában a Szu–33-as másolata.

Mint emlékezetes, a kínai Lopakodó mintájú repülőgép első, idén januári próbaútját meglepő pillanatra, Robert Gates akkori amerikai védelmi miniszter vizitjére időzítették. A repülőgép-hordozó mostani bemutatása is lehet jelzés, sőt figyelmeztetés értékű. Az elmúlt hetekben, hónapokban ugyanis Kínának több országgal, így Vietnammal és a Fülöpszigetekkel is volt incidense a Dél-kínai-tenger vitatott körzeteiben, különösen a feltételezések szerint kőolajés földgázlelőhelyekben gazdag Paracell- és a Spratley-szigetek hovatartozása miatt. A kínai haditengerészet korszerűsítése keretében új tengeralattjárók, hadihajók készülnek, sőt a hírek szerint előrehaladott állapotban vannak a kísérletek a hajók elleni ballisztikus rakétákkal is.

Az 1990-es években megvásárolt és átalakított egykori szovjet repülőgép-hordozó Dalianban
Az 1990-es években megvásárolt és átalakított egykori szovjet repülőgép-hordozó Dalianban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.