Civil igény a polgári rend

A brit fővárosba vezényelt újabb tízezer rendőr jelenléte megtette hatását: a hét közepére megmaradt ugyan a feszültség, de az atrocitások negyedik éjszakáján lényegesen csökkent a gyújtogatások-fosztogatások mértéke.

Hozzájárult mindehhez, hogy az egységek a korábbiaknál elszántabban léptek fel. A nyár eleji lehallgatási botrány miatt két legfelső vezetőjétől megfosztott Metropolitan Po lice tisztjei a The Times napilapnak elmondták: a hét elején a rendőrök a „várakozás és megfigyelés” taktikáját követték. Ennek fő oka az volt, hogy a fővárosi főkapitányság ellen több jogi eljárás is folyik, részben a 2009. áprilisi londoni G20-csúcstalálkozóval szembeni tüntetések során rendőri túlkapás következtében elhunyt újságárussal, részben a múlt évi diáktiltakozások során mutatott erőszakos fellépéssel kapcsolatban. A Scotland Yard hírnevének nem tett jót, hogy a nyomozás kiderítette: a 29 éves tottenhami bűnöző, Mark Duggan, akinek múlt csütörtöki lelövése az erőszakhullámot elindította, nem használta – egyébként illegálisan tartott és nála lévő – megtöltött pisztolyát, mielőtt a letartóztatására érkezett rendőrök a végzetes lépést megtették volna, illetve ahogy eredetileg beállították.

Be kellett viszont avatkozniuk a rohamrendőröknek Manchester munkanélküliség által sújtott Salford kerületében, Liverpoolban, Birminghamben, West Bromwichban és Wolverhamptonban. Manchesterben több száz huligán gyújtott fel üzleteket, verte be boltok ajtaját-ablakát, tört be és rabolt el mindent, ami mozdítható volt. Míg a nagymanchesteri rendőrfőparancsnok helyettese, Garry Shewan megfogalmazásában a városra „szégyent hozó”, nagyrészt kapucnit viselő fiatalok közül száznyolcat vettek őrizetbe, a Nyugat-Közép-Angliai Főkapitányság százkilenc személy előállításáról tett jelentést. Londonban múlt szombat óta 768 letartóztatásra került sor. A Sky News riportere több ifjú banditát is megszólaltatott, ők nyíltan és szégyenkezés nélkül bevallották, egyetlen céljuk az, hogy az alkalmat kihasználva lopjanak és fosztogassanak.

A Scotland Yard a lakosság segítségét is igénybe veszi a bűncselekmények részvevőinek azonosítására. Biztonsági kamerák által rögzített számos arcképet, felvételt tett fel a népszerű Flickr közösségi portálra, mint ahogy „egyszerű” emberek is indítottak már ilyen céllal független honlapokat. A lakosság az összefogás más formáit is alkalmazza: több ezren kaptak elő seprűt és lapátot, például a dél-londoni Clapham kerületben, és kezdték meg önkéntesen a rend helyreállítását. Az akció kitűnő bizonyítéka lehetne David Cameron kormányfő Big Society programja érvényesülésének, ám a társadalmi munkát vállaló tanárok, bankárok és diákok szenvedélyesen hárítottak el bármiféle kapcsolatot a politikával. Birminghamben, a második legnagyobb brit városban viszont három, ázsiai kisebbséghez tartozó fiatalember halálát hozzák összefüggésbe azzal, hogy saját kezükbe akarták venni a rendcsinálást, összetűzésbe kerülve így fiatal fekete zavargókkal.

A kormányfő szerda reggel újabb válságmegbeszélést tartott a Cobra bizottság tagjaival. Ezt követően ismét a tévékamerák elé állt, és bejelentette: megkezdődött a „visszavágás”. A rendőrség „minden eszköz bevetésére”, vízágyúk használatára is engedélyt kapott. Cameron „elfogadhatatlannak” nevezte a folytatódó erőszakot, amelynek rövidesen véget fognak vetni. „Nem szabad megengedni, hogy az utcákon eluralkodjon a félelem.” A kormányfő elismeréssel adózott annak a „millió embernek, aki a Facebookra feliratkozva támogatásáról biztosította a rendőrséget, illetve részt vesz a takarításban”. A „hamis emberi jogi megfontolásokat félredobva” hozza nyilvánosságra a rendőrség a CCTV-kamerák felvételeit, megkönnyítve ezzel a randalírozók gyors felelősségre vonását. A bíróságok éjt nappallá téve üléseznek, és már az első ítéletek is megszülettek.

David Cameron elismerte, hogy a szigetországban óriási problémát jelentenek a gengszterbandák, amelyeket a fiatalok túlnyomó többsége éppúgy elítél, mint a lakosság felnőtt része. A társadalom „betegesen önző elemei úgy érzik, a világ tartozik nekik valamivel, és jogaik meszsze meghaladják kötelességeiket. Azt hiszik, cselekedeteiknek nincs következményük. Nyilvánvaló, hogy szigorúbb értékrendet kell bevezetni és szigorúbban büntetni azokat, akik megsértik a szabályokat” – jelentette ki. A kormányfő a parlament mai ülésén ismerteti azokat az intézkedéseket, amelyek az üzletek, vállalkozások, épületek helyreállítását, a fedél nélkül maradtak elhelyezését szolgálják, és minden segítséget megadnak az önkormányzatoknak. A hatóságoknak arról is gondoskodniuk kell, hogy a kapacitása végső határára jutott igazságszolgáltatás képes legyen a rendőri fogdából a bíróságokra, majd számos esetben börtöncellákba juttatni a bűnösöket.

Lángoló barikád a liverpooli Smithdown Roadon
Lángoló barikád a liverpooli Smithdown Roadon
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.