Vigyázat, kontár fúrhatja a fogát!

Ha valaki Olaszországban nyaral, és fogorvoshoz menne, gondolja meg alaposan! Itália-szerte ezrével találni szakképzetlen imposztorokat, akik vásárolták a diplomájukat – sokan Romániában.

Az olaszországi orvosi egyetemekre bejutni rendkívül nehéz, ezért sok itáliai fiatal külföldön próbálkozik. A kedvelt célországok között első helyen áll Románia.

– Olaszországban 80–120 ezer eurót kell fizetni, hogy valaki bekerüljön az orvosi egyetemre. A fiatalok 99,9 százaléka az otthoni „felvételi piac” miatt kénytelen külföldön próbálkozni – magyarázza internetes oldalán a 22 éves A. V., a bukaresti Titu Maiorescu Egyetem olasz származású diákja.

Jelenleg 300 olaszországi orvostanhallgató tanul román állami és további 700 magán felsőoktatási intézményekben. A legutóbbi botrány a nagyváradi egyetemen robbant ki, de problémák merültek fel más romániai magánegyetemek kapcsán is. Olaszok százai, ezrei szereztek diplomát Romániában anélkül, hogy ismernék a román nyelvet, holott hivatalosan orvosképzés Romániában mindössze két nyelven zajlik: románul és magyarul.

– Hogyan zajlik a képzés Nagyváradon? A hallgatók tizenöt napig előadásokat hallgatnak, majd hazatérnek. Fél év múltán újabb két hétre Nagyváradra utaznak. A kurzusokat olasz nyelven tartják, ahogy a vizsgákat is, ami ellentmond a nemzetközi előírásoknak – ecsetelte a problémát Mario Festa, a római La Sapienza egyetem professzora a román közszolgálati rádióban.

A nagyváradi egyetemen az orvosi és a gyógyszerészeti fakultás az 1990-es években jött létre, s nem tartozik azok közé, ahonnan a Nyugaton is megbecsült román orvosok kerülnek ki. Pár hete egy bukaresti állásbörzén háromezer (!) román orvost kerestek nyugat-európai kórházak.

A karra felvételi vizsgával lehet bejutni, felkészülni pedig az egyetem honlapján közzétett felvételi útmutató szerint a XI. osztályos biológia-tankönyvből kell. Egyetlen könyvről van szó, mégis egy nem román anyanyelvű diák számára a lehetetlenséggel határos vállalkozás, különösen, hogy az olasz oktatási minisztérium által indított vizsgálat kimutatta: az esetek túlnyomó többségében az olaszországi hallgatók egyetlen szót sem tudtak románul. Ennek ellenére az elmúlt években százával szereztek itt orvosi oklevelet olasz állampolgárok. Mario Festa szerint bizonyos egyetemeken „vélt vagy valós kreditek alapján” egyenesen harmadévre vettek fel olasz orvostanhallgatókat.

Az első hamis diplomával kapcsolatos botrány 2000-ben robbant ki, azóta a római kormány több intézkedést is hozott, hogy elejét vegye a jelenségnek. A román egyetemek vezetői cáfolják, hogy „diplomagyárat” működtetnének, és ügyészségi eljárás sem bizonyítja ilyenek létezését. Ugyanakkor az itáliai rendőrség évente mintegy ezer olyan személyt azonosít, aki hamis iratok alapján, szakképzettség nélkül gyakorolja orvosi „hivatását”.

Az ügyre ráharapott a brit sajtó is. –Minden ötödik olasz fogorvos, illetve körülbelül tíz-tizenötezer orvos szakképzetlen. Közülük sokan Romániában vásároltak maguknak diplomát –idézte nemrég a brit The Guardian az olasz fogorvosok kamarájának elnökét, Giuseppe Renzót. A jelenség egyik oka az alacsony büntetés. – Elkapunk csaló fogorvosokat, de a szemünkbe röhögnek. Kifizetik az 500 eurós bírságot, aztán elköltöznek, és kezdődik az egész elölről – nyilatkozta a brit lapnak Marco Datti olasz rendőrtiszt.

Egy Rómában tetten ért állítólagos fogorvos (aki húszéves illegális praxist tudhat maga mögött) valójában vízvezeték-szerelőnek tanult. Ugyanakkor a román sajtó a napokban bemutatta egy trieszti „urológus” esetét, aki hamis diplomávalműtétek ezreit hajtotta végre. A felesége dobta fel a rendőrségen,miután megtudta, hogy a férje szeretőt tart.

Román fogorvosdiploma. Állítólag eredeti
Román fogorvosdiploma. Állítólag eredeti
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.