Szabadulás az újnáci múlttól

– Hiába próbáltuk rábírni, hogy mérsékelje magát, és kérjen bocsánatot kifogásolható nyilatkozataiért, éppen az ellenkezőjét tette. Az efféle viselkedés árt a pártunknak,mert rossz színben tüntet fel bennünket is, a munkánkat is – így magyarázta Heinz-Christian Strache, az osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke, miért zárta ki az 52 éves Werner Königshofert.

A szélsőjobboldalinak mondott osztrák párt szélsőjobboldalán elhelyezkedő tiroli politikus – aki saját közlése szerint 35 esztendeje a szabadságpárti eszme híve, és 24 éve tagja az FPÖ-nek – a norvég tömeggyilkos Anders Behring Breivik ámokfutását kommentálva szakította el a cérnát pártvezérénél. Facebook-oldalán Königshofer azt írta: a muzulmánok a norvég gyilkosságsorozat sokszorosát hajtották már végre terrorakcióikkal, és hogy az abortusz csecsemők millióit öli meg az anyák hasában.

Heinz-Christian Strache, az osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke. Választási győzelmet ígér, és saját magát már a kancellári székben látja
Heinz-Christian Strache, az osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke. Választási győzelmet ígér, és saját magát már a kancellári székben látja

Az FPÖ vezetői igyekeztek Königshofert fékezni. Az internetről el is tűntek rémes megjegyzései, bűnbánatra azonban nem volt kapható: ezért az Ibizán nyaraló Strache üzente meg neki, hogy szabadságpárti karrierjének befellegzett. – Ilyen olcsón nem bánnak el velem – reagált a honatya, aki elutasította a pártvezér kérését, hogy parlamenti mandátumát adja vissza az FPÖ-nek.

Königshofernek nem ez volt az első túlkapása. Ügyészi vizsgálat folyik ellene azon remek „poénja” miatt, hogy Tirol vagy Türol – amit a tartományban élő törökök kigúnyolására talált ki. Az osztrák igazságszolgáltatást foglalkoztatja ugyanakkor egy másik vele kapcsolatos botrány is. Az ausztriai neonácik és néhány hónapja leállt szélsőséges honlapjuk, az alpen-donau-info ellen nyomozó Uwe Sailer rendőrnek, számítástechnikai szakembernek sikerült bizonyítania (egy újságcikket tartalmazó e-mail megjelölésével), hogy az FPÖ parlamenti képviselője kapcsolatban áll a párttól is jobbra álló neonáci honlappal és annak szerzőivel.

A hamburgi Der Spiegel című hetilap által is „jóképűnek, fessnek, acélkék szeműnek” leírt Strache a 2008-ban elhunyt Jörg Haider legjobb eredményét megismételve megint 27 százalékra hozta fel az FPÖ-t. Arra a szintre, ahol az Ausztriát kormányzó nagykoalíció nagyobbik pártja, a szociáldemokrata SPÖ áll. Strache most azt hirdette meg, hogy a 2013-ban esedékes választásokon az FPÖ-t győzelemre viszi, ő pedig beleül a kancellári székbe. Ehhez a – közvélemény-kutatók által vitatott – célhoz a 42 éves Strachénak elsősorban a fiatalokat, mindenekelőtt a diszkók ifjú szavazóit kell megnyernie. Ők viszont nem szeretik a katonaruhában vonuló, ijedelmet keltő, Európa-ellenes, nacionalista vagy nagynémet felsőbbrendűséget hirdető neonácikat. – Az FPÖ-ben a funkcionáriusoknak csaknem a fele a nemzeti szárnyhoz tartozik, a pártra szavazóknak viszont csak az öt százaléka – mutat rá a Strache mérséklődését magyarázó okokra az egyik legismertebb osztrák közvéleménykutató, Wolfgang Bachmayer.

A néhány éve még neonáci múltjával, ifjúkori kiképzőtábori szereplésével dicsekvő Strache igyekszik szalonképessé profilírozni magát. Május 8-án például – amikor az egykori diákszervezetekből kialakult szélsőséges Burschenschaftcsoportok minden évben búsulnak a második világháború befejezése miatt, és ártatlannak mondják a világégésben a hitleri Németországot – az idén először Strache nem jelent meg a Heldenplatzra szervezett megemlékezésen. Az FPÖ első embere egy „titkos olaszországi találkozóra” hivatkozott, ahol Európa újabban egymás társaságát kereső szélsőjobboldali pártvezérei gyűlnek össze. A szélsőjobboldali csúcs annyira titkosnak bizonyult, hogy bennfentesek szerint nem is tartották meg.

Az viszont igaz, hogy tavaly őszszel közös szervezetet hoztak létre az európai szélsőjobboldali pártok Európai Szövetség a Szabadságért (ESZSZ) néven, s ezt időközben az Európai Parlament is elismerte párt gyanánt. Az FPÖ mellett a szélsőséges belga Vlaams Belang, a Schwedendemokraten, a Bürger in Wut (Feldühödött polgárok) nevű német választói egyesület és a korrupciós ügyek miatt hivatalából elmozdított volt litván államfő, Rolandas Paksas Rend és Igaz ság pártja lépett be a szövetségbe. Strache szeretné az olasz Északi Ligát és a francia Nemzeti Frontot is a tagok között tudni.

Bizarr módon ellenzi viszont, hogy a magyar Jobbik is részt vegyen a szélsőjobboldali pártszövetségben. Sajtóértekezletén hangsúlyozta, hogy a Jobbik állásfoglalásai nem felelnek meg a szabadelvűség szellemének. Az európai képviselő Morvai Krisztina is csak azért kapott megfigyelői státuszt az ESZSZ-ben, mert nem tagja a Jobbiknak. Vona Gábor megrökönyödött levelet írt a Jobbik rendezvényein korábban többször is felbukkant Heinz-Christian Strachénak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.