Ki veszi fel a sánta munkavállalót?

Keserű sóhaj tör fel az ötvenkilenc éves Marie Pulmanovából. – Harminckét évig dolgoztam az egészségügyben, ebből huszonkettőt a rohammentőknél húztam le.

Lassan már járni is alig tudok, iszonyatos fájdalmakat érzek a hátgerincemben, oda a nyakcsigolyám is. Négy éve teljes rokkantnak nyilvánítottak: elismerték, hogy minden nyavalyámat a munkahelyemen szereztem, hiszen száguldoztunk hóban, hőségben, ócska járgányokon és gödrökkel teli utakon is. Három hónapja felülvizsgálatra hívtak be, és az illetékes bizottság a részleges rokkant kategóriába sorol be, mert azért mozgásképes és önellátó vagyok. Eddig 11 874 korona (kb. 120 ezer forint) volt a járandóságom, amelyet júniustól 6220 koronára csökkentettek. Azzal is ijesztgetnek, hogy még kevesebbet kapok, ha majd öregségi nyugdíjat folyósítanak, mert hatvan fölött ez vár rám – ömlik a panasz a brnói özvegyasszonyból.

Miként az 58 esztendős, ostravai Jan Kahounekből is. – Éppen huszonöt éve súlyos bányaszerencsétlenség ért. Széndarabok, gerendák hullottak rám, gerinc- és fejsérüléseket szenvedtem. Rokkantnak nyilvánítottak, éveken át gyógyfürdőbe jártam. Az illetékes bizottság nemrég újra megvizsgált, majd legnagyobb megdöbbenésemre közölték, hogy már elég jól vagyok, járni is tudok, jelentkezzem hát a hivatalban, mert munkaképes vagyok. Ebben a korban ki vesz fel sánta, szakképzetlen munkaerőt? Megfosztanak a több mint tizenkétezer koronás járandóságomtól, és koldusbotra juttatnak a pár ezer koronás segéllyel; a korkedvezményes nyugdíjig is van még két esztendőm. A feleségem súlyos diabéteszben szenved, egyetlen gyermekünk jelenleg munkanélküli ebben a lepusztult bányászvárosban – sorolja az észak-morvaországi férfi.

A negyvenhárom éves Veronika Zemanová szklerózisban szenved, újabban a veséje sem működik rendesen, és végtagjait is egyre nehezebben mozgatja. Mégis átminősítették részleges rokkanttá. – Ha kerekes székbe kényszerül, csak akkor lehet újra teljes rokkant – vágta a szemébe az indokot és a nem éppen szívderítő jövőt az illetékes orvos.

Sok hasonló panasz árasztotta el az elmúlt hónapokban a csehországi nyomtatott és elektronikus sajtót. – Évekkel ezelőtt hetente négyöt ember fordult hozzám jogi tanácsért. Ma naponta fordul meg nálam legalább ugyanennyi megkeseredett vagy felháborodott személy. Egyre többen dühöngenek és fellebbeznek az átminősítések miatt, néhányan már az alkotmánybíróságtól követelnek jogorvoslatot. Ha ott sem születik számukra kedvező döntés, akkor még a strasbourgi emberjogi bíróságig is elmennek– válaszolja érdeklődésemre Jitka Vrchotová, a csehországi rokkantak szövetségének jogásza.

A kollégája hozzáteszi: –A gondok tavaly kezdődtek, amikor a kormány úgy akart takarékoskodni, hogy megszigorította a teljes és a részleges rokkanttá nyilvánítás feltételeit, ez utóbbiak között pedig több kategóriát vezetett be. Egyúttal elrendelte a felülvizsgálatokat. Állítólag az illetékes orvosokat szigorúságra intették, és érdekeltté is tették az államnak kedvező döntésekben, habár ezt minden érintett tagadja. Az viszont cáfolhatatlan, hogy 2009-ben több mint 61 milliárd koronát fordítottak a rokkantak segélyezésére, tavaly pedig már csak 47,7 milliárdot. Az idén nyilván ennél is kevesebbet – érvel Václav Krása.

– Túlságosan borúlátóak és kevésbé árnyaltak ezek a vélemények –válaszolja megkeresésünkre Viktorie Plívová, a prágai munkaügyi minisztérium szóvivője. Így folytatja:

– A szociális célokra juttatott pénzeket nem csökkentettük, csak átcsoportosítottuk. Több pénz jut a nyugdíjalapba, amelyből a megfelelő korhatárt elért rokkantak is részesülnek. Ezenkívül az utóbbi státus olykor nem élethosszig tart. Az orvostudomány szédítő iramban fejlődik, és ennek köszönhetően sokan felépülnek, vagy legalább részleges javulás áll be az állapotukban. Ilyen esetekben teljesen indokolt az átminősítés és a gyógyultak visszavezetése a munka világába. Egyébként pedig az ellenőrzések során elképesztő eseteket lepleztek le. Olyan személyt is rokkanttá nyilvánítottak, aki rendszeresen focizott lakóhelyének csapatában, hamis igazolvánnyal. Több orvoshoz pedig azzal állítottak be, hogy mire panaszkodjon, hogy rokkant lehessen. A rendszeres ellenőrzés ilyen csalók kiszűrését is szolgálja – tájékoztat a szóvivő.

Féligazság – vágja rá Václav Krása, miután közlöm vele a szociális tárca álláspontját. – Ismét adatokkal érvelek. Tavaly decemberben több mint 466 ezer rokkantsági nyugdíjat folyósítottak, idén júniusban hét és fél ezerrel kevesebbet. Semmiféle csodagyógyszert nem találtak fel, minimális számban az ügyeskedők buktak le. A döntő többség az állam kíméletlen, olykor kimondottan lelketlen takarékoskodási intézkedésének áldozata lett – csattan fel a hangja.

Felére csökkentették a járandóságokat
Felére csökkentették a járandóságokat
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.