Ramadán alatt is öldököl Asszad

Folytatódott az öldöklés a szíriai Hama város külső kerületeiben hétfőn. Szíriai ellenzéki források szerint a hadseregnek csak Hama központját sikerült ellenőrzése alá vonnia a vasárnap megindult nagyszabású offenzíva első napján – míg a többi rész a Basar Asszad elnök távozását követelő felkelők kezén maradt hétfő este is.

Az ellenzéki tűzfészeknek számító Hama megszállására nem először tesz kísérletet Asszad kormányzata, de az eddigi próbálkozások sorra elbuktak. Most viszont a rezsim igen jelentős haderőt vont össze a Damaszkusztól 210 kilométerre fekvő város körül és a páncélosok bevonásával lezajlott vasárnapi csata az egyik legvéresebb katonai akció volt a kormányellenes lázadás kirobbanása óta.

Hamán kívül még legalább négy ellenzéki város elfoglalására indult meg a hét végén a hadsereg – a katonák golyói országszerte legalább 150 emberrel végeztek vasárnap – a halálos áldozatok száma egyedül Hamában elérte a százat. Elemzők szerint Asszad elnök tudatosan időzítette a ramadán előestéjére az összehangolt országos méretű megtorló hadműveletet: az államfő ugyanis a jelek szerint attól tart, hogy a mohamedán szent hónap idején jelentősen fokozódhatnak az ellenzéki tüntetések, ha előtte a hadseregnek nem sikerül kivéreztetnie az ellenállási mozgalmat.

Az elnök hétfőn beszédben méltatta a hadsereg vasárnapi öldöklését. Az államfő ezúttal is „külföldi terrorcsoportokat” tett felelőssé az országban kialakult válságért, és azt állította, hogy a nemzetközi összeesküvés célja első lépésben Szíria feldarabolása, másodikban pedig a térség országainak egymással való szembefordítása. Kormánya azonban minden eddiginél elszántabb az eddigi politika folytatására és képes meghiúsítani az összeesküvők terveit – hangoztatta a szír államfő.

A vasárnapi szíriai vérfürdőt követően a világ vezető hatalmai és nemzetközi szervezetek egymás után megdöbbenésüket és tiltakozásukat fejezték ki. Barack Obama amerikai elnök hangoztatta: Asszad ismét bebizonyította, hogy alkalmatlan az ország vezetésére és nem hajlandó arra, hogy megválaszolja a szíriai nép törvényes panaszait. Obama bejelentette, hogy Washington fokozza a szíriai rezsimre gyakorolt nyomást és másokkal együtt a damaszkuszi kormányzat elszigetelésére törekszik. Catherine Ashton, az EU külügyminisztere bejelentette, hogy az unió szigorítja a Szíria elleni szankciókat. Olaszország és Németország hétfőn a Biztonsági Tanács sürgős összehívását kezdeményezte. A BT előtt már június óta fekszik egy határozati javaslat, amely elítélné Damaszkuszt, de ezt Moszkva és Peking ellenállása miatt eddig nem sikerült elfogadtatni a testületben. Ebből a szempontból figyelemre méltó, hogy Oroszország hétfőn felszólította szír szövetségesét, hogy „szüntesse be az erőszak alkalmazását a civilekkel szemben”.

Anders Fog Rasmussen NATO-főtitkár tegnap úgy fogalmazott, hogy jelenleg nincsenek meg a feltételei egy katonai beavatkozásnak Szíriában. A szír helyzet a főtitkár szerint azért nem hasonlítható össze Líbiával, mert az utóbbi országban a NATO művelete az „ENSZ világos mandátumán és a térség országainak támogatásán alapszik”.

A régió államai közül legerélyesebben Törökország ítélte le a hamai mészárlást. Ankara nyilatkozatában hangoztatta, hogy „szomorú és csalódott” és azt követelte Damaszkusztól, hogy állítsa le a katonai műveleteket, mert ezek nem jelentenek megoldást az adott helyzetben.

Nem engednek a 82-ből!

„A lakosok elkötelezettek a békés ellenállás mellett. Ezúttal nem adjuk meg magunkat, nem engedjük, hogy megismétlődjenek az 1982-es események” – mondta telefonon az AP hírügynökségnek Omar Hamawi, egy hamai aktivista. Szíria negyedik legnagyobb városában mély sebeket ejtett 1982, amikor az akkori elnök, Hafez Al-Asszad utasítására az öccse

– az azóta már egy puccskísérlet miatt londoni száműzetésben élő Rifaat Al-Asszad – vezetésével a hatalom lerombolta az óváros felét. Tankkal és meg nem erősített információk szerint vegyi fegyverekkel akarta gyökerestül leverni a Muszlim Testvériség által kezdeményezett felkelést.

Akkor már hat éve tartott a szunnita Muszlim Testvériség fegyveres ellenállása a szekuláris, arab nacionalista-szocialista Baath-párt és a síita vallási kisebbséghez tartozó Asszadokkal szemben. A Testvériség gerillamódszerekkel vette célba a párt és a hadsereg funkcionáriusait (gyakran családjaikat is), mire a rezsim tömeges letartóztatásokkal, kínzásokkal, mészárlásokkal válaszolt. 1982. február 3-án, miután az iszlamisták sikeresen rajtaütöttek egy katonai egységen, a mecsetekből ellenállásra szólították fel a lakosságot. Rifaaték azonban ultimátumot intéztek a városhoz: meneküljön, aki tud, aki marad, arra felkelőként tekintenek. Három hét terror kezdődött: először a bombázások, a tankok ágyútüzei rombolták le a várost, az iszlamisták kézifegyverekkel, késekkel, gránátokkal próbáltak ellenállni, mindhiába. Rifaat az alagútrendszerbe dízelt pumpáltatott, majd begyújtatta, az ott megbújó ellenállók menekülési útját pedig tankokkal állta el. A lakosság éhezett, miközben a 12 ezer katona a romok között levadászta a felkelőket, illetve azokat, akiket annak tartottak. Becslések szerint 10–35 ezer ember lelhette halálát Hamában Rifaat később 38 ezer ember meggyilkolásával büszkélkedett. (Munkatársunktól)

Lángoló teherautó Hamában egy szemtanú mobiltelefonján keresztül
Lángoló teherautó Hamában egy szemtanú mobiltelefonján keresztül
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.