Civileket öl a szír sereg

Vasárnap hajnalban a szír hadsereg egységei páncélosok támogatásával nagyszabású támadást indítottak az ellenállás jelképének számító Hama ellen, ahol az elmúlt hetekben ötszázezres tüntetések követelték Basar Asszad elnök távozását.

A szír emberjogi szervezet (OSDH) közlése szerint a katonák tegnap 95 embert öltek meg Hamában. Szemtanúk beszámolói szerint a harckocsioszlopok négy irányból vonultak be a városba, lerombolták az elmúlt napokban emelt barikádokat és útakadályokat, miközben a katonák válogatás nélkül tüzeltek az utcai járókelőkre. A holttestek egy része még este is az utcákon hevert. A mesterlövészek a helyi börtön és az áramszolgáltató vállalat tetetéről tartják sakkban a városközpontot.

A Damaszkusztól 210 kilométerre északra fekvő nagyvárost már több hete próbálja megrendszabályozni a rezsim – mindeddig eredménytelenül. Pedig az államfő július elején dekrétummal már leváltotta a gyűlölt kormányzót, de ez sem enyhített a helyiek elszántságán. Hamának egyébként 1982 óta van rendezetlen számlája az Asszad családdal: akkor a Muzulmán Testvérek által szított lázadás megtorlásaként Hafez Asszad, akkori elnök – a mostani államfő apja – becslések szerint 30 ezer embert mészároltatott le a városban. Még májusban Recep Tayyip Erdogan török kormányfő – korábban Damaszkusz szövetségese – azt a figyelmeztetést küldte Basar Asszadnak, hogy Ankara „nem akar újabb hamai vérfürdőhöz asszisztálni”.

Ellenzéki források szerint a katonák más városokban is a tüntető tömegbe lőttek. Szemtanúk szerint Deir Ezzorban a sortűznek 19, míg Harak városában hat halálos áldozata volt. Damaszkusz körzetében tegnap a rendőrség több mint 300 embert tartóztatott le, több elővárosban pedig megszűnt az áramszolgáltatás. Guido Westerwelle német külügyminiszter tegnap nyilatkozatban ítélte el a szír kormány által alkalmazott brutális erőszakot. és további szankciókat helyezett kilátásba Damaszkusz ellen.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.