A szegények és a gazdagok is benyújtják a számlát

Ünnepélyes keretek között, mintegy száz országból érkezett küldöttség, 15 állam- és kormányfő jelenlétében iktatták be tegnap a 49 éves Ollanta Humala volt katonatisztet Peru elnökévé.

Öt éve, 2006-ban az elnökválasztáskor már neki állt a zászló, ám a limai középrétegek az utolsó pillanatban összefogtak ellene, mert egy „második Hugo Chávez” – államosításokkal, populista veszéllyel „dúsított” –képét látták benne. Talán nem is alaptalanul, hiszen Humala baloldali tiszttársaival katonai puccsot kísérelt meg Alberto Fujimori elnökségének utolsó évében, majd nyíltan a venezuelai politikust választotta példaképévé.

A jelek szerint Humala tanult az öt évvel ezelőtti leckéből: a Peru győz mozgalma élén idén azzal kampányolt, hogy a két mandátumot is sikeresen kitöltő, a piacgazdaságot a szegények felkarolásával párosító brazil Lula da Silva útját kívánja követni. E mérsékelt baloldali ígéretmeghozta gyümölcsét, az elnökválasztás második fordulójában biztosan győzött a visszaélésekért 25 évi börtönre ítélt volt államfő, Fujimori lányával, Keikóval szemben, akit a jobboldal támogatott.

A harmincmilliós Perut mostantól baloldali elnök irányítja, aki választási ígéretéhez alkalmazkodva kormánya irányításával a piacgazdaságot képviselő, eddigi miniszterhelyettes Luis Miguel Castillát bízta meg. A jegybank első emberét is pozíciójában hagyta, ami megnyugtatta a piacokat és a tőzsdét. Peru Latin-Amerika sikergazdasága, az utóbbi öt évben Alan García elnöksége idején – alacsony infláció mellett – évi hétszázalékos GDP-növekedéssel büszkélkedhet. A kincstár jelentős valutatartalékkal rendelkezik. A siker hátterében a neoliberális gazdaságpolitika, illetve a nyersanyagok kedvező világpiaci áralakulása áll. A külföldi befektetők, a multinacionális cégek „aranybányája” lett Peru, amiből a lakosság egy része is hasznot húzott.

Alan García televíziós búcsúfellépésében arról is beszélt, hogy elnöki periódusa alatt a szegénységet 48 százalékról 30-ra sikerült csökkenteni. Ám arról nem szólt, hogy hány rendezetlen szociális konfliktust hagyott utódjára. Különösen az okoz feszültséget, hogy a bányászati konceszsziókhoz az állam kisajátítja a szegény indián őslakosok földjeit. Peru több részén folynak jelenleg is útfoglalások, tiltakozások a bányászati beruházások ellen, így például az Amazonas érintetlen vidékének védelmében. Emberi jogi szervezetek szerint a García-érában több mint százan vesztették életüket a demonstrációk letörésére kivezényelt rendőri erőszak következtében.

Humala kormányzásának fő problémája éppen a kettős nyomás lesz. „Fentről” a nagybefektetők, a gazdasági érdekcsoportok követelik az eddigi politika folytatását, „alulról” viszont a népi rétegek sürgetik a választási ígéretek betartását. Az új elnök a többi között a gáz árának jelentős csökkentését, a jelenlegi 600 solos (217 dollár) minimálbér 50 dolláros emelését, a 65 éven felülieknek állami nyugdíjat, a három éven aluliaknak pedig bölcsődét ígért.

Mindez a költségvetési kiadások növelésével valósítható meg, amit Humala a bányászati adók emelésével tervez ellensúlyozni. A vállalkozói körök máris tiltakoznak, mondván egy ilyen intézkedés Perut versenyhátrányba hozná a rivális Chilével szemben. Az ellenzék újra és újra figyelmezteti Humalát: ha ígérete ellenére mégis elindul olyan szocialista modell felé, mint ami Kubában vagy Venezuelá ban érvényesül, akkor kíméletlenül fellépnek ellene.

Ollanta Humala és felesége, Nadine Heredia az eskütétel előtt
Ollanta Humala és felesége, Nadine Heredia az eskütétel előtt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.