Orosz szuperhősök egymás közt

Amerika Kapitány maskarájában tűnt fel Dmitrij Medvegyev az orosz főváros buszmegállóiban keddre virradóra. Az orosz elnök az 1940-es években keletkezett képregényhős legújabb filmjének bemutatója előtt került az utcai plakátokra, persze kis névváltoztatással: Oroszország Kapitányként.

Az ötletadó film forgalmazója bejelentette, hogy nincs köze Medvegyev sajátos reklámjához. – Ez csak vicc, nem kell benne politikai utalásokat keresni – jelentette ki a Life.ru orosz hírportálnak a plakátok névtelenségbe burkolózó szerzője. Igaz, a monolog.tv honlapon több hasonló, politikusokat érintő munkája látható, Barack Obamától Moammer Kadhafiig.

Putyin, mint titkos ügynök. Mit üzen a választóknak?
Putyin, mint titkos ügynök. Mit üzen a választóknak?

A márciusi elnökválasztásokhoz közeledve amúgy is elkerülhetetlen a politikai értelmezés. Különösen, hogy a hónap közepén Vlagyimir Putyin is hasonló kampány szereplője volt. Az orosz kormányfő akkor James Bond megtestesítőjeként volt látható. (A Medvegyev-plakátok alkotója szerint azok mástól származnak.) Májusban pedig – utalva a politikai tandemre – a két politikus közösen jelent meg egy álreklámplakáton, amelyen teniszruhába öltözve kínálják az egyik bevásárlóközpont ruhakollekcióit. (A tenisz Borisz Jelcin néhai elnök kedvenc sportága volt, míg Putyinhoz elsősorban a cselgáncs és a síelés köthető. Medvegyevhez egyik sportág sem kapcsolódik.)

A Bond–Putyin-plakátokat akkor a kormányfő szóvivője, Dmitrij Peszkov kommentálta, aki szerint az ügy tisztázása a főváros reklámok elhelyezéséért felelős bizottságának feladata – még akkor is, ha azok nem hivatalos módon kerültek ki az utcákra. Medvegyev mostani plakátjait a Kreml egyelőre szó nélkül hagyta. (Pedig akár rossz néven is vehetné: elvégre Amerika Kapitány az eredeti történet szerint egy gyenge alkatú fiatalember, aki csak egy titkos katonai kísérlet révén, külső segítséggel vált erőssé.)

Továbbra is kérdés, hogy ki lesz a 2012-es évi elnökválasztás hőse: egyelőre mind Medvegyev, mind az őt hatalomra segítő Putyin elzárkózik az egyértelmű válasz elől. Pedig Medvegyev Angela Merkel német kancellárral folytatott legutóbbi találkozóján azt ígérte, hogy hamarosan világossá teszi, indul-e a posztért. Putyin az elmúlt időszakban csupán annyit mondott a szándékait firtató kérdésre: meglátjuk, Medvegyevvel egyeztetve döntünk. Ezzel persze jelezte, hogy beleszólása van a jelenlegi elnök terveibe.

A titkolózás közepette azonban folyik az alternatív kampány: Putyin egyre gyakrabban erotikus vonatkozású PR-akciók fő motívuma. Tavaly októberben egyetemista lányok vetkőztek egy neki címzett naptáron, míg most júliusban egy közösségi portálon szervezett csoport hirdetett videopályázatot „Széttépem Putyinért” címen: fiatal lányokat kértek fel, hogy szakítsák le magukról a trikójukat. A leglátványosabb film szerzője iPadet nyerhet. (Putyin már első elnöksége idején, 2002-ben is vágyott férfiként jelenik meg az „Olyat, mint Putyin” című zeneszám klipjében, amelyben két fiatal lány lelkesedik az orosz vezetőért.)

Hasonlóval Medvegyev nem büszkélkedhet. A korrupcióellenes harcot vesszőparipájának tekintő elnök csupán egy nem hivatalos kampányfilm szereplője lett: ebben a készítők az államfő hivatalos fotóin látható karórák, a kezében lévő fényképezőgépek vagy a lakásában látható hanglejátszó eszközöket vették számba – 233 ezer, 74 ezer és 147 ezer dollárra becsülve a háromféle árucsoport összértékét. Majd egybevetették ezt Medvegyev hivatalos vagyonbevallásával, amely szerint az elnök havi jövedelme 300 ezer rubel (1 rubel = 6,5 forint), a megtakarítása pedig négymillió rubel.

Washington Batmanre számít

Vlagyimir Putyin elnöki posztra való visszatérését jelezték a Reutersnek befolyásos orosz források. A névtelen nyilatkozók szerint a kormányfő csalódott az erejét túlértékelő Medvegyevben – igaz, kevés teret is hagyott, hogy támogatottja önálló figuraként jelenhessen meg. Az ő visszatérésére számít Washington is, amely a nyár elején meghívót adott Putyinnak a Fehér Házba. A WikiLeaksen napvilágot látott jelentésekből tudható, hogy az amerikai diplomaták Batman és Robin (a szuperhős és annak segítője) viszonyaként látják a tandem kapcsolatát. A jelzőket Putyin nem kommentálta, Medvegyev viszont sértődötten cinikusnak nevezte az amerikai jelentések stílusát. (Munkatársunktól)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.