Pedofil papok és hippik

Olvasom a katolikus egyház által megrendelt tanulmányban, hogy a papok pedofil kapcsolatai főleg a 60-as 70-es évek laza erkölcsi viszonyai közt burjánoztak.

A hippikorszak volt az egyházi pedofilia virágkora, írják, ami úgy is érthető, hogy a hippik miatt lettek gyermekek megrontóivá a papok. Áldozatok ők is, nem bűnösök.

Nem hiszek a szememnek. Ha nem az elmúlt fél évszázad legátfogóbb kutatását tartanám a kezemben, fércmunkának, pamfletnek gondolnám. Ebben a témában ilyet nem írhat le más, csak aki kárt akar okozni az egyháznak. De nem. A tanulmány szégyenletesen valós. Hosszasan győzködi olvasóit, hogy „szó sincs szexuális eltévelyedési krízisről, s a probléma tulajdonképpen idejétmúlt”, mert egybevág azzal a társadalmi devienciával, amely a hatvanas és a hetvenes éveket jellemezte, de ma már csak elvétve fordul elő gyermekrontás.

Ami ugyanolyan hazugság, képmutatás, mint az egyháznak az a szándéka, amellyel évtizedeken keresztül akadályozta a pedofil ügyek nyilvánosságra kerülését. A Szentszék és a „legkatolikusabb” állam, Írország között most kirobbant konfliktus azt bizonyítja, hogy a Vatikán módszerei mit sem változtak. Ezt sejteti az ír miniszterelnök, Enda Kenny nyers – az ügy súlyosságára nézve azonban érthető – reakciója.

Példátlannak nevezi, hogy a Vatikán, beavatkozva egy független állam belügyeibe, megpróbálja ellehetetleníteni a dél-írországi Cloyne egyházmegye 1996–2009 közötti pedofil ügyeinek vizsgálatát. Csupán ebben az egyetlen egyházmegyében tizenkilenc pap érintett. Nem a hatvanas-hetvenes években molesztáltak gyermekeket, hanem még három évvel ezelőtt is. S nyilván ezt teszik idén, meg jövőre is, ha az egyház nem lép fel ellenük.

XVI. Benedek pápa tavaly ősszel 150 bíboros részvételével egész napos „elmélkedést és közös imádságot” tartott a Vatikánban a pedofil ügyekről.

A világ – de a katolikus egyház jövőjéért aggódó hívek is – határozott fellépést vártak a pápától és a bíborosoktól. Azt, hogy adják át a rendőrségnek és az ügyészségnek azoknak a papoknak az aktáját, akikről bizonyítható, hogy gyerekeket molesztáltak. A pápa azonban körlevelet intézett a papokhoz, erkölcsös magatartásra intve őket, a világi hatóságokat viszont illetéktelennek ítélte a bíráskodásra, s tiltakozott az ellen, hogy hivatalnokait beidézzék a pedofil ügyeket kivizsgáló törvényszék elé.

Válasz érkezett. Nem onnan, ahonnan a Szentszék várta. Nem a hatóságoktól, hanem a hívektől. Írországban például létrejött egy honlap, amely az egyházból való kilépést fontolgató emberek segítését tűzte ki célul. Látogatottsága lendületesen nő. Úgy hírlik, az elszakadási nyilatkozatot eddig tízezernél is többen írták alá. A kilépők többsége állítja, nem a hite rendült meg, hanem a katolikus egyházról alkotott képe.

Ennyit a hippikről.

Első áldozó ikrek az észak-írországi Cushendallban.
Twins Aine (L) and Emer Quinn eat sweets in the local parish hall after making their First Holy Communion in St Mary's Roman Catholic Church, in Cushendall June 5, 2010. First Holy Communion is the colloquial name for a person's first reception of the sacrament of the Eucharist. Catholics believe this event to be very important, as the Eucharist is one of the central focuses of the Catholic Church. REUTERS/Cathal McNaughton (NORTHERN IRELAND - Tags: RELIGION SOCIETY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.