Hullámokat kavar a női papok felszentelése

Ausztriában a múlt hónapban több mint háromszáz pap és diakónus (áldozópappá még nem szentelt személy) aláírásával adtak ki „engedetlenségi felhívást”.

Hétpontos kéréssel fordultak püspökeikhez, hogy támogassák az egyházon belüli változásokat, így a nők és házas férfiak pappá szentelését, csökkentendő az egyre súlyosabb paphiányt.

Christoph Schönborn bíboros, bécsi érsek első reakciójában azt mondta, hogy „megütközést keltett benne” a felhívás. Az érsek – szóvivője útján – arra az álláspontra helyezkedett, hogy ha a papoknak ilyen súlyos konfliktusuk van az egyházzal, akkor jobb, ha lemondanak hivatásukról. Ám felajánlotta, hogy a közeljövőben kész találkozni az engedetlenséget hirdető papok csoportjának hangadóival. (Schönborn korábban azzal hívta ki maga ellen a Vatikán neheztelését, hogy megvádolta a Szentszék egykori államtitkárát, Angelo Sodanót, mert az megpróbálta akadályozni az előző bécsi érsek, Hans Hermann Groer elleni pedofíliavádak kivizsgálását.)

Nem egyedülálló az osztrák papok igénye a reformokra. Mint a The New York Times beszámolt róla, az Egyesült Államokban 157 római katolikus pap állt ki egy paptársuk mellett, akire kiközösítés vár, mert részt vett egy nő pappá szentelésének ceremóniáján, szembeszegülve az egyházi tanítással. Roy Bourgeois tiszteletes a Római Katolikus Nőpapoknak nevezett csoport által szervezett szertartáson mondott misét, és áldotta meg a felavatott nő papot. A csoport azt állítja, hogy az Egyesült Államokban és másutt immár 120 nő papot és öt püspököt iktattak be.

A Vatikán még 2008-ban levélben szólította fel Bourgeois atyát, a Maryknoll rend tagját, hogy kiközösítés vár rá, ha magától nem lép vissza. A 72 éves tiszteletes állítólag hosszas levélben válaszolt a Szentszéknek. Azóta, nyilvánvalóan a Vatikán nyomására, a Maryknoll rend két figyelmeztetést is küldött neki. Bourgeois most nyilatkozatában kifogásolta, hogy az egyházi vezetők – beleértve a pápát is – miként próbálják igazolni a nők kirekesztését a papi hivatásból, vétve az emberi egyenlőség elve ellen.

A vita nem új keletű. II. János Pál még 1994-es apostoli levelében szögezte le, hogy az egyháznak nincs felhatalmazása nők pappá szentelésére. A hivatkozási alap, hogy Jézus Krisztus valamennyi apostola férfi volt, és azóta ezt követi a katolikus egyház.

Ausztráliában aPapokNemzeti Tanácsa vette védelmébe William Morris püspököt, akit XVI. Benedek pápa májusban mozdított el Toowoomba egyházkerületéből, ahol 1992 óta szolgált. A püspöknek a vétke ugyancsak egy nyilvános levél volt, amelyben a súlyos paphiányra hivatkozva jelezte, hogy kész felszentelni pappá nőket és házas férfiakat, „ha Róma engedélyezi”. Az említett tanács, amely a katolikus papok negyven százalékát képviseli, kifogásolta a vatikáni döntést – mondván,Morris püspök „őszintén vetette fel vidéki egyházkerületének komoly problémáját”, hiszen számos közösség immár nélkülözi a miséket.

Kínai püspököket közösítettek ki

Kína és a Vatikán között más jellegű csata folyik, amióta 1952-ben megszakadt a diplomáciai kapcsolat a két fél között. A kínai pártvezetés szerint a mindenkori pápa fennhatósága a kínai katolikus hívők felett – így kizárólagos joga a püspökök felszentelésére – beavatkozás az ország belügyeibe. Az elmúlt hetekben a Vatikán két újonnan, a pápa engedélye nélkül felszentelt püspököt közösített ki az egyház kebeléből. A kínai katolikusok hazafias szövetsége (amely állami egyháznak minősül) és a pekingi hivatalos egyházügyi hivatal is tiltakozott a döntés ellen. „Ha a Vatikán valóban a kapcsolatok javítására törekszik, vonja vissza a kiközösítést, és térjen vissza a párbeszéd gyakorlatias útjára” – nyilatkozta az egyházügyi hivatal szóvivője. (O. L. Gy.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.