Feloldanák a gyónási titkot

Ami az angol hódítóknak évszázadok alatt tűzzel-vassal sem sikerült, azt a Vatikán röpke tíz év alatt elérte: a sorozatos pedofilbotrányok nyomán kezd megtörni az írek legendásan szilárd katolikus hite.

A korábban elképzelhetetlen szakítás Dublin és a katolikus egyház között július közepén vált látványossá. Kétévnyi vizsgálódás után ekkor látott napvilágot az úgynevezett Cloyne-jelentés, amely a hasonnevű ír egyházmegyében elkövetett szexuális visszaélésekről ad számot. A jelentés megállapítja, hogy 1996 és 2009 között tizenkilenc pap molesztált vagy erőszakolt meg fiatalkorúakat, az egyházmegye vezetése és közvetve a Vatikán szemhunyása mellett.

Azonkívül, hogy a John Magee püspök vezette cloyne-i egyházi testület hallgatott a tudomására jutott viszszaélésekről, előfordult az is, hogy félrevezette a hatóságokat – fogalmazza meg a vádat a több mint 400 oldalas jelentés. Ennek három szerzője szerint a Vatikán egy 1997-es levélben arra utasította az ír püspöki kart, hogy a pedofilügyek kezelésekor inkább az egyházi, semmint a helyi törvények figyelembevételével járjon el. Ez gyakorlatilag a bűntények eltussolására való felszólítással egyenlő.

Magee-vel – aki 2009-ben XVI. Benedek azonnali jóváhagyásával lemondott püspöki tisztségéről – valódi „nagyvad” avanzsált a pedofilbotrányok kétes hírű hősei közé. A püspök három volt katolikus egyházfő – VI. Pál, I. János Pál és II. János Pál – alatt teljesített szolgálatot pápai titkárként.

A Cloyne-jelentés felhördülést keltett Írországban: nyilvánosságra kerülése után Enda Kenny miniszterelnök példa nélküli nyíltsággal támadt a Vatikánra. – Hatalmának és hírnevének megőrzése érdekében a Vatikán ártatlan gyermekek kínzását és megerőszakolását próbálta jelentéktelen színben feltüntetni, az ír törvények fölé helyezve a saját érdekeit – vádoltameg a kormányfő a katolikus világ központját.

S hogy a Vatikán mennyire komolyan veszi az ügyet, jelzi: Kenny beszéde nyomán „konzultációra” XVI. Benedek pápához rendelték vissza Giuseppe Leanza pápai nunciust, a Szentszék írországi nagykövetét. Federico Lombardi szóvivő pedig lázas tűzoltóakcióba kezdett, mondván, hivatala „a megfelelő időben” választ ad a Cloyne-jelentésben és a Kenny beszédében foglalt vádakra. Hivatalos választ az ír kormány azóta sem kapott.

Dublin ráadásul nem akar megállni a nyilatkozatháborúnál, és már készül a szexuális visszaélésekre adandó kemény válasszal. Egy új törvény minden egyházi személynek előírná, hogy jelentse a tudomására jutott pedofilügyeket, még akkor is, ha egy-egy információ a gyóntatófülkék homályában hangzik el. – A cél, hogy senki ne tarthasson vissza információkat a gyermekek sérelmére elkövetett szexuális bűntettekről, függetlenül attól, hogy egy-egy vallási szervezet belső szabályzata esetleg éppen ezt diktálja – közölte Alan Shatter ír igazságügyi miniszter.

A törvénytervezet híre persze menetrendszerűen kivágta a biztosítékot a Vatikánban. Gianfranco Girotti püspök, az Apostoli Bűnbánati Bizottság vezetője leszögezte: hozhat Írország olyan törvényt amilyet csak akar, a katolikus egyház sosem fogja hagyni, hogy képviselői világi hatóságoknak adjanak ki gyónási titok hatálya alá eső vallomásokat. Nála valamivel szelídebb hangot megütve Ciro Benedetti atya, a vatikáni sajtóosztály helyettes igazgatója úgy fogalmazott: a csalódás mellett, amit a Vatikán érez az írországi megnyilvánulások nyomán, Leanza visszahívása mindennél ékesszólóbban „fejezi ki a vágyat, hogy a Vatikán nyugvópontra juttassa az ügyet”.

Dublin így most vár. Ahogy egy névtelenséget kérő kormányzati tisztviselő fogalmazott: – Mi világossá tettük az álláspontunkat. A labda most az ő térfelükön van.

2009-ben és 2010-ben kezdett el gyűrűzni a pedofilbotrányok sorozata, amelybe – az Egyesült Államoktól Belgiumon és Írországon át Németországig – több tekintélyes püspök is belebukott. Akadt közöttük olyan (a 2010-ben lemondott belga Roger Vanghe Luwe), aki saját unokaöccseit molesztálta tizenöt éven keresztül. Idén márciusban az amerikai jezsuiták 166 millió dolláros kártérítést vállaltak a rendtagok szexuális visszaélései miatt.

A pedofilügyek elhallgatásában résztv vevő ír bíboros, Sean Brady a Szent Patrik-napi mise után, az észak-írországi Armagh városában. Az európai esetekre jelentős késéssel derült fény
Sean Brady bíboros a Szent Patrik-napi mise után, az észak-írországi Armagh városában
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.