Egészségturizmusra gyúr Románia

2015-re megkétszereződhet a romániai gyógyturizmus – bizakodik Elena Udrea fejlesztési és idegenforgalmi miniszter. Szakértők becslései szerint az egészségturizmus világpiaca jövőre százmilliárd dollár lehet: Románia ebből szeretne minél nagyobb szeletet kanyarítani magának.

Az egészségügyi minisztérium szerint Romániában találhatók Európa leggazdagabb és legváltozatosabb gyógyhatású természeti kincsei, például a gyógyvízforrások egynegyede. Ennek ellenére alig tucatnyi intézményben, kevesebb mint 3500 ágy áll a gyógyulni vágyók rendelkezésére. Ezen változtatna a román kormány három minisztériumának összefogása.

A tárcaközi megállapodás aláírásakor Elena Udrea miniszter közölte, hogy a gyógyturizmus tavalyi bevételei 250 millió euróra rúgnak. Tavaly hatvanezer külföldi vett részt romániai gyógykezelésen. A legtöbb idegen a fogászati szolgáltatások keresi, de sokan látogatják a szépészeti szalonokat, és egyre nagyobb a kereslet a román plasztikai sebészek szolgáltatásai iránt is. A bőrfiatalító kezeléseiről ismert Ana Aslan márka például turisták ezreit vonzza évente. Az említett hatvanezres szám a Romániába utazó összes turista két-három százaléka, és csupán az utazási irodáknál regisztrált látogatásokat jelenti.

Románia évek óta küzd, hogy visszaszerezze az európai idegenforgalmi piacon a helyet, amelyet a rendszerváltás után az elrontott privatizációk következtében elveszített. Az egészségturizmus ehhez jó kitörési pontnak tűnik. Jelenleg a romániai gyógyfürdők minden tizedik páciense külföldi.

Cseke Attila egészségügyi miniszter szerint a romániai gyógyturizmus számára nagy lehetőség lehet a 2013-ban életbe lépő, a határokon átnyúló egészségügyi ellátásról rendelkező EU-irányelv. A tervezet szerint a páciensek akkora térítésre tarthatnak majd igényt, amennyit az otthoni egészségbiztosítójuk fizetne az adott kezelésre. Ha az ellátás nem kórházban történik, nem lesz szükség előzetes engedélyeztetésre sem: a páciens a külföldi kezelés végeztével hazamegy, és benyújtja a számlát. Cseke Attila szerint Románia az egyik nyertese lehet az uniós irányelvnek, ha az alacsony áron kínált, magas színvonalú ellátáshoz megfelelő infrastruktúrát is hozzá tud rendelni. A közvetlenül érintettek (vállalkozók és települési vezetők) viszont szkeptikusak, akárcsak a gazdasági szakértők. Nehezen tartják elképzelhetőnek, hogy – pláne a jelenlegi válságkörülmények között – két év alatt sikerül kiküszöbölni két évtized elhibázott privatizációinak káros következményeit.

Mint kiderült, a kormány európai beruházással „venné el” az európaiak pénzét. Első lépésként hivatalosan gyógyfürdőnek nyilvánítanak tíz üdülőközpontot – köztük a Nagyárad melletti Félixfürdőt, Kovásznát, Szovátát, Herkulesfürdőt –, a cím birtokában ezek már pályázhatnának uniós forrásokra.

Bár elsőre nehezen hihető, de létezik a minősítésnél is elemibb feladat: a létező kezelések és szolgáltatások felleltározása. Ennek hiányában ma még számos egészségturisztikai ajánlat kimarad az idegenforgalmi tárca és az utazási irodák népszerűsítő kampányaiból.

Herkulesfürdőt is hivatalosan gyógyfürdőnek nyilvánítják majd
Herkulesfürdőt is hivatalosan gyógyfürdőnek nyilvánítják majd
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.