Bezúzták Rudolf Hess sírját

Új zarándokhely után kell nézniük a német neonáciknak, miután szerda éjjel a bajor hatóságok bezúzták Rudolf Hess egykori náci politikus wunsiedeli sírját.

Hitler egykori helyettesének nyughelyénél 1987 óta vonultak fel a német „újbarnák”, koszorúztak és lendítették karjukat náci köszöntésre. Többször betiltották a megemlékezéseket, de 2004-ben például csaknem tízezren jelentek meg Hess halálának évfordulóján. A helyi lakosoknak végül elegük lett, hogy az északkelet-bajorországi várost állandóan a kínos megemlékezések juttatják be nemcsak a német, hanem a nemzetközi sajtóba, így 2005-től a gyülekezési jog átírásával végleg betiltották az efféle összejöveteleket.

A wunsiedeli temetőt fenntartó evangélikus egyháznak most kapóra jött, hogy hamarosan lejár a Hess család sírhelyének a bérlete, és úgy döntöttek: nem újítják meg a szerződést. A Süddeutsche Zeitung úgy tudja, Hess egyik unokája először megütközéssel fogadta a döntést – elvégre Hess szülei is itt nyugszanak –, perrel fenyegetőzött. Végül sikerült meggyőzni: a család is jobban jár, ha egyszer s mindenkorra felszámolják a zarándokhelyet. Szerdára virradóra így titokban kinyitották a sírt, Hess maradványait kiemelték, elhamvasztották, a hamvakat pedig a tengerbe szórják.

Egyházikörökbenállítólagmár 1987-ben, Hess halálakor is aggódtak amiatt, hogy a sír neonáci zarándokhellyé válhat. Ismert volt mindenki előtt, hogy az egykorHitler helyettesének tartottHess szinte kultikus figura a szélsőjobboldali fiatalok körében, talán mint a legtovább élő prominens náci politikus. Hosszú életét többek között annak köszönhette, hogy 1941-ben Nagy-Britanniába repült, és a nácik gaztetteiben így csak részben vett részt. Állítólag azért távozott, mert nem bírta elviselni, hogy háttérbe szorult Hermann Göring birodalmi marsall és Joseph Goebbels propagandaminiszter mögött.

A történészek körében máig vitatott, hogy vajon tudott-e Hitler Hess angliai útjáról, s a Führer megbízásából akart-e egy Szovjetunió-ellenes szövetségről tárgyalni a britekkel. London erre nem volt vevő,Hesst a Towerba zárták, s csak a nürnbergi perre adták ki, ahol csupán életfogytiglani börtönre ítélték. 1987-ben, 93 évesen öngyilkos lett nyugatberlini cellájában, ami újabb lehetőséget adott a spekulációkra. Náci körökben elterjedt, hogy valójában a brit titkosszolgálat végzett vele. Évek óta tárgyaltak arról, hogy Hesst humanitárius okokból szabadlábra kellene helyezni. Családja szerint olyan rossz egészségi állapotban volt, hogy a cipőjét sem tudta bekötni: képtelen lett volna felakasztani magát.

Hess úgy végrendelkezett, hogy Wunsiedelben temessék el, a szülei sírja mellett. Végakaratát tiszteletben tartották. A náciszimpatizánsoknak és az összeesküvés-elmélet híveinek azonban továbbra is hálás téma. Máris megkezdődtek a találgatások arról, hogy vajon véletlen-e, hogy a kihantolásra épp július 20-án, a Hitler elleni sikertelen –Claus von Stauffenberg gróf, vezérkari ezredes vezette – 1944-es merénylet évfordulóján került sor.

Az „újbarnák” többé nem láthatják
Az „újbarnák” többé nem láthatják
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.