Titkos ügynök, filmmogul

Hollywoodi filmmogulként szívesen fotóztatja magát Angelina Jolie, Julia Roberts, Robert de Niro vagy Brad Pitt oldalán.

Arnon Milchannak, a New Regency fimprodukciós cég alapítójának és vezetőjének azonban van egy másik arca, illetve élete is. A dúsgazdag, hatvanhat éves üzletember izraeli titkos ügynökként segített megalapozni hazája – máig letagadott – nukleáris programját. Milchannak az izraeli nemzetbiztonság és hadiipar számára végzett szolgálatai eddig is ismertek voltak. A négymilliárd dollárra becsült vagyonával az amerikai Forbes gazdasági magazin szupergazdagokat felsoroló ötszázas listájának „középmezőnyében” szereplő férfiú azonban eddig következetesen tagadta ezeket az állításokat. A nemrég megjelent „nem hivatalos” életrajzban azonban, ha közvetve is, elismerte korábbi titkos ügynöki tevékenységét – írta a The New York Times.

Milchanról tudni, hogy Simon Peresz izraeli államfő egyik közeli barátja. – Én verbuváltam – idézik a Haaretz szerint az életrajz írói, Meir Doron és Joseph Gelman a korábbi kormányfőt, aki még az 1960-as években, védelmiminiszter-helyettesként „szervezte be” a pályafutását családi vállalkozásban műtrágya-kereskedés irányításával kezdő, később a London School of Economicsot is elvégző vegyipari szakembert. Milchan a Lakam nevű titkos ügynökség embere lett. A védelmi tárcához tartozó hírszerző szervezet feladat az volt, hogy külföldi tudományos és technoló giai eszközök beszerzésével segítsék Izrael nukleáris programját.

A Lakamot még az 1950-es években hozták létre. Vezetője jó két évtizedig Milchan barátja, Benjamin Blumberg volt. Blumberg Milchant és más üzletembereket arra „használt”, hogy fedőcégeket alapítsanak, illetve bankszámlákat nyissanak a világ különböző országaiban, s e titkos csatornákon keresztül finanszírozzák a dimónai nukleáris erőművet, továbbá más izraeli hadiipari-védelmi projekteket. A Lakam küldött tudományos attasékat is az izraeli külképviseletekre – emlékeztet a The Jerusalem Post.

Milchan az 1970-es évek végén vágott bele a filmbizniszbe. Jó viszonyt ápol olyan sztárrendezőkkel, mint Martin Scorsese, Roman Polanski és Oliver Stone. Olyan sikerfilmek producereként vált ismertté, mint a Micsoda nő, a Brazil, a Volt egyszer egy Amerika, az Úszó erőd, Született gyilkosok. Miközben Hollywoodban producerkedett, nem hagyott fel a „mellékessel” sem. Milco nevű cége azonban az 1980-as évek közepén az amerikai vámhatóság látókörébe került, mert olyan duális váltóberendezéseket akart kicsempészni, amelyek orvosi-gyógyászati célra, de nukleáris fegyverek gyártásához is felhasználhatóak – olvasható a Haaretzben. A Milco ügyvezetőjét, Richard KellySmytht letartóztatták,majd óvadék lelenében szabadlábra helyezték. Smyth külföldre szökött, 2001-ben kapták el Spanyolországban. Az FBI átfogó vizsgálatot rendelt el Milchan cégének kétes üzelmeiben, de a tulajdonos ellen sohasem emeltek vádat.

Ennek oka valószínűleg az lehetett, hogy filmmogul nemcsak vezető izraeliekkel, hanem a csúcson vagy annak közelében lévő amerikaiakkal is jó viszonyt ápolt. A szerzőpáros szerint a váltóügy kirobbanása után Milchan felhívta közeli barátját, Simon Peresz miniszterelnököt, és kérte: járjon közbe Ronald Reagan amerikai elnöknél, illetve a washingtoni adminisztrációnál. Ez valószínűleg meg is történt, különben nem lehetett volna a Szigorúan bizalmas vagy a Hazugságok labirintusa című filmek producere.

Brad Pitt, Arnon Milchan és Angelina Jolie a Mr. és Mrs. Smith bemutatóján, 2005-ben
Brad Pitt, Arnon Milchan és Angelina Jolie a Mr. és Mrs. Smith bemutatóján, 2005-ben
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.