Erdélyben „nyaral” a magyar kormány

Összenő, ami összetartozik: ezzel a mottóval rendezik meg a 22. Bálványosi Nyári Szabadegyetemet. A szerdán kezdődő, vasárnapig tartó rendezvénysorozat legtöbb programja a könnyített honosítás köré szerveződik – magyarázták a jelmondatot a szervezők.

A tábort – amelyet az első bálványosi, majd az azt követő tusnádfürdői helyszín miatt Tusványosként is szoktak emlegetni – Németh Zsolt külügyi államtitkár nyitja meg. A pár napja Erdélyben tartózkodó államtitkár 1990 óta csak egyetlen alkalommal, tavaly hiányzott a szabadegyetemről, parlamenti elfoglaltsága miatt.

Amúgy a kormánypárt vezetői közül többen alapító tagnak számítanak, Németh Zsolt mellett Orbán Viktor kormányfő és Deutsch Tamás európai parlamenti képviselő is. Nem csoda hát, hogy ezúttal is Tusnádfürdőn nyaral csaknem az egész kabinet.

Előadásokat tartanak, kiállításokat nyitnak meg, beszélgetéseket moderálnak. A legaktívabb Németh Zsolt lesz, akinek neve öt programpont mellett szerepel. Ő moderálja például Orbán Viktor és Tőkés László szombati beszélgetését, amelyre a szervezők a román elnököt is várják.

Traian Basescu jelenléte – bár a szervezők szerint „immár hagyományosnak” számít, miután a két előző évben a tábor vendége volt – egyelőre bizonytalan. Kelemen Hunor RMDSZ-elnök sem erősítette meg jelenlétét péntekre a nemzetpolitikai kerekasztalra, amelyre meghívtak vajdasági, kárpátaljai és szlovákiai magyar vezetőket is. A szövetség korábbi vezetője, Markó Béla többször találkozott Tusványoson Tőkés Lászlóval, a szövetség egykori tiszteletbeli elnökével, de az elmúlt egy évben erősen megromlott az RMDSZ és a Tőkés László vezette Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács viszonya.

Mióta utóbbi hivatalosan a magyar kormány stratégiai partnere Erdélyben, Budapest rendre elvette az RMDSZ-től az olyan feladatokat, amilyen az oktatási-nevelési támogatás folyósítása vagy a magyarigazolványokkal kapcsolatos ügyintézés. De feszültséget főleg az okozott, hogy Tőkésék pártalapításra adták a fejüket. A bejegyzésről éppen múlt héten döntött a bukaresti törvényszék, igaz, egyelőre első fokon és a reménybeli pártalapítók számára kedvezőtlenül. Amúgy a szövetségi elnökön kívül egyetlen RMDSZ-es meghívottja van a rendezvénynek, Sógor Csaba európai parlamenti képviselő.

Az idei rendezvénysorozat újdonsága a „kultúrsátor”, ahol színházi produkciókat tekinthetnek meg az érdeklődők. – Szintén újdonság, hogy ezúttal a koncertet adó együttesek közönségtalálkozón is részt vesznek – válaszolta a főszervező Sándor Krisztina kérdésünkre, hogy mi lesz az, ami miatt emlékezni fognak a 22. Tusványosra.

A rendezvény költségei a szervezők szerint 150 ezer euróra rúgnak. A támogatók között van Hargita megye tanácsa, az Európai Unió ifjúsági alapja és a Bethlen Gábor Alap, de hogy milyen arányban, arról a szervezők nem nyilatkoztak.

„Összenő, ami összetartozik”

Ünnepi rendezvény lesz az idei tusványosi fórum – mondta lapunknak Sándor Krisztina főszervező, de a fontos nemzetpolitikai felvetések sem fognak hiányozni.

Idei mottójuk: Összenő, ami összetartozik. Hogyan magyarázza ezt?

Tavaly óta a legjelentősebb fejlemény a magyar közéletben a magyar állampolgárság határon túli kiterjesztése volt. Ezért választottuk ezt a mottót, és ezért került kiemelt helyre a kedvezményes honosítás. Elkészítjük az alkalmazás első fél évének „mérlegét” szakértők és politikusok részvételével.

Az elmúlt huszonegy évben a Tusványos témája és mottója mindig valamiféle problémafelvetést tükrözött, ezzel szemben az idei egyszerű megállapítás. Miért?

Valóban így van, ez egy jóleső, örömteli, kicsit talán megelégedettséget is sugalló mottó.

Problémafelvetésnek egyáltalán nincs helye idén?

De igen, és lesz is alkalom rá például pénteken, amikor a nemzetpolitikai kerekasztal szerepel a programban. A programban szerepel minden olyan kérdés, amely közbeszéd tárgya: a gazdaság, a szórványosodás, a népesedés, a népszámlálás, a jövő évi romániai választások. Ezek mindkét fél számára fontos problémák, ezért igyekeztünk, hogy minden témában legyen magyarországi és erdélyi előadó. Tusványos egyik erősségét a magyar–magyar kapcsolatok jelentik: a magyar kormány illetékesei és az erdélyi illetékesek így közvetlen kapcsolatokat tudnak kialakítani és egymásra hatni, tapasztalatokat és ötleteket cserélni.

A sztárok közül ki az, aki biztosan ott lesz Tusványoson?

Orbán Viktor biztosan jön, ő szombaton tart előadást.

Tavaly és tavalyelőtt a rendezvény fénypontja a Basescu–Orbán-beszélgetés volt. Lesz újrázás?

Az, hogy Traian Basescu eljön-e idén is, a bukaresti elnöki hivatal és a budapesti miniszterelnöki hivatal közötti egyeztetésen múlik, azon, hogy milyen politikai döntés születik, hol találkozzon a két politikus. Jelen pillanatban semmi biztosat nem tudunk.

„Parlamenti bányászjárás”: 2010-ben Tusványoson Németh Zsolt, Orbán Viktor, Tőkés László és Traian Basescu még elégedetten mosolyoghatott
Elégedett arcok tavaly Tusványoson: Németh Zsolt, Orbán Viktor, Tőkés László és Traian Basescu
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.