Külföldiek vizslathatják a kémközpontot

Száz kamera sem tudta megakadályozni, hogy ellopják a német hírszerzés (BND) új berlini épületének terveit. A dokumentumokból többek között megtudható, hol lesznek a vészkijáratok, a riasztók, a kapcsolószekré-

Ennek birtokában bárki merényletet tervezhet az elvileg szuperbiztos bázis ellen. A dokumentumok már jó egy éve nincsenek meg, de a berlini kormányban senki sem izgattamagátmiattuk, amíg a Focus hírmagazin a hétvégén világgá nem kürtölte a dolgot. Most vizsgálóbizottságot állítottak fel.

A német hírszerzés nagyszabású építkezése már korábban is bírálatok kereszttüzében állt. A központ eredetileg a Münchenhez közeli Pullachban működött, de a kétezres évek elején az akkori kormány úgy döntött, hogy ideje közelebb hozni a kormányhoz és Berlinbe költöztetni a hírszerzést is. A bajorok azonban olyan sikeresen lobbiztak, hogy a mai napig megmaradt a BND kettős székhelye: részben Pullachban, részben Berlinben dolgoznak a munkatársak. Mindez addig maradhat így, amíg át nem adják az új, hatalmas hírszerzési központot az egykori világifjúsági stadion helyén, Kelet-Berlinben.

Az építkezés 2006-ban meg is kezdődött, és emészti a milliókat. A költségek 790 millió eurónál tartanak, a teljes költöztetéssel együtt a beruházás eléri a 1,6 milliárd eurót. Elég ok arra, hogy a politikai ellenzék kezdettől fogva „fúrja” a tervet. Az építkezés folyamatosan csúszik, a költözési határidő most 2014 – már ha a tervek elvesztése után nem bírálják felül az egészet.

A BND elzárkózott az ügy kommentálásától, elvégre a dokumentumokat nem tőlük, hanem egy másik szövetségi hatóságtól, az Építésügyi és Területrendezési Hivataltól kerültek ki: ők tárgyaltak az építészekkel, a fő- és alvállalkozókkal, akik szabadon hozták-vitték a terveket. Mint most kiderült, inkább csak vitték, valaki a végén ugyanis elfelejtette visszahozni. Feledékenység, trehányság, üzleti érdek, netán egy külföldi titkosszolgálat áll a lopás mögött? Egyelőre nem tudni.

Az anyagi kárnál valószínűleg jóval nagyobb az eszmei, a BND hírnevén ejtett csorba. Elvégre az új épület Európa legmodernebb hírszerzési központja lett volna, négyezer magasan képzett dolgozóval. Akik közül viszont egy osztályvezető még a legelemibb biztonsági előírásokra is fitytyet hányt: szolgálati számítógépén keresztül az Ebayen vásárolgatott, és pornóképeket töltött le – derítette ki a DieWelt. A hírszerzésmunkatársainak szigorúan tilos magáncélra használniuk szolgálati számítógépeiket, de az érintett állítólag Ernst Uhrlau BND-elnök egyik közeli és bizalmas munkatársa volt, így azt gondolhatta, hogy ez rá nem vonatkozik.

A két kínos incidens kapcsán többenmegkérdőjelezikUhrlau alkalmasságát is a BND vezetésére. A hírszerzés főnökét korábban már többször is érte kritika: beosztottjai a Spiegel hírmagazin egyik újságírónőjének e-mailjébe is bekukkantottak (miután egy afgán miniszterrel levelezett), 2008-ban pedig csak napokkal később, a külügyminisztériumtól értesült arról, hogy három ügynökét Koszovóban letartóztatták.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.