Aczél Endre: A kirúgott médiamunkások ára

A közszolgálati média karcsúsítása nem hungarikum. Az MTV-nél, a Duna TV-nél, a Magyar Rádiónál és az MTI-nél alig néhány száz emberrel kevesebbet foglalkoztató BBC World Service (a külföldre menő rádió- és tévéadások) alkalmazottainak negyedét elbocsátja.

Az ok, mint itthon: az állami források szűkítése. Csakhogy a brit hazai közmédia ettől egy picit sem sérül. Ott senkit sem bocsátanak el. A BBC rádió- és tévé-előfizetésekből tartja el magát. Ennek „magasságát” méltányossági alapon a kormány szabályozza. (Annál nagyobb ostobaságot, mint a magyar tévé-előfizetés likvidálása, ma sem tudnék megnevezni a média világában.) Ugyanez a kormány saját forrásaiból és teljes körben finanszírozza a BBC külföldi adásait, amelyek a brit politikusok szent meggyőződése szerint „a demokrácia hangját” szórják szét öt világrészen.

Ez a hang most számtalan nyelven gyöngülni fog. E szekciók sok száz alkalmazottja veszíti el munkáját. De nem azonnal és azzal a pimasz bárdolatlansággal, amit idehaza alkalmaznak. Az elbocsátásokat három év alatt bonyolítják le.

Mindenki pontosan tudni fogja, mikor szűnik meg a műsora, vele a munkája. A szakszervezetek nagyon erősek. A felmondásokhoz több mint nagyvonalú végkielégítések és nyugdíjbeszámítások társulnak. A BBC 219 millió dollárt spórol ezzel, folyó áron úgy 40 milliárd forintot. 650 ember árán.

Nálunk 6 milliárdra taksálják a „nyereséget” – úgy ezer emberre. A különbség nyilván a jövedelmekből adódik, de ezt hagyjuk. A lényeg, hogy nálunk nem szűnnek meg műsorok, ott igen. Ott átlátható a takarékoskodás modellje, itt csak az látható, hogy létező és folytatódó műsorok vezetőit, szerkesztőit, csillagait, háttérembereit rúgják ki egymás után. Ez ronda, megalázó és nyilvánvalóan nem anyagilag, hanem politikailag motivált eljárás.

Angliában „bejáratott”, kedvelt embereket életkori okok miatt soha, semmikor nem dobnak ki: az illetők azok, akik egy ponton visszavonulnak, ha elfáradtak. Terry Wogan, a BBC 2 rádió reggeli „frontembere” hetvenévesen nyugdíjazta magát, két év múltán azonban csinált magának egy csúcsidős hétvégi műsort.

A BBC egy másik csillaga, Sir Robin Day 65 évesen rendszeresen vezetett műsort, és nem felejtődött el neki, hogy alig öt évvel korábban „inkvizíciós” kérdezősködésnek vetette alá Mrs.Thatcher védelmi miniszterét, John Nottot, aki ki is rohant a stúdióból. Sir Robint csakhamar lovaggá ütötte a királynő. (Az Orbánnal „pimaszkodó” Mészáros Antónia jutalma kirúgás.)

P. S. A magyar sajtómorálról annyit, hogy miközben a köztévé és a közrádió híradói vaknak és süketnek tettetik magukat a kirúgásokkal kapcsolatban, a brit Sky News napok óta kínosan részletes tudósításokban tárja fel a News of the World című hetilap telefonlehallgatási botrányát. Az ambíciózus tévécsatorna tulajdonosa ugyanaz az ember, aki a hetilapé: Rupert Murdoch.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.