Hideg zuhany Lisszabonnak

Megrökönyödéssel fogadták Portugáliában a Moody’s döntését, amely drasztikusan, egyszerre négy fokozattalminősítette le az ország hosszú lejáratú adósságát.

„Érthetetlen, igazságtalan, elhamarkodott, túlzott”, ilyen és hasonló jelzőkkel illették a nemzetközi hitelminősítő cég döntését.

Váratlanul érte a bejelentés a csak két hete hatalomra került jobboldali koalíciós kormányt, amely azonnal nekilátott, hogy a 78 milliárd eurós mentőcsomag ellenében végrehajtsa az országtól megkövetelt intézkedéseket. Lisszabon úgy ítéli meg, hogy a Moody’s figyelmen kívül hagyta a trojkával (IMF, EU, Európai Központi Bank) kötött megállapodást kísérő, széles körű politikai konszenzust, valamint a kormányfő által csak néhány napja bejelentett rendkívüli adó kivetését.

Luís Mira Amaral volt ipari miniszter egyenesen „terrorizmusnak” nevezte az ország adósságának „bóvli” szintre minősítését. „Nyilvánva lóan nincs jó állapotban az ország, de most meghozni ezt a döntést – amikor az abszolút többséggel rendelkező kormány nemcsak a trojkával egyeztetett program szigorú végrehajtására kötelezte el magát, hanem még annak túlteljesítésére is – szerencsétlen lépésnek, sőt terrorizmusnak tűnik” – jelentette ki.

Az állami CGD bank elnöke szerint a döntés a Nemzetközi Valutaalapot és az EU-t is sérti, amelyek kezességet vállaltak Portugáliért. A Moody’s arra hivatkozott, „növekszik a veszélye annak, hogy Portugáliának – Görögországhoz hasonlóan – újabb segítségre és a hitel átütemezésére lesz szüksége”. A nemzetközi hitelminősítő kételkedik abban, hogy a kormány képes lesz az ígért deficitcsökkentő és adósságstabilizáló programot végrehajtani.

Csakhogy, vélik Portugáliában, éppenséggel a – sokak szerint spekulatív – leminősítés hozza még nehezebb helyzetbe az országot, és ezzel tényleg valóra válhat a Moody’s jóslata. José Gomes Ferreira gazdasági elemző szerint a nemzetközi hitelminősítő ügynökségek valódi célja az „euró földre rántása”, és ennek megakadályozására európai szintű politikai megoldásra van szükség.

Más vélemények szerint a leminősítés a Portugáliától szintén megkövetelt privatizációs programot készíti elő, elősegítve, hogy a befektetők minél olcsóbban jussanak hozzá az olyan nagy falatokhoz, mint a TAP légi közlekedési vállalat vagy az EDP közműszolgáltató. Négy egyetemi tanár már áprilisban feljelentést tett a három neves hitelminősítő ellen a portugál államügyészségen, arra hivatkozva, hogy „szigort és objektivitást nélkülöző minősítéseikkel súlyos károkat okoznak a portugál érdekeknek”.

Növekszik a pesszimizmus az állandóan újabb erőfeszítésekre kényszerített portugálok körében. Miután már a 13. havi fizetésükre is 50 százalékos adót vet ki a kormány, egyre többen kérdezik: mit akarnak még tőlük? Hát semmi sem elég?

Nagy a riadalom a szomszédos Spanyolországban is: egyrészt a portugál adósság 45 százaléka spanyol bankok kezében van, másrészt a Moody’s bejelentésének hatására jókorát esett a madridi tőzsde is. A spanyolok abban reménykedtek, hogy az európai mentőcsomaggal sikerül stabilizálni Portugáliát, és az adósságválság – vagy a befektetői bizalomvesztés – nem terjed tovább, és be tudják bizonyítani: nem ők lesznek a következő „európai dominó”.

Európa a hitelminősítőket bírálja

Össztüzet zúdítottak a hitelminősítőkre Európából. Bírálta a Moody’s döntését José Manuel Barroso, az Európai Bizottság ( portugál) elnöke, aki szerint különösen a lépés időzítése megkérdőjelezhető. Barroso kétségbe vonta a hitelminősítők objektivitását is. Stavrosz Lambridinis görög külügyminiszter korábban „őrültnek” nevezte a hitelminősítők viselkedését, Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter pedig arról beszélt, hogy meg kell törni a hitelminősítők monopóliumát, és korlátozni kell a befolyásukat. (BBC)

50 százalékos árengedményt hirdet egy lisszaboni ruhaüzlet. Tiltakoznak a bóvli ellen
50 százalékos árengedményt hirdet egy lisszaboni ruhaüzlet. Tiltakoznak a bóvli ellen
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.