Európa a horvátok áhított mumusa

Kelet-Közép-Európában az ezredfordulón még senki sem vágyta jobban a horvátoknál az Európához tartozást. A kilencvenes évek véres háborújában kivívott szabadságukat bármi áron óvták volna, számukra elsősorban biztonságot jelentett az EU-tagság.

Úgy hitték, jár nekik, kiérdemelték a támogatást. Most, amikor végre a csatlakozás küszöbén állnak (a felvételi tárgyalásokat a magyar elnökség legutolsó napján sikerült lezárni), a lelkük legmélyén valójában elutasítják a lehetőséget. A vélt és beígért pozitívumok sem győzik meg őket – fenyegető jövőt látnak maguk előtt.

Mi változott? A korábbi évtizedek szörnyű sorsközössége és a nulláról kezdés egyenlősége után kettészakadt a horvát társadalom: a lehetőségekkel élni tudó milliárdos vállalkozókra és a haza függetlenségéért mindent feláldozó, nélkülöző kisemberekre. Az egyéni érdekek gyorsan felülírták tehát a közösségét, és míg az előbbi kaszthoz tartozók a vagyonuk és pozíciójuk érdekében szívesen továbblépnének, Horvátország másik fele reménytelenül lemaradt, és emiatt becsapottnak, kisemmizettnek érzi magát.

Nemrég arról kérdezték a horvát közszolgálati televízióban a Jugoszláviát szétszedő polgárháborúban harcolt katonákat (horvátul külön szó van a hős honvédőkre, branitelnek hívják őket), milyen volt az elmúlt két évtizedük, és mit remélnek az uniós tagságtól. A dokumentumfilmben többek közt megszólalt egy hajléktalan férfi, akinek a harcok során mindkét lábát letépte egy gránát. „Voltak pillanatok, amikor úgy hittem, megérte ez az áldozat – mondta szomorúan a kamerába –, de tényleg ezért harcoltunk, ami mostanra kialakult? Se lakásom, se megélhetésem, se lábam. Nincs miért és mivel Európába bevonulnom…”

Nem volt véletlen a horvát politikusok időhúzása, taktikázása. Az éppen regnáló kormány ugyanis hiába igyekezett volna, ha a társadalom az ország alapjainak szétveréseként élte meg az EU-csatlakozási fejezetekben előírt változásokat. Valójában egy évtized telt el huzavonával, érdemi munka helyett. Eleinte a függetlenséget kivívó Franjo Tudjman államfő nacionalista büszkesége szigetelte el az országot, ám a 2000-ben miniszterelnöknek választott Ivica Racan balközép kormánya sem volt hajlandó együttműködni a háborús bűnösöket követelő hágai bírósággal.

Az őt váltó – Tudjman utódjának tartott –, folyamatosan a nemzeti érdekeket hangoztató jobboldali Ivo Sanader is meghátrálásra kényszerült. Egészségügyi miniszterét rendőrök vigyázták például, mivel már a lehetséges reformok beharangozása miatt „kiirtással” fenyegették meg őt és családját. És az sem véletlen, hogy a horvát kormány évről évre milliárdokat dob ki az ablakon, hogy fenntartson nagyjából húszezer munkahelyet a tengerparti, régóta veszteséges hajógyárakban. Brüsszel hiába kéri, hogy számolják fel ezt a veszteséges iparágat.

A hajógyárakban azonban döntő többségben a hajdani branitelek dolgoznak, akiknek ez az egyetlen lehetőségük a megélhetésre. Ezért időről időre azzal fenyegetőznek, hogy az életük árán is megvédik a munkahelyüket. Ezt pedig komolyan veszik egy olyan országban, ahol még ma is igen sok a fegyver a háztartásokban.

A közvélemény-kutatások szerint a horvátok 60 százaléka kikéri magának, hogy balkáni népnek nevezzék – ám csupán egyharmaduk gondolja határozottan úgy, hogy szeretne Európához tartozni. Ennek oka persze az is, hogy a világgazdasági válság hatásai, az uniós normák és előírások lerombolták a fedezetlen bankkölcsönökre felépített horvátországi látszatjólétet. Az utóbbi évek politikai csatározásai, korábban példaképnek tartott, ismert és híres emberek farizeus bebörtönözése korrupciós ügyek miatt alapjaiban ingatták meg a törvények betartása helyett kapcsolatokon alapuló társadalmi rendet.

Ahogy pedig közeledik az EU-csatlakozás lehetséges dátuma, a helyi önkormányzatok egyre inkább a központi hatalom ellen dolgoznak: féltik eddigi kiskirályságukat.

Látszik persze mindez Brüsszelből is. Európában azonban régóta politikai konszenzus van abban, hogy a térség stabilizálása miatt előbb a horvátokat, aztán talán a szerbeket is csatlakoztatni kell az unióhoz. Az igazi kérdés tehát nem az, mikor kerül erre sor, hanem, hogy mi lesz mindennek az ára.

Horvátország egyik fele reménytelenül lemaradt
Horvátország egyik fele reménytelenül lemaradt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.