Thakszin húga kormányfő lehet

A 44 éves Jinglak Sinavatra, a 2006-os katonai puccsal megdöntött, s azóta külföldön élő Thakszin volt kormányfő húga lehet Thaiföld első női miniszterelnöke. A vasárnap tartott választásokon az ellenzéki, a vörös ingesek támogatta Puea Thai párt a vártnál biztosabb győzelmet aratott. Az 500 fős törvényhozás helyeinek több mint felét, 271 mandátumát szerezték meg. A vörös ingesek, elsősorban Thaiföld szegényebb északi részén még a végeredmény kihirdetését megelőzően ünnepelni kezdtek, ugyanis a szavazóhelyiségek zárását követő első exit poll eredmények még átütőbb győzelmet, 310-320 parlamenti helyet jeleztek a Puea Thai (A thaiakért) pártnak.

A jelenlegi kormányfő, az Oxfordon végzett Abhiszit Veddzsadzsiva vasárnap este korrekt módon elismerte Demokrata Pártjának vereségét (127 helyet szereztek), s bejelentette, hogy lemond a párt vezetéséről. Néhány perccel később a politikában eddig járatlan üzletasszony, a választási kampány révén alig hat hete belekóstoló Jinglak a győzelem tudatában tartotta első sajtótájékoztatóját. Megköszönte Abhiszitnek és a többi politikai pártnak, hogy a választások konstruktív légkörben és békésen folyhattak le. Bejelentette egyben, hogy a Pheu Thai tárgyalásokba kezd az egyik kisebb erővel, a Chartthaipattana Párttal koalíciós kormány alakításáról. Bár az eredmények fényében erre nem lenne szükség, a nap folyamán Thakszin, akit korrupciós ügyekért távollétében két év börtönre ítéltek, Dubaiból már jelezte, hogy ő tanácsolta ezt húgának. Ez szerinte biztosíték lehet egy újabb katonai hatalomátvétellel szemben.

Jellemző, hogy a Bangkok Postban a választások napján közzétett felmérés szerint a lakosság 57 százaléka tart újabb erőszak kirobbanásától. Az utóbbi évtizedet ugyanis egyrészről a bangkoki elitnek nevezett vállalkozói és értelmiségi réteg, valamint a monarchiapárti katonai vezetés, másrészről pedig a Thakszint a milliárdos, korábbi távközlési vállalkozót támogató főleg vidéki szegények, a vörös ingesek feloldhatatlannak tűnő szembenállása határozta meg. Thakszin 2001-ben, majd 2005-ben is győzött választásokon, ám a hadsereg puccsal megdöntötte kormányzását 2006-ban. Pártját betiltották, vezetőit eltiltották a politikai szerepléstől. Ám az egy évvel később tartott választásokon újra a Thakszin nélküli utódpárt aratott sikert. Emlékezetes, hogy a sárga ingesek az ország szempontjából meghatározó turizmus megbénításával, a bangkoki repülőtér egy hétig tartó elfoglalásával erőszakolták ki, hogy a bíróságnak a katonák által hozott új alkotmányban biztosított különleges jogkörével ellehetetlenítsék a kormány működését. Parlamenti alkukkal alakulhatott meg aztán Abhiszit kormánya, amely ellen viszont tavaly a vörös ingesek tartottak majd két hónapig tartó demonstrációt Bangkok üzleti negyedében. Táborhelyük erőszakos feloszlatása több mint kilencven életet követelt. Így a vasárnapi választás – ahogyan az előző három is – a Thakszin Sinavatra melletti vagy elleni népszavazással ért fel.

„A jövő most attól függ, hogy a hagyományos elit kész-e elfogadni a nép hangját” – nyilatkozta Pavin Chachavalpongpun, a szingapúri Délkeletázsiai Tanulmányi Intézet professzora. A választási bíróságnak – miként tette a két korábbi Thakszin-utódkormány esetén – ezúttal is módja van különféle indokokra hivatkozva megfosztani Jinglak Sinavatrát a lehetőségtől, hogy a délkelet-ázsiai alkotmányos királyság első női miniszterelnöke legyen –emlékeztet a Reuters. A király egyelőre hallgat. A megfigyelők szerint a mostani erős választói felhatalmazás megkötheti a Thakszin-ellenes erők lehetőségét, hacsak nem akarnak újabb véres összecsapásokat a vörös ingesekkel. A kormányzáshoz kellő biztos többség viszont segíthet Jinglaknak és pártjának, hogy megbékélési politikát hirdessen. „Az emberek belefáradtak a feszültségbe, változást akarnak, de békés úton” – nyilatkozta maga Thakszin is Dubaiból. Ha hazatérne, kétéves börtönbüntetés vár rá. Húga, Jinglak a kampány időszakában rendre megválaszolatlanul hagyta, kormányra kerülése esetén részesítené-e amnesztiában fivérét.

Jinglak Sinavatra támogatóit és a sajtót üdvözli pártja főhadiszállása előtt
Jinglak Sinavatra támogatóit és a sajtót üdvözli pártja főhadiszállása előtt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.