Amerikai nyomásra legalizálják a prostitúciót?

A román munkaügyi miniszter szerint ismét napirendre kell tűzni a prostitúció legalizálásának kérdését.

Sebastian Lazaroiu erről azt követően nyilatkozott, hogy az amerikai külügyminisztérium bírálta Romániát, amiért nem biztosítja az emberkereskedelem felszámolásához szükséges minimális feltételeket sem. A Washingtonban kedden nyilvánosságra hozott dokumentum szerint Románia az emberkereskedelem kiinduló, tranzit- és célországa, a jelenség áldozatai pedig felnőttek és gyerekek egyaránt.

Sebastian Lazaroiu a képviselőház munkaügyi bizottsága előtti meghallgatáson elismerte, hogy azokban az országokban, ahol a prostitúció megszűnt bűncselekménynek lenni, érezhetően visszaszorult az emberkereskedelem. Hozzátette, tárcája törvényhozási prioritásai között nem szerepel a prostitúció legalizálása, ezért „jöhetne parlamenti kezdeményezésként”.

A szociológus végzettségű Lazaroiut két hete nevezte ki munkaügyi miniszternek Traian Basescu elnök, korábban az államfő belpolitikai tanácsadója volt. Az elnöki hivatal 2008-ban közzétett egy jelentést a Romániát fenyegető szociális kockázatokról, és abban a prostitúció legalizálását javasolta.

A munkaügyi miniszter nyilatkozata azért is érdekes, mert a bukaresti alsóház éppen múlt héten utasította el Silviu Prigoana képviselő ilyen irányú kezdeményezését. A nagyobbik kormánypárthoz tartozó törvényhozó akkor kollégái képmutatását kárhoztatta, és azt ígérte, hamarosan újfent előterjeszti javaslatát a parlamentben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.