Nagy magyar, nagy amerikai

Hillary Clinton rabbiviccet szőtt beszédébe, Tőkés László pedig a híres Kossuth-nótával fejezte be felszólalását a Tom Lantos Intézetet (TLI) felavató parlamenti rendezvényen.

A budapesti intézmény névadójának személyét ismerve egyik sem meglepő. – Bármilyen témáról is beszéltünk, húsz perc után biztosan elmesélt egyet kedvenc rabbiviccei közül – mondta csütörtökön a felsőházi teremben Hillary Clinton, aki a 2008-ban, nyolcvanéves korában elhunyt kongresszusi képviselő emléke előtt is tisztelgő megnyitó „sztárvendége” volt. A néhai demokrata párti politikus özvegye, Annette Lantos pedig a Magyarországot szenvedélyesen szerető férje által gyakran emlegetett „Éljen a haza!” felkiáltással fejezte be köszönő-köszöntő szavait.

A közel kétórás eseményen minden felszólaló – Clintontól kezdve Orbán Viktor miniszterelnökön át Condoleezza Rice volt amerikai külügyminiszterig – nagy magyarként, nagy amerikaiként, az emberi jogok elkötelezett harcosaként jellemezték Lantost. – Akárhányszor találkoztunk, belpolitikai kérdésekben szinte mindig eltérő véleményen voltunk. A szabadság és a magyar ügy iránti elkötelezettség azonban mindig öszszekötött minket – hangoztatta Orbán, hozzátéve: a Tom Lantos Intézet újabb erős bástyát jelent Magyarország és az USA szövetségében. Majd arról beszélt, hogy a globális gazdasági válság után formálódó világban a szabadságot új veszélyek fenyegetik, ez utóbbiak közül kiemelte az egyes országokat sújtó államadósságot.

Annette Lantos párhuzamot szőtt férje és szerdán a magyar fővárosban egész alakos szobrot kapó Ronald Reagan között. Bár a demokrata párti kongresszusi képviselő és a republikánus elnök politikai nézetei egy sor kérdésben erősen különböztek egymástól, az emberi jogok és a szabadság tekintetében egy oldalon álltak. Figyelemre méltó volt, hogy a Parlamentben ott ültek a Szabadság téri Reagan-szobor avatására érkezett republikánus képviselők is.

Ilyen konszenzus a magyar Országgyűlésben lévő demokratikus pártok között a transzatlanti viszonyban, az Egyesült Államokhoz fűződő szövetségi viszony érhető tetten. Ezt emelte ki az MSZP nevében felszólaló Balogh András elnökhelyettes, aki szerint Lantos halála után is egységesítő, stabilizáló tényező a mai Magyarországon. A csütörtöki esemény tényleg összehozta a transzatlanti viszony iránt elkötelezett hazai bal- és jobboldali erőket. A parlamenti pártok közül a néhai Tom Lantost gyakran útszéli hangnemben támadó Jobbik nem volt jelen, ahogy a radikálisnemzeti erőt nem hívták meg arra a későbbi találkozóra sem, amely keretében Clinton megbeszélést folytatott az ellenzéki MSZP és LMP elnökével, valamint több civil képviselőjével, így a Haza és Haladás Alapítványt létrehozó Bajnai Gordon volt kormányfővel.

A budapesti transzatlanti hét egyik csúcspontjának számító parlamenti ünnepségen Tőkés László euró pai parlamenti képviselő felidézte, hogy Lantos mindig kiállt a nemzeti kisebbségek, így a határon túli magyarok egyéni és kollektív jo gaiért. Ezt a kiállást megerősítette Hillary Clinton is. A magyar fővárosban valamivel több mint fél napot töltő amerikai külügyminiszter elismerően szólt arról, hogy a most záruló soros magyar EU-elnökség alatt sikerült elfogadni az európai romastratégiát. Szerinte Tom Lantos története nem más, mint a az emberi jogok és szabadság védelme, és ez a történet –ahogy azt a Fidesz–KDNP, az MSZP és az LMP támogatását élvező intézet megalakulása is mutatja – folytatódik. Az amerikai diplomácia vezetője a kormányok és a civil szervezetek feladatának nevezte a demokrácia terjesztését. Hangsúlyozottan szólt a politikai intézményrendszerbe beépített fékekről és ellensúlyokról. Arról, hogy a demokratikusan választott többség hatalmát kiegyensúlyozó eszközöket is erősíteni kell. Azt ugyanis senki sem hagyhatja, hogy a működő demokráciák – legyenek régebbiek vagy újak – visszalépjenek a fejlődés útján.

A hőse Kossuth és Wallenberg volt

Tinédzserként a Raoul Wallenberg által létrehozott budapesti védett házak egyikében bujkált a nácik elől. Az amerikai kongresszus képviselőjeként támogatta, hogy az Egyesült Államok tiszteletbeli állampolgárává fogadja a sok ezer magyar zsidó életét megmentő svéd diplomatát. Az 1928-ban Budapesten született Lantos Péter Tamást a német megszállást követően munkatáborba vitték, ahonnan megszökött. A második világháború után egyetemi ösztöndíjjal került az Egyesült Államokba. Az 1948-as magyar kommunista hatalomátvétel után az emigráció mellett döntött. Kaliforniai egyetemi karrier után 1980-ban szállt be a politikába. Kongresszusi képviselőként elsősorban külpolitikai és emberi jogi kérdésekben vált ismertté, kiállt a határon túli magyar kisebbségek, Tibet és a dalai láma mellett. Az 1960-as évektől rendszeresen hazajárt Magyarországra, lányait, unokáit is gyakran magával hozta. A washingtoni politikai élet legismertebb magyar származású tagjaként a Capitolium épületében az ő kezdeményezésére állították fel Kossuth Lajos mellszobrát. Angolul erős magyar akcentussal beszélt. Tizenhét unokájának legidősebbike, Tomicah Tillemann az amerikai külügyminisztériumban dolgozik, Hillary Clinton civil szervezetekért felelős tanácsadójaként. (D. A.)

Condoleezza Rice, Annette Lantos és Hillary Clinton a parlamenti rendezvényen. Tom Lantos előtt demokraták és republikánusok is tisztelegtek FOTÓ: KURUCZ ÁRPÁD
Condoleezza Rice, Annette Lantos és Hillary Clinton a parlamenti rendezvényen. Tom Lantos előtt demokraták és republikánusok is tisztelegtek FOTÓ: KURUCZ ÁRPÁD
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.