Tusk Orbán nyomdokain?

Csinos, nemzetiszínű szalagokkal ékesített kis stafétabotot adott át tegnap egy – a szocialistákhoz közel álló alapítványok által szervezett – konferencián Mesterházy Attila kollégájának, Gregorz Napieralskinak, a lengyel baloldali SLD (Baloldali Demokraták Szövetsége) párt elnökének. A konferencia a két ország egymást követő EU-elnökségeinek jelentőségéről, illetve az Orbánék által elfecsérelt lehetőségekről szólt.

 Az MSZP elnöke megismételte az általa korábban a parlamentben elmondottakat, és közölte, hogy miközben a magyar szakemberek és diplomaták kiváló munkát végeztek, a kormány eljátszotta az egyedülálló lehetőséget. – Orbán –mondta – megerősítette a róla mint euroszkeptikusról kialakult képet.

Gregorz Napieralski
Gregorz Napieralski

A tanácskozás alatt Napieralski interjút adott a Népszabadságnak. A 37 éves, politológus végzettségű pártelnöktől először azt kérdeztem, milyen kép alakult ki a lengyel nyilvánosságban a magyar elnökség teljesítményéről. Napieralski megerősítette, hogy országában nagy figyelemmel követték a magyar elnökség történéseit, hiszen a lengyelek is sokat várnak ettől az esélytől. Ő úgy látja, hogy először a magyar médiatörvény körüli vita, majd az alkotmányozás rapid módja és az új alaptörvény jellege befolyásolta az elnökségi teljesítményről kialakult külső képet.

– Az, hogy a magyar miniszterelnök a maga pártérdekeit követte az EU-elnökséget betöltő ország élén, elszomorító – tette hozzá a lengyel politikus. Különösen azért, mert félő, hogy ez megismétlődik Lengyelországban is. Az SLD elnöke szerint minden esély megvan rá, hogy a lengyel elnökség elsősorban Donald Tusk miniszterelnök kampányeseménye lesz. A lengyel kormánypárt is kisajátította az elnökséggel kapcsolatos döntéseket. Napieralski emlékeztetett rá, hogy az EU-csatlakozás előtt baloldali kormány volt Lengyelországban, és Leszek Miller bevonta az ellenzéket a döntések előkészítésébe.

Lengyelországban októberben tartják a parlamenti választásokat, és a baloldali politikus tart attól, hogy a különböző rendezvények, a neves politikusok felvonulása a kormányzó Polgári Platform (PO) kampányát szolgálja majd, nem pedig az unió egészének érdekeit vagy Lengyelország presztízsének javítását. A pártelnök szerint Lengyelországban fordul a politikai szél. Noha továbbra is a PO vezeti a népszerűségi listákat, korábbi nagy fölényét már elveszítette. Donald Tusk miniszterelnök pedig a baloldali pártvezér mögé került.

Milyen eséllyel indul az SLD a választáson? – A párt kiverekedte magát a politikai karanténból, amelyben a 2005-ös választások után volt, lemosta magáról a vádat, hogy korrupt politikusokból álló bűnöző szervezet – állította Napieralski. A párt ma a lengyel politikai palettán a leginkább koalícióképesnek számító alakulat.

Koalíciót kötnének a (jobboldali nacionalista) Jog és Igazságosság Párttal (PiS) is? – Ez felettébb valószínűtlen. Koalícióról egyébként is csak a választások után érdemes szólni. De a két pártot minden elválasztja. A PiS a múlt és a szmolenszki katasztrófa pártja. Az SLD pedig a modernizációé. Egyébként éppen tegnap hozta nyilvánosságra a Rzeczpospolita című országos (jobboldali) lap egy közvélemény-kutatás eredményét. Eszerint a lengyelek a baloldali pártot elsősorban modernizációs, Európa-barát pártnak látják, amely egyszerre képes a reformokra és az elesettek támogatására. A kutatás szerint a párt felkészült a kormányzásra, és jelentősen többen tartják „becsületes” pártnak, mint egy-két éve. Új elem, hogy az SLD jelzői között a hazafias és családbarát is erős hangsúlyt kapott, miközben 76 százalék mondja a szociáldemokrata pártot baloldalinak. – A pártnak megváltozott a választói bázisa is az elmúlt években. Sokkal több a fiatal, Európára nyitott SLD-szavazó, ellentétben a korábbi állapottal, amikor a pártra többnyire a szocializmus iránt nosztalgiát érzők szavaztak – magyarázta.

Sokan mondják, hogy az SLD program nélkül kezdi a kampányt. Napieralski szerint viszont az SLD frakció ja az elmúlt időben száz fontos törvényjavaslattal állt elő. – Ezek is programértékek, de most fokozatosan jelenünk meg az egyes területekre vonatkozó programjainkkal. Már olvasható az európai témákkal és a nemzetközi ügyekkel foglalkozó programunk, hamarosan megjelenik a gazdasági és a társadalompolitikai is – hangsúlyozta. A politikus fontosnak tartja, hogy más pártokkal ellentétben nem siették el a listaállítást. Az SLD fiatalít, de meglehetősen nagyvonalú. Olyan politikusok mögé is odaáll, akik például az elnökválasztási kampányban nem a pártelnököt, hanem a PO színeiben induló Bronislaw Komorowskit támogatták.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.