A magyarok washingtoni pártfogója

Az amerikai külpolitika egykori mesteréről, Tom Lantosról elnevezett intézet ma nyílik Budapesten. A hazai közvélemény máig keveset tud arról, hogy a képviselőnek a magyarságért folytatott erőfeszítéseiben milyen különleges szerepet játszott a felesége. A gyakran belviszálytól, múltbeli sérelmektől és előítéletektől hangos közéletünkben Annette Lantos szolgálatának ma is üzenete van.

A jómódú budapesti Tilleman családban született Annette gyermekkorát elsodorta a második világháború.

A nyilas uralom alatt árván maradt lány a háború után az Egyesült Államokban telepedett le. Ott találkozott újra gyermekkori barátjával, Lantos Tamással, akivel közös volt magyar sorsa, s az elhatározás, hogy felkutatják hajdani jótevőjük, Raoul Wallenberg nyomát. Annette egészen Carter elnökig eljutott a svéd diplomata ügyében. Így ismerte meg az amerikai közvélemény Wallenberg történetét és a Lantos család nevét is. Évekkel később, amikor Tom Lantost képviselővé választották, javaslatára a kongresszus amerikai állampolgárságot adományozott Wallenbergnek, s ezzel Washington hivatalosan is kezdeményezhette a svéd diplomata felkutatását. A kongresszusban eltöltött több mint húsz év alatt Lantos a képviselőház külügyi bizottságában a Demokrata Párt első embere lett, s megkerülhetetlenné vált külpolitikai döntésekben.

Annette asszony az amerikai politikusfeleségektől szokatlan módon mindvégig férje mellett dolgozott, közvetlenül a szomszédos szobában. A háborúktól és politikai elnyomástól szenvedők ügyének szószólójává vált. Jelentős szerepe volt a több mint kétszáz tagot számláló kongresszusi Emberjogi Frakció megalapításában, melynek Tom Lantos társelnöke, Annette pedig igazgatója lett.

A hidegháború után különös jelentőséget kaptak a magyarság érdekében tett washingtoni kezdeményezések, melyek szinte kivétel nélkül Tom és Annette Lantos nevéhez fűződnek. Munkájuk eredményeként Kossuth Lajosnak is szobrot állíthattak a kongresszus épületében.

A 2003-ban létrehozott kongresszusi magyar frakció sem alakulhatott volna meg Annette asszony szerepvállalása nélkül. Az ő közreműködésével és a magyar származású amerikai szavazók mozgósításával huszonöt képviselőt sikerült megnyerni az ügynek, ami lehetőséget adott arra, hogy minden addiginál hatékonyabban lehessen orvosolni a határon túli magyarok sérelmeit. Az amerikai képviselők magyar vonatkozású ügyekben általában azt kérdezték a magyar lobbistáktól, mi az álláspontja Tom Lantosnak. Gyakorlattá vált, hogy az érdekvédők először Annettehez fordultak segítségért, aki meghallgatta őket, átsétált a szomszédos szobába, majd hamarosan visszatért férje jóváhagyásával.

Még abban az évben Ion Iliescu román államfő washingtoni látogatása kapcsán a frakció több tagja levelet intézett Bush elnökhöz a romániai magyar egyházak elkobzott vagyonának visszaszolgáltatását sürgetve.

Annette mindig tárt karokkal fogadta a magyarok ügyében ténykedőket. Személyében a magyaroknak olyan pártfogója lett Washingtonban, amilyen egy közép-európai nemzetnek sem volt.

Segítségével Amerika felfigyelt az évtizedek óta vasfüggönnyel elválasztott, határon túli, magyarlakta falu, Szelmenc áldatlan sorsára is. A hajdani Szovjetunió és Csehszlovákia közötti államhatárt a háború után a falu közepén húzták meg, családokat és szomszédokat szögesdrót kerítéssel szakítva el egymástól. Tom Lantos kezdeményezésére az emberi jogi képviselőcsoport 2004-ben meghívót küldött a két falu polgármesterének, valamint Zelei Miklós írónak, a Kettézárt Falu című könyv szerzőjének, hogy személyesen számolhassanak be a Capitoliumon a helyzetről. A látogatás nyomán a Washington Times és a Wall Street Journal is címoldalon számolt be a tarthatatlan helyzetről. A meghallgatáson Diane Watson képviselőnő értetlenül kérdezte, miért nem Magyarország része a kettévágott település, ha úgyis magyarok lakják. Ezután amerikai képviselők Tom Lantos vezetésével levélben szólították fel Ukrajna és Szlovákia vezetőit, hogy engedélyezzék egy határátkelő megnyitását. Egy év múlva megnyílt a határátkelő.

A vajdasági magyarverések idején is pártfogónk segített kongresszusi tájékoztatót szervezni Washingtonban, amelyen a szerb nagykövetségnek, valamint az amerikai külügyminisztérium tisztviselőjének kellett számot adni a magyar kisebbséget ért sérelmekről, többek között az autonómia ügyéről. Annette személyesen vezette az ülést, majd biztatására a képviselők levelet intéztek a szerb miniszterelnökhöz az erőszak megfékezése érdekében. Egy belgrádi diplomata az ülés után arról panaszkodott, hogy ha Lantos eltüsszenti magát Washingtonban, az vihart kavar Belgrádban.

Annette lépett akkor is, amikor az ukrán hatóságok elkobozták a beregszászi Rákóczi Ferenc Tanárképző Főiskola épületét. A magyar adófizetők pénzéből felújított épület a magyar oktatóképzés utolsó kárpátaljai bástyájának adott volna otthont. Annette kérésére amerikai képviselők levelet intéztek Kucsma elnökhöz, kérve a főiskola tulajdonjogának visszaállítását. Az épület hamarosan visszakerült a főiskolához.

A ma nyíló Tom Lantos Intézet akkor végzi el névadójához méltóan a feladatát, ha munkájában felcsillan Annette Lantos ars poeticája is. Tanúbizonyságot adni az emberségen nyugvó hazaszeretetnek, amely a nemzet érdekében képes felülemelkedni politikai nézeteken és személyes tragédiákon.

A szerző az Amerikai Magyar Kongresszusi Kapcsolatok Központja volt elnöke

Annette és Tom Lantos
Annette és Tom Lantos
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.