„A nép máris csődben van”– állítják a szakszervezetek

Az athéni utcákon az immár rituális összecsapások, az athéni parlamentben a szintén megszokottá vált kétségbeesett vita folyt tegnap. Görögországban kétnapos általános sztrájkot tartottak a szakszervezetek tiltakozásul a rendkívüli gazdasági megszorító intézkedések ellen, miközben a törvényhozásban éppen ezekről folyt a vita.

Azon kívül, hogy leállt a közlekedés, kétszer négy órát sztrájkoltak a repülésirányítók is. Sztrájk volt sok kórházban, boltok is bezártak, a média kizárólag a sztrájk eseményeiről tudósított. A szakszervezeti szövetségek naponta kétszer is több ezer embert vittek az utcára Athénban és Theszaloníkiben. Egyedül a metró járt, hogy a tüntetőket a belvárosba szállíthassa. A buszvezetők csak a speciális olimpia Athénba érkezett résztvevőit voltak hajlandók szállítani. A fővárosban 5000 rendőrt vontak össze. Nem maradtak el az összecsapások sem – fiatalok kövekkel, botokkal dobálták a rendőröket, akik könnygázgránáttal válaszoltak. A tüntetők megszállták a píreuszi kikötőt és megakadályozták, hogy a szigetekre tartó turisták felszálljanak a kompokra. A blokádot is negyvennyolc órásra tervezték.

A tét az ország talpon maradása, az államcsőd elkerülése – érvelt Jeorjiosz Papandreu, a balközép kormány feje. Arra biztatta a képviselőket, hogy az ország érdekét helyezzék a szűk pártérdekek elé, mert a kormány – s vele az ellenzék is – kifutóban van az időből. Pártjának, a szocialista PASZOK-nak 155 képviselője van a 300 fős görög parlamentben, de többsége ma már eléggé bizonytalan, négy szocialista képviselő ugyanis jelezte, lehet, hogy nem szavazza meg a további adókat és kiadáscsökkentéseket. Papandreu abban bízhat, hogy néhány jobbközép képviselő átszavaz a párthatárokon.

A görög politikában és a társadalomban is hosszabb ideje a felek teljesen elbeszélnek egymás mellett. A fő ellenzéki párt, a jobbközép Új Demokrácia (ND) például ellenzi a megszorító intézkedéseket, mert vezére, Antonisz Szamarasz a középtávú tervet „romlottnak” minősítette, szerinte ugyanis csak adócsökkentéssel lehetne fellendíteni a visszaesőben lévő görög gazdasági teljesítményt. A görög eladósodottságot az ND kormányai alapozták meg. Mások is azt mondják, hogy a 2010 óta tartó adóemelések és kiadáscsökkentés semmit nem hozott, 16 százalékos lett a munkanélküliség, egy év alatt 400 ezer munkahely tűnt el, a fiatal korosztályban az állástalanság negyvenszázalékos. A mostani intézkedéscsomag legfájóbb eleme, hogy megadóztatnák a minimálbéreket, az évi 8000 eurós keresetet is. Az ADEDY szakszervezeti szövetség nevében nyilatkozó Szpirosz Papaszpirosz elnök azt mondta, hogy a plénum előtt lévő megszorítások elmélyítik a recessziót és hosszú időre befagyasztják a görög gazdaságot.” A kormány azonban jelentős bevételre számít az állami vállalatok, és a görög postabank, a kikötők privatizálásából.

A szakszervezetek ellenzik a magánosítást, mert további munkahelyek felszámolásától tartanak. Ebben egységes az egyébként megosztott szakszervezeti mozgalom. A Reuters jelentése szerint a kiskereskedelmi vállalkozók szövetsége is elítélte a megszorításokat, és azt a szervezet vezetője, Vaszilisz Korkidisz „árulásnak” minősítette. Arra biztatta a boltosokat, hogy tűzzék ki a nemzeti zászlót, és internetes kampánnyal akarja rábírni a képviselőket, hogy szavazzanak „nem”-mel.

– A kereskedők és más önálló egzisztenciák is csatlakoztak a tiltakozó mozgalomhoz – mondotta a Népszabadságnak a PAME szakszervezeti szövetség szóvivője, Nikosz Fevrakisz. Azt mondta, hogy a sztrájkban a gyári munkásokon kívül sok hotel és vendéglátóhely is részt vesz. Új elem a kisvállalkozók csatlakozása is. Ők sem viselik már el az adókat, a megszorításokat – mondta lapunknak a kommunista irányítású szakszervezet szóvivője. A sztrájkmozgalom Görögország hatvanhét városában szervezett tüntetéseket, s több tízezer embert vitt az utcára. – Mi van, ha a nyomásnak engedve a parlament nem szavazza meg a csomagot és Görögország fizetésképtelen lesz, csődbe megy? – A nép máris csődben van és fizetésképtelenek vagyunk, nincs munkánk, drágulás van és a helyzet csak romlik. Amióta megkezdték ezeket a megszorításokat, egyre fogynak a munkahelyek – mondta Fevrakisz.

Nem gond a repülés

Nem veszélyezteti a magyar turisták kijutását a görög szigetekre a tegnap kezdődött általános sztrájk. Katalina Hajnalova, az Aelous utazási iroda vezetője a Népszabadság kérdésére elmondta: utasaik a sztrájk ellenére is megérkeztek a repülőterekre, Zakinthosba pedig a kikötőbe. – Az Athénba szervezett kirándulások nincsenek feltétlenül naphoz kötve, mozdíthatóak. Egyelőre úgy néz ki, ma is megtartjuk őket – hangsúlyozta Nagy Sándorné, a debreceni Grand Tours utazási iroda ügyvezetője. A határokon is leállást hirdettek, ennek ellenére akadálymentes a haladás, vagyis csak részlegesen zárják le az átkelőket. Nem érdekük a turizmus ellehetetlenítése – tette hozzá. Nagy Melinda, a Kartago Tours jogi képviselője hasonló hírrel szolgált: „A mi utasainkat nem érinti a görög sztrájk”. Az iroda szárazföldre nem, csak a szigetekre utaztat. (H. Sz.)

Gázmaszkos tüntető lépked egy égő autó mellett a zavargássá fajult athéni tüntetésen
Gázmaszkos tüntető lépked egy égő autó mellett a zavargássá fajult athéni tüntetésen
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.