Elégedett a perrel a kambodzsai miniszterelnök-helyettes

A kambodzsai kormányzat időhúzását kifogásoló külföldi sajtóbírálatokkal szemben Sok An miniszterelnök-helyettes hétfőn Budapesten, a Magyar Külügyi Intézetben tartott előadása margóján elégedettségének adott hangot, hogy megkezdődött a népirtással vádolt egykori Pol Pot-rendszer felelőseinek immár második pere, ezúttal négy fontos vezetője ellen.

A kambodzsai kormányzat időhúzását kifogásoló külföldi sajtóbírálatokkal szemben Sok An miniszterelnök-helyettes hétfőn Budapesten, a Magyar Külügyi Intézetben tartott előadása margóján elégedettségének adott hangot, hogy megkezdődött a népirtással vádolt egykori Pol Pot-rendszer felelőseinek immár második pere, ezúttal négy fontos vezetője ellen. Mint említette, ő maga írta alá az ENSZ-szel a megállapodást a különleges bíróság felállításáról és összetételéről. Szerinte a bíróság munkája viszonylag gyors volt eddig ahhoz képest, hogy a kambodzsai bírók mellett mintegy 35 országból érkezett szakértők különféle jogértelmezési gyakorlatát kellett összeegyeztetni. Ráadásul a most kezdett perhez előzetesen több tízezer tanút hallgattak meg, akik közül várhatóan több ezren majd a tárgyalás során is szót kapnak a vád képviseletében. Így előreláthatóan hosszú ideig eltart maga a per is, amelyet – mint említette – a szakemberek a világ legnagyobb büntetőeljárásának tartanak. Szerinte fontos az utólagos igazságszolgáltatás a 14 millió lakosú ország életében.

Sok An miniszterelnök-helyettes egyébként budapesti előadásában Kambodzsa álláspontját vázolta a világörökség részét képező Preah Vihear templomról. Annak ellenére, hogy a hágai Nemzetközi Bíróság már 1962-ben egyértelmű állásfoglalást hozott, miszerint a Dangrek-hegységben található romtemplom Kambodzsa területén fekszik, a szomszédos Thaiföld vitatja ezt, idén is már több ízben volt fegyveres összecsapás emiatt. Az UNESCO Világörökség Bizottsága mostani párizsi ülésszakán, ahol Kambodzsa elő kívánta terjeszteni terveit a 900 éves templommal kapcsolatban, Thaiföld képviselője bejelentette szombaton, hogy kivonul a bizottságból.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.