Fizet és háborog a cseh páciens

Pókerarccal fogadta módosító törvényjavaslatának elfogadását Leos Heger cseh egészségügyi miniszter.

– Semmi okom az ujjongásra, de lépéskényszerbe kerültünk. Vagy többet fizet minden polgár a gyógyításáért, vagy csődbe jut az egészségügy –érvelt a végszavazás után.

A cseh gyalogpolgárok elképedve olvasták a híreket az internetes portálokon, másnap pedig az újságokban.

– Ez már felháborító! Néhány napja megemelték a nyugdíjkorhatárt, most meg arról döntöttek, hogy a kórházi ellátásért az eddigi hatvan helyett januártól immár napi száz koronát (mintegy ezer forintot – a szerk.) kell leperkálni, minden vényért harmincat, az esti és hétvégi ügyeleteken hatvanat. Ráadásul jövő évtől az ötven koronánál olcsóbb gyógyszerek árát teljes mértékben a beteg fizeti meg! A drágábbakból is kevesebbet térítenek majd a biztosítók. És csak az alapellátás lesz ingyenes, a többiért fizetni kell! – háborgott sok ezer sorstársához hasonlón Petr Krivánek, a nyugat-csehországi Teplice melletti, Elbaparti Kresicén élő munkanélküli. Évtizedeken át tehergépkocsi-sofőr volt, tavaly ötvenöt évesen vesztette el az állását. Cukorbetegség és szívritmuszavar is keseríti az életét.

– Temérdek gyógyszert szedek, amelyekre januártól rámegy a segély nagy része. Ebbe belegebedek, de két családos fiamnak sem lesz könnyű a megélhetése: ők tízezer-egynéhány koronás bérből élnek – sóhajtotta.

Frantisek Bublan, a cseh szocdemek (CSSD) szakpolitikusa a parlamenti vitában hevesen követelte a tervezet visszavonását. Végső felindulásában a jobboldali koalíció humanizmusát és némelyik képviselő keresztény erkölcsét kérte számon, mert szerinte sok ember képtelen lesz ennyit fizetni a gyógyszerekért és a kórházi kezelésért; főleg a tervezett áfaemelés miatt az élelmiszerárak és a rezsiköltségek is meglódulnak.

Mire Boris Stastny, a prágai alsóház egészségügyi bizottságának elnöke higgadtan válaszolt: – A tudomány egyre korszerűbb, viszont méregdrága gyógymódokat talál fel. Ezek finanszírozását a nálunk sokkal gazdagabb államok sem tudják másként megoldani, csak a páciens anyagi hozzájárulása révén. Mi sem tehetünk másként. A hozzánk hasonló helyzetben lévő Lengyelországban és Magyarországon például a betegek hozzájárulása a gyógyszerekhez és az egészségügyi ellátáshoz huszonkilenc százalék, nálunk pedig még jövőre is csak huszonkettő lesz – érvelt.

Az ellenzékiek leginkább az úgynevezett átlagon felüli ellátás bevezetése miatt háborognak, amely szerintük szegény és gazdag páciensekre osztja fel a lakosságot. A tárcavezető felvilágosította őket: – Terveink szerint a neves szakemberek alkotta cseh orvosi társaság, továbbá az orvosi kamara és a minisztérium szakértői évről évre meghatározzák a kategóriákat. Mondok egy példát. Aki laporoszkópos, tehát a legkorszerűbb eljárással kéri az epeműtétet, az Prágában jövőre harmincezret, a megyeszékhelyeken ötezerrel kevesebbet fizet. Ha úgy dönt, hogy kés alá fekszik, vagyis a hagyományos eljárást választja, akkor ingyenesen műtik meg. Végtagbeültetéseknél is ugyanez lesz a helyzet, miként a tört végtagok gipszelésénél és más esetekben is. A legkorszerűbb eszközök és anyagok nem lesznek ingyenesek. Ezzel a szürkegazdaságot és a hálapénzt is visszaszorítjuk, hiszen nyílt titok, hogy a legmodernebb beavatkozásokért jelenleg vastag borítékot dugnak az illetékes orvos zsebébe. Ezentúl ugyanez a pénz a kórház és az egészségügyi biztosítók anyagi helyzetén javíthat –fejtegette a tárcavezető.

Ezt a magyarázatot Monika Simunková emberjogi kormánybiztos sem tudta elfogadni, és akárcsak a baloldali ellenzék, ő is az Alkotmánybírósághoz fordul, a polgárok megkülönböztetésének alapos gyanúja miatt.

Jaroslav Zavadil, a Cseh- és Morvaországi Szakszervezetek Szövetségének (CMKOS) elnöke megkeresésünkre alig tudta türtőztetni felindultságát: – Ez a teljesen érzéketlen kabinet nem okult az egynapos vasutassztrájkból. Továbbra is a szociá lisan gyenge és a középrétegekből akar még több pénzt kifacsarni a kiürült államkassza feltöltéséhez. Rá adásul tudatosan a nyári szabadságok kezdetére időzítették az újabb megszorító intézkedéseket, amelyeket a baloldali többségű szenátus nyilván elutasít majd. Az alsóház pedig újra kénytelen lesz napirendre tűzni. Addigra alighanem kora ősz lesz, méghozzá nagyon forró, mert az általános sztrájk sem kizárt! – szögezte le határozottan.

A brnói Szent Anna kórház udvarán. A kezelésre nem mindenkinek marad pénze
A brnói Szent Anna kórház udvarán. A kezelésre nem mindenkinek marad pénze
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.