Obama: Itthon építsünk országot!

A csaknem tíz éve tartó afganisztáni háború „felelős lezárására” szólított fel szerda esti tévébeszédében Barack Obama. Az amerikai elnök az idén tízezer, 2012 nyarának végéig pedig összesen 33 ezer katona visszahívását rendelte el az országból. Ezzel gyakorlatilag azt a csapaterősítést számolja fel, amelyről 2009 decemberében – mint mondta, elnöksé-

A kiszivárgott részletekhez képest a bejelentés nagyobb lefaragást jelent: két, a meleg hónapokra szorítkozó harci időszakot sem hagy teljesen az amerikai hadvezetésnek. Jelenleg mintegy százezer amerikai katona szolgál Afganisztánban.

– Az erő pozíciójából kezdjük meg ezt a leépítést. Az al-Kaida nagyobb nyomás alatt van, mint 2001 óta bármikor. Elérjük céljainkat – mondta tízperces beszédében Obama. Világossá tette ugyanakkor: mostani bejelentése „a kezdete, nem pedig a vége” a havonta tízmilliárd dollárba kerülő háború felszámolásának. Oszama bin Laden, az al-Kaida vezéremájusi megölése mellett az elnök utalt arra is: az Egyesült Államok a jövőben sem fogja eltűrni a terrorfészkeket, amelyekben amerikaiak megölését tervezgetik.

Obama mindamellett egyértelmű szavakkal számolt le az idegen földön végrehajtott országépítés (főleg a Bush-időszakban virágzott) ideáljával. – Nem fogjuk megkísérelni, hogy tökéletes hellyé tegyük Afganisztánt. Nem őrizzük a végtelenségig ut cáit, nem járőrözünk a hegyeiben – mondta. – Az elmúlt évtizedben ezermilliárd dollárt költöttünk háborúra, a növekvő államadósság és nehéz gazdasági idők közepette. Itt az ideje, hogy itthon összpontosítsunk országépítésre – tette hozzá.

Megerősítette Obama, hogy 2014-re átadják a biztonsági feladatokat az afgánoknak. A háború szaggatta országban szavai szerint politikai rendezésre van szükség, és Amerika támogatja az afgán nép megbékélését szolgáló kezdeményezéseket. A táliboknak ugyanakkor le kell válniuk az al-Kaidáról, le kell mondaniuk az erőszakról, és el kell fogadniuk az ország alkotmányát.

Elég pesszimistán fogalmaztak csütörtökön vezető amerikai külpolitikai szakértők a NATO jövőjével kapcsolatban a Népszabadság kérdésére. Leslie Gelbet, az egyik legbefolyásosabb agytröszt, a Külkapcsolatok Tanácsa (CFR) nyugalmazott elnökét, illetve Stephen Biddle-t, a CFR védelempolitikai főmunkatársát Obama tévébeszédéhez igazított sajtóbeszélgetésükön kérdeztük. Mégpedig arról: milyen szerep marad az atlanti szövetségnek, ha az Egyesült Államok nyomán a nemzetközi közösség is elindul a „kijárat” irányában Afganisztánban?

– A NATO továbbra is jár előnyökkel az USA számára, például politikai legitimitást ad. Ennek költsége azonban egyre nyilvánvalóbb az amerikaiak számára. Nem vagyok nagyon optimista a NATO mint intézmény hosszú távú jövőjével kapcsolatban. Az az érzésem, hogy a szövetség szerepe és ambíciói egyaránt csökkennek – mondta kérdésünkre Biddle.

– Én még a régi hidegháborús nemzedék tagja vagyok. A NATO számomra alapvetően az amerikai külpolitika és nemzetbiztonsági politika alkotórésze. Egyetértek azzal, amit Gates védelmi miniszter mondott: az európai tagállamok nem eléggé „dobják be” magukat. Az igazság az: belátható időn belül nem is fogják. Nem engedhetik meg maguknak, és mi sem. Itt az ideje legalábbis, ha nem is a NATO elvetésének, de újragondolásának, mit is jelent a XXI. században. Még mindig fontos szerepet játszhat a világban, ha nem is rendelkezik többé korábbi ütőerejével –válaszolta a 74 éves Gelb.

Gelb úgy vélte: Obama beszéde belpolitikai „fogyasztásra” szántmegszólalás volt, amely már a 2012-es elnökválasztás jegyében született.

– Stratégiát sem vázolt fel Obama, csak megragadta az alkalmat, hogy visszahívhassa a csapatokat – mondta, hozzátéve: –, az Egyesült Államoknak már nem forognak kockán alapvető érdekei Afganisztánban. „Az al-Kaida ottani létszáma száz fő alatt van, miközben Jemenben és Szomáliában igencsak aktív. Afganisztánról elmondható: befejezett küldetés (mission accomplished). Nincs már tovább szükség nagy létszámú csapatokra. Ráadá sul Pakisztán jól láthatóan vonakodik együttműködni a terrorfészkek felszámolásában: ha ellenségnek nem is nevezném őket, azt, hogy segítsenek nekünk, alárendelik belpolitikai szempontjaiknak és India-ellenes külpolitikájuknak. Viselkedésük inkább árt nekünk, semmint használ.”

Biddle – ezt vitatva – a legkényesebb kérdésnek nevezte Pakisztánt. Nem következhet be a legrosszabb forgatókönyv, azaz (az atomfegyverrel is rendelkező) a pakisztáni állam összeomlása. „Csak nem feltartóztatási stratégiában gondolkodunk? Emlékezzünk, a legutóbbi ilyen stratégia sikeres volt, és a Szovjetunió összeomlásával végződött.”

Gelb közölte: semmi sem szól az ellen, hogy az amerikaiak tárgyaljanak a tálibokkal. Még ha teljesen bizonytalan is, hogy pontosan kikkel folynak ezek az egyeztetések, és milyen eredmény remélhető tőlük.

Amerikai tengerészgyalogosok Dél-Afganisztánban
Amerikai tengerészgyalogosok Dél-Afganisztánban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.