Síkalandorok előnyben

Meglepő megállapodást kötött Nicolas Sarkozy francia és Dmitrij Medvegyev orosz elnök Deauville-ben, a legfejlettebb gazdasági hatalmak idei csúcstalálkozóján arról, hogy Franciaország aktív szerepet vállalna az észak-kaukázusi régió idegenforgalmi fejlesztésében

A tervek Szocsitól keletre a Kaukázust érintenék. Azt a régiót, amely jobbára csak háborúival, sok halálos áldozattal járó öngyilkos robbantásaival kerül be a lapokba.

Síparadicsommal a háborúk ellen? A kiszemelt síhelyek egyike, a Naki-tó még viszonylag békés vidéken, a világörökség részeként nyilvántartott Adigeföldön található. A második viszont már a Karacsáj-Cserkesz Köztársaságban, Elbrusz pedig a szomszédos Kabard és Balkár Köztársaságban fekszik.

MamiszontÉszak-Oszétiában, Matlaszt Dagesztánban kell keresnünk. Ezek puskalövésnyire fekszenek Csecsenföldtől, amely a ’90-es években véres polgárháborút vívott az elszakadásért Moszkvával. Aminek következtében 200 ezer a halálos áldozatok és 400 ezer a térségből elmenekültek száma. Az orosz hadseregnek mostanára sikerült visszaszorítania a terroristákat, s kiegyeznie Ramzan Kadirovval, a csecsen ellenállók a szomszédos régiókba vonultak. Éppen azokba a köztársaságokba, amelyeket most síparadicsomnak szemeltek ki a befektetők. S ahol tavaly 100 százalékkal nőttek amerényletek amegelőző évivel összevetve, s ahol a legsúlyosabb az emberi jogok helyzete az Európa Tanács területi hatáskörén belül.

– Első látásra az idegenforgalmi fejlesztési terv pozitívnak tűnhet – nyilatkozta a napokban Tatjana Lokcsina, a Human Rights Watch moszkvai képviselője. – A régiónak nagy szüksége van munkahelyekre. Viszont el kell ismerni, a terv nagyon kockázatos. A Kaukázus biztonsági szempontból forró övezet, a gerillák arrafelé igen aktívak, az orosz hadsereg pedig brutális módon harcol ellenük. Napirenden vannak a gyilkosságok, a kínzások, az emberrablások, s noha az atrocitások főleg a Moszkvával szövetséges politikusok, a fegyveres vagy rendvédelmi szervek ellen irányulnak, azért a helyzet távolról sem megnyugtató. Idén tél végén három orosz síelő esett áldozatául a terrornak.

A kaukázusi polgárháború valódi oka a gazdasági elmaradottság, a szegénység – bizonygatja az orosz fél. Ha az idegenforgalom fejlesztésével, új munkahelyek létrehozásával a gazdaság fellendíthető, az elégedetlenség is alábbhagy – érvelt Medvegyev.

Nicolas Sarkozy hajlani látszik orosz kollégája érveire. Szerinte anyagilag is sikeres lehet az együttműködési terv, ha a síparadicsomok létrehozása révén évente százezer külföldi turistát sikerül a Kaukázusba csalogatni.

Senki sem fog síelni olyan helyen, ahol ágyúval lőnek, és nem is verébre – tamáskodik a Le Monde cikkírója. Hacsak azok nem, teszi hozzá, akik túlélőtúrának fogják fel a kaukázusi síelést.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.