Görögország lélegzetnyi levegőhöz jut

„Olyan nem létezett nálunk, hogy valaki mondjuk nyolc darab narancsot vegyen a négytagú családjának és ne négy kilót. Vagy hogy csak fél dinnyét vásároljon.” A megváltozott fogyasztási szokásokkal érzékelteti a görög családok pénzügyi helyzetét Nikosz Karrasz thesszaloniki újságíró.

Ő úgy érzékeli, hogy jelentősen csökkent a szupermarketek forgalma is, az emberek jobban meggondolják, menynyit vásárolnak. A gazdasági megszorítások nemcsak az állások egyrészének megszüntetésével jártak, de sokaknak csökkent a fizetésük, a nyugdíjuk is. Egyre több család lett fizetésképtelen, és nem tudnak törleszteni a bankoknak sem. Karrasz szerint nemcsak azok tüntetnek, akik korábban is hajlandók voltak kimenni az utcára, de az eddigi passzív középrétegek is.

Sokakat pedig az bőszít fel, hogy megértették: hazudtak nekik. Papandreu tudta kormányra jutása előtt, hogy üres a kassza és az állam a fizetésképtelenség szélén áll, mégis pénzt ígért a választóknak, így kapott többséget. Ezt – teszi hozzá – még Dominique Strauss-Kahn mondta, két héttel azelőtt, hogy lefogták és lemondott az IMF vezérigazgatóságáról. A tömeghangulatot még azzal jellemzi, hogy elterjedt az országban egy álhír, miszerint a madridi Puerta del Sol tüntetői azt mondták: „Ne kiabáljatok, mert a görögök alszanak!” Na, erre kivonultak az athéni parlament elé.

A parlament előtt amúgy is mindig tüntetnek. Tegnap délután óta azonban új kormánya van Görögországnak. A kormánypárt (PASZOK) és a kormányfő (Jeorjosz Papandreu) régi riválisát vette maga mellé, miután első ajánlata kudarcba fulladt arról, hogy alkossanak a jobboldallal közös kormányt. Papandreu saját pártjában alakított koalíciót, fontos pozíciót adott belső vetélytársainak, pénzügyminiszterré nevezte ki Evangelosz Venizelosz eddigi védelmi minisztert. Ezt a lépést a pénzpiacok azonnal kedvezően értékelték. Pedig Venizelosz nem közgazda, hanem alkotmányjogász. Ha ő is Papandreu és a szükséges reformok (értsd:megszorítások, adóemelés, privatizáció) mögé áll, akkor nagyobb valószínűséggel áll mögéjük a párt. A görög megfigyelők úgy tudják, hogy a PASZOK frakciójának a fele ellenzi a nemzetközi pénzügyi intézményekkel kötött megállapodást. A kiadáscsökkentést végrehajtották, s ez a szegényebb rétegeket sújtotta. Venizelosztól elvárnák, hogy növelje a kincstár bevételeit. A törvényeket elfogadták, de az adóelkerülés elleni intézkedéseket nem alkalmazzák.

Papandreu elismerte, hogy az általa vezetett kormány is felelős: hibákat és mulasztásokat követett el. „A következő kormány hatékonyabb és összetartóbb lesz” – ígérte. A miniszterelnök azt mondta, hogy együtt érez a nélkülöző görögökkel, megérti az emberek dühét és fájdalmát. Az új megszorításokat keménynek és bizonyos esetekben méltánytalannak nevezte. Hozzátette: „minél hamarabb bevezetjük ezeket, annál gyorsabban lábalunk ki a válságból.” Az ötvennégy éves új pénzügyminiszter volt Jeorjosz Papandreu riválisa a PASZOK elnökségéért. Görögország legjobb szónokának és nagy demagógnak tartják.

Korfu, Kréta tavalyi áron

Tavalyi áron nyaralnak a magyar turisták Görögországban, ahol sem a szállásadók, sem a vendéglátósok, sem a buszos utaztatók nem drágították meg szolgáltatásaikat.

A szigetek olyannyira népszerűek az idén, hogy a legnagyobb görögországi magyar kiutaztató, az IBUSZ a tavalyinál 30 százalékkal több foglalást jegyez. Az IBUSZ turisztikai igazgatója, Komora Zoltán szerint Görögország lett a nyertese a tunéziai és az egyiptomi belpolitikai helyzetnek, hiszen hiába lett az arab országokban béke és nyugalom, az előfoglalások időszakában sok magyar turista döntött inkább a görögök mellett.

A múlt héten indult első charterjáratok – amelyekből a főszezonban heti tízet indít az IBUSZ – zsúfoltak, a turistaparadicsomokban nyoma sincs az ország nagyobb városaiban tapasztalható feszültségeknek. A rendkívül profi vendéglátó görögöknek jelentős bevétele származik a turizmusból, és mindent el is követnek, hogy a náluk nyaraló külföldiek jól érezzék magukat. A nyugdíjreformokról, a gazdasági megszorításokról, tüntetésekről, gazdasági összeomlásról, koldusokról a görög szigetekre utazók így ugyanúgy csak a tévéből, és az internetről értesülnek, mint otthon maradt ismerőseik. (Sándor Tünde)

„Nem eladó” – hirdetik egy görög bank alkalmazottai. A kormány viszont kétségbeesetten kutat bevételek után
„Nem eladó” – hirdetik egy görög bank alkalmazottai. A kormány viszont kétségbeesetten kutat bevételek után
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.