Engedetlen nők a volánnál

A legtöbb nőnek nem okoz nagy örömet, ha a dugóban araszolhat a kocsival. S nem is éli meg polgári jogai nak érvényesítéseként, ha elmehet bevásárolni, leparkolhat és telepakolhatja az autó csomagtartóját, majd a „zsákmánnyal” hazavezethet a családhoz.

Szaúd-Arábia több mint tízmillió lányának és asszonyának azonbanmindez szóba sem jöhet.A sivatagi királyságban egy vallási útmutatás (fatva) alapján ugyanis tilos a nőknek autót vezetniük – bár törvény ezt nem tiltja. A tiltás támogatói (férfiak) úgy érvelnek: így elkerülhető, hogy a nők idegen férfiak társaságában utazzanak, vagy rokoni férfitársaság nélkül mutatkozzanak nyilvános helyen. A munkába utazó vagy bevásárolni készülő nők így sofőröktől és férfirokonoktól függnek. Az országban állítólag négymillió külföldi munkavállaló sofőr él.

Az arab olajnagyhatalomban tegnap szerveztek általános polgári engedetlenségi napot a volán mögé vágyó nők: férfikísérettel ugyan, de beletapostak a gázba. Az arab forradalmak miatt felbátorodott nők ügyeltek arra, hogy ne tüntetést szervezzenek (azt ugyanis tilos Szaúd-Arábiában), hanem pusztán arra szólították fel a más országok vezetői engedélyével rendelkező szaúdi nőket: vezessenek – tömegesen. Nem tudni pontosan, hányan vettek részt az akcióban, de a közösségi média oldalain több nő filmezte le magát, amint éppen a szaú di utakon hajt. A megmozdulást Manalal-Serif ihlette. A 32 éves szaú di nő a múlt hónapban filmezte le magát, ahogy a volán mögött ül, amiért letartóztatták. „A királyság külföldi megítélésének bemocskolásával és a közvélemény felzaklatásával” vádolták meg, tíz nap után engedték el, miután megígérte, hogy soha többé nem vezet. Nemrég további hat nőt is letartóztattak, mert egy elhagyatott rijádi telken vezetni tanultak.

– Csak annyit szeretnénk, hogy el tudjuk intézni a teendőinket anélkül, hogy a sofőröktől, férfiaktól függenénk – idézte az akcióban részt vevő egyik nőt a BBC hírportálja. – Férfiak nélkül mozdulni sem tudok – adott hangot elégedetlenségének egy nyilatkozó asszony, Mana al-Qahtani. – Nem mintha imádnék vezetni vagy a dugóban ülni. A lényeg az, hogy ha munkába kell mennem, akkor mehessek, ha el kell intéznem valamit, akkor megtehessem. Szerintem a társadalom megérett ránk – közölte egy másik nő.

Vadzsiha al-Huvaidar női jogi aktivista az AFP-nek elmondta, nem számít nagy tömegekre az utakon. Az AFP szerint a rendőri jelenlét nem volt nagyobb a megszokottnál Rijád utcáin. A Guardian brit napilap helyszínen tartózkodó tudósítója szerint a rendőrséget arra utasították, hogy legyen elnéző, ami szerinte annak a jele is, hogy a királyi családban többen szimpatizálnak a nők követelésével.

Szélesebb tömegtüntetésekre a Guardian tudósítója sem számít. A 86 éves szaúdi király, Abdullah bin Abdul-Aziz a múlt hónapban több milliárd dolláros reformintézkedéseket jelentett be, hogy ezzel is elejét vegye bármiféle tunéziai vagy egyiptomi mintára szerveződő megmozdulásnak. A közalkalmazottak plusz kéthavi fizetést kapnak, az egyetemistáknak 500 dollár üti a markát, a minimálbért havi 800 dollárra emelték, a munkanélküliek pedig havi 260 dolláros segélyre számíthatnak. A király 70 milliárd dollárból akar 500 ezer új lakást építtetni.

A legutóbbi megmozdulást a vezetéshez való joggal kapcsolatban 1990-ben szerveztek szaúdi nők, akkor 47 asszonyt tartóztattak le a hatóságok. Az iszlám őskonzervatív értelmezését, a vahhabizmust előnyben részesítő monarchia női alattvalóit az bosszantotta fel, hogy az első öbölháború után létesült amerikai bázisokról kirobogó autókat sokszor nők vezették.

A szaúdi nők az Amnesty International szerint tulajdonképpen másodrendű állampolgárai a királyságnak. A szigorú öltözködési szabályok mellett például csak férfi rokon engedélyével utazhatnak külföldre, és a szigorú szegregációs szabályok miatt bizonyos munkahelyek teljesen elérhetetlenek számukra.

Királyi frigy Bahrein és Rijád között

Szaúd-Arábia és Bahrein vezetése még szorosabbra fűzi a viszonyt, miután a szaúdi királyság 1500 rendfenntartóval segítette leverni a bahreini felkelést márciusban. A bahreini király fia és a szaúdi Abdullah király lánya ugyanis hamarosan összeházasodik – ezt jelentették be csütörtökön. Az ehhez hasonló érdekházasságok nem ritkák az öbölbeli államok királyi családjai között.

A nők csak utasok lehetnek a szaúd-arábiai autókban
A nők csak utasok lehetnek a szaúd-arábiai autókban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.