Csődbe mehet-e a görög állam?

Tojáshéjon táncol Európa és Görögország: a görög hitelek egy része még júniusban lejár, és ha Athén nem kapja meg az EU, az Európai Központi Bank és az IMF által ígért 12 milliárd eurós kölcsönt, akkor gyakorlatilag beállhat az államcsőd – mondta lapunknak Rácz Margit, az MTA világgazdasági Kutatóintézetének kutatási igazgatója.

Ez a 12 milliárd a tavaly megszavazott 110 milliárdos keret időarányosan következő része, ám Görögország nem tudta teljesíteni a feltételeket: az államháztartási hiány magasabb, mint amit erre az időszakra ígértek. Bár Athén próbálkozott megszorításokkal, ezek nem jártak eredménnyel: a tapasztalatok arra utalnak, hogy az állam egyszerűen nem működik, még az adók behajtására sincsenek meg az eszközeik.

Az államcsőd viszont szörnyű következményekkel járna: radikálisan megugrana a munkanélküliség, a közszolgálatások egy részét felfüggesztenék, nem lenne mentő, bezárnának a kórházak, a közszféra nem kapna fizetést. Nem kapnák vissza a pénzüket az európai hitelezők, a német, a francia, a brit bankok sem, így a görög csőd valójában senkinek sem áll érdekében, s ezzel Athén akár zsarolhatja is az uniós kormányokat.

Rácz Margit szerint a mostani részletet éppen ezért még folyósítani fogják, és ezzel néhány hónapra fellélegzik majd Európa és Görögország, de középtávon más megoldást kell találni. Görögországban négy éve zsugorodik a GDP, a megszorítások pedig tovább csökkentik annak esélyét, hogy beinduljon a növekedés. Az egyik lehetséges megoldás – amint azt a német Der Spiegel korábban felvetette – az lehetne, ha Athén bizonyos idő múlva kilépne az euróövezetből és visszatérna a drachmához.

Jövőre az eurózóna még nagyobb problémával találja majd szemben magát, mert újabb 100 milliárd euró hitelre lehet Görögországnak szüksége lejáró adósságának finanszírozására. A görög adósság ugyanis piacról még részben sem finanszírozható. Az Európai Pénzügyi Stabilitási Alap viszont csak 2013-ban jön létre. A pótlólagos támogatást tehát abból az Ideiglenes Stabilitási Alapból kell előteremteni, amiből az írek és a portugálok kapták a támogatást – mutat rá a nehézségekre a kutató.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.