Az eurót mentik a német adófizetők

Bízunk Georgioszban – üzente tegnap Berlinből Angela Merkel német kancellár a görög miniszterelnöknek. – Minél gyorsabban megoldást kell találnunk a görög válságra – ígérte Nicolas Sarkozy francia államfő is. Merkel és Sarkozy tegnap Berlinben tárgyalt, és Athén ügye minden mást háttérbe szorított.

Berlin és Párizs ezúttal igyekezett egységet mutatni, ami az utóbbi időben feltűnően hiányzott. Sem az európaimentőcsomagok, sem a Líbia elleni beavatkozás terén nem voltak közös állásponton, a német atompolitikai döntés pedig egyenesen feldühítette a franciákat. Ám az euró válsága most elegendő ahhoz, hogy félretegyék a nézeteltéréseket. Merkel és Sarkozy is tisztában van vele: az idő szorít, ha nem találnak gyors megoldást, akkor Athén akár néhány héten belül csődbe mehet. A bizonytalanság pedig máris kihatott a spanyol állampapírokra is.

Berlinre jókora nemzetközi nyomás nehezedett az utóbbi hetekben, és ennek most meglett az eredménye. A németek feladták korábbi ragaszkodásukat ahhoz, hogy a magánhitelezőket kötelezzék: vállaljanak ők is részt a görög kockázatokban. A berlini találkozón végül a Párizs és az Európai Központi Bank által preferált javaslat győzött: a banki hitelezők önként dönthetnek arról, hogy meghosszabbítják-e a görög hiteleket vagy új görög papírokra váltják a régi adósságot. Ezzel el lehet kerülni, hogy úgy tűnjön: Athén újabb hitelekre szorul (pedig valójában erről van szó).

– Nem túlzás azt állítani, hogy Németország kulcspozíciót játszik a görög válság megoldásában, nemcsak azért, mert a mentőcsomagból a legnagyobb részt Berlin állja, hanem mert a német kormány gyakran állt elő olyan javaslatokkal, amelyek nemzetközi vitát kavartak – kommentálta a döntést lapunknak Cornelius Adebahr, a német külügyi intézet (Deutsche Gesellschaft für

Auswärtige Politik, DGAP) európai uniós szakértője. Adebahr most szívesebben beszél kompromisszumról, mint német „visszakozásról”.

Nem tartja megalapozottnak azt a kritikát sem, hogy a német kormány a saját adófizetőit védi, és ezért húzza-halasztja a döntéseket. – Lehet bírálni a Merkel-kormányt a görög mentőcsomag tavalyi halogatásáért, de azt is hozzá kell tenni: máig senki sem tudja, hogy miként lehet kimászni ebből a válságból. Javaslatok, vélemények vannak, de csodarecept nincs.

Nem tartja járható útnak azt a mindinkább teret nyerő elképzelést sem, hogy hagyja az eurózóna a sorsára Görögországot. Bizonyos gazdasági-pénzügyi érdekek talán Athén kilépése mellett szólnának, ám Adebahr szerint ennek nagyon súlyos politikai következményei lennének.

– Ez lenne az első óriási visszalépésaz európai integráció történetében, ezért érdemes mérlegelni, hogy néhány milliárdért megéri-e, vagy inkább tartsák bent a görögöket – figyelmeztet a szakértő.

Ha Görögország csődbe menne, akkor természetesen a német bankok is vesztenének, de ennél sokkal több forogna kockán. – A német adófizető pénze nem a görög nyugdíjat menti meg, hanem magát az eurót. Nem tudjuk felmérni, hogy egy kilépés milyen következményekkel járna – mondja.Cornelius Adebahr szerint most komoly felelősség hárul az európai kormányokra, hogy megpróbálják elmagyarázni a választóknak, mi forog valójában kockán. Nem alamizsnáról van szó a görögöknek, akik a lehetőségeik felett éltek, hanem Európa egysége a tét. Érdemes abba is belegondolni, hogy az Európai Unió nélkül vajon mekkora befolyása lenne Németországnak vagy Franciaországnak a világ ügyeire? – A sors iróniája, hogy a nemzetállamoknak saját jól felfogott érdekükben további hatásköröket kell majd átad niuk Euró pának a gazdasági kormányzás terén. Hiába nosztalgiáznak néhányan, már nem lehet visszatérni a nyolcvanas évekhez és a közös piachoz. A német politikai pártok, egykét képviselő kivetelével, nem is támogatnák a görögök kilépését.

Merkel és Sarkozy: egy irányba tett lépések
Merkel és Sarkozy: egy irányba tett lépések FOTÓ: REUTERS
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.