Szexcsapda magyar diplomatáknak

„Pillangókat” ráküldeni a célszemélyre, pásztorórákkal szexcsapdába csalni politikusokat, diplomatákat vagy üzletembereket régi, de változatlanul alkalmazott eljárás a titkosszolgálatok világában. Oroszul „áktyivnoje meroprijátyije”, angolul „dirty tricks” néven fut a magyar szakzsargonban „aktív intézkedésnek” hívott eljárás.

A belarusz titkosszolgálat e jól bevált módszerhez nyúlt, hogy aztán pár héttel ezelőtt az internetre feltöltött videókkal „leleplezze” a helyi szeretőjével randevúzóhancúrozó magyar diplomatát. A remélt eredmény nem maradt el, a női bájak iránt láthatóan nem közömbös férfit hazarendelték állomáshelyéről. A történet azonban nem ért véget. A belarusz szerveknek, úgy tűnik, kevés volt a minszki ellenzéki körökben mozgó tanácsos kilökése, a második körben a Lukasenko-rezsimet interjúkban és más nyilvános megszólalásokban kendőzetlenül bíráló magyar nagykövetet támadták. Mégpedig olyan akcióval, amelyet a titkosszolgálatok világát ismerők is csak az „aljas” és „ocsmány” jelzőkkel illetnek.

A világhálón most felbukkant második „szexvideó” a gyenge célpont, a nagykövet felesége állítólagos házasságtörésének intim részletekbe menő leleplezésével próbálta nevetség tárgyává tenni, erkölcsileg ellehetetleníteni a magyar diplomatát, akit gyakran lehetett látni ellenzéki megmozdulásokon, s szóvá tette a múlt decemberi elnökválasztások körüli csalásokat. Jó kapcsolatokat ápolt – az időközben mondvacsinált vádakkal bebörtönzött – ellenzéki személyiségekkel is. Túl sok kémfi lmet nem kell ahhoz megnézni, hogy világossá váljon: a belarusz titkosszolgálat felső politikai utasításra indította a legvadabb hidegháborús időket idéző, durván lejárató kampányt. Láthatóan valamilyen lépést akarnak kiprovokálni az EU soros elnöki tisztét betöltő magyarokból, akik egy kemény hangú közlemény és a budapesti belarusz nagykövet berendelésén túl más ellenlépéséket is kilátásba helyeztek.

Retorzióként belarusz diplomaták kiutasítása kerülhet szóba, amire válaszul minden bizonnyal magyar diplomatákat nyilvánítanának majd nemkívánatos személyeknekMinszkben. S mivel mind össze pár fős a három évvel ezelőtt megnyitott magyar követség, a kiutasításos adok-kapok lényegében a fehéroroszországi misszió „elfogyásához” vezethet. A kétoldalú politikai-gazdasági kapcsolatok nem túl jelentősek, így ez a fordulat nem igazán zavarná Alekszandr Lukasenko elnököt és köreit. Magyarországot viszont igen, mert presztízsokokból sem megengedhető, hogy a meccset az elnyomó belarusz rezsim nyerje meg.

Mint hallani, a fehérorosz szervek más EU-tagállamokra, uniós diplomatákra is utaznak, de azért a kemény diktatúra megválogatja, hogy kit pécéz ki magának. E sajátos posztszovjet képződmény eddig a viszonylagos jólét biztosításával tudta fenntartani magát. A belarusz rubel több mint ötvenszázalékos leértékelése, a vodka árának emelése és más drasztikus kényszerintézkedések is azt mutatják, hogy a rezsim gazdasági alapjai komolyan repedeznek. A túléléshez nem Moszkvától kértek segítséget, mert a segély ára az lenne, hogy a Kremlhez közeli orosz nagytőke privatizálhassa a belarusz állami ipari konglomerátumokat. A megmentést a Nemzetközi Valutaalaptól várják, feltéve ha az IMF megadja a hétmilliárd dolláros rendkívüli hitelt. Szexcsapdára ott már nincs szükség, oda egészen más arcot kell mutatni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.