Rövid életű plakátok

Hetek óta borzolja a kedélyeket Európában a magyarországi abortuszkampány, illetve az alkotmánynak a magzati élet védelméről szóló része. Szerdán az Európai Parlamentben Viviane Reding alapjogi biztos képviselői kérdésre elmondta: a magyar kormánynak le kell állítania a „Hadd éljek!” abortuszellenes plakátkampányt, azt ugyanis nem saját, hanem uniós forrásból finanszírozta.

A magyarországi civilek akkor kezdtek felfigyelni arra, hogy az európai esélyegyenlőségi elvekkel öszsze nem egyeztethető kampányt folytat uniós forrásokból a kormány, amikor Soltész Miklós szociális és családügyekért felelős kereszténydemokrata államtitkár május elején két kampányt mutatott be a nyilvánosságnak: az egyik a hagyományos családi szerepek merevségét kívánta oldani, a másik az abortuszellenes volt. A 110 milliós program négyötödét az unió állta az EU Progress alapjából. Ebből a férfiak és nők közötti esélyegyenlőséggel, illetve a társadalmi befogadással kapcsolatos feladatokat támogatják.

Információink szerint arra még nem akadt példa, hogy folyamatban lévő kampányt az unió döntéshozói leállítottak volna. Az már előfordult, hogy elnyert pénzt vissza kellett fizetnie a magyar államnak, de akkor a programot nem is valósította meg. Ez még 2010-ben történt, a kormányváltás időszakában: az előző kormány már nem, az új kormány pedig még nem foglalkozott azzal, hogy az elnyert pénzből úgynevezett szegregátumtérkép készüljön a szegénytelepekről. A Progress alapból finanszírozták 2009-ben a Partszélről a fősodorba című kézikönyvet is, amelyet a Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség munkatársai írtak. Nemrégiben tizennégy EP-képviselő – köztük több néppárti – beadványban fordult a bizottsághoz, vitatják az elnyert pénz felhasználásának szabályosságát.

A magzati élet fogantatástól való alkotmányos védelme és e mostani, abortuszellenes kampány egységbe kovácsolta a jogvédőket. Spronz Júlia ügyvéd, a Patent Egyesület munkatársa aztmondja: amikormeglátták a plakátot, úgy érezték, mintha visszaléptek volna a középkorba. „Csak a nőket célkeresztbe tévő plakátok nem segítik elő a férfiak és nők közötti társadalmi szakadék áthidalását” – mondja, hozzátéve, a kép és a szöveg bűntudatot kelt a nőkben, mert azt üzeni, hogy az abortuszt választók gyerekgyilkosok. Soltész Miklós korábban úgy fogalmazott: a magyar társadalom nem kész arra, hogy betiltsák az abortuszt, mint Lengyelországban.

Szerettük volna megtudni, hogy visszavonják-e a plakátokat és viszszafizetik-e az uniónak a pénzt. Soltész Miklós államtitkársága kérdéseinkre így reagált: „A magyar kormány minél előbb pontot kíván tenni az ügy végére, s azt jogi, technikai kérdésként kezeli. A szerződést a Progress program pályázati pénzéről eltérően értelmeztük. Ezt az Európai Bizottsággal rövid úton közvetlenül tisztázni fogjuk, s amennyiben kétségeiket nem tudjuk eloszlatni, akkor természetesen készen állunk levonni a megfelelő következtetéseket.”

Sérti a nők esélyegyenlőségét
Sérti a nők esélyegyenlőségét
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.