Szexügy ágyjelenetek nélkül

Mit érdemel az a politikus, aki New York polgármestere akar lenni, de közben egy tizenhat éves kamaszhoz hasonlóan viselkedik? Ezt találgatja most Amerika egy 46 éves kongresszusi képviselő, Anthony Weiner szexbotrányát követően. Sőt már „Weinergate”-ről is beszélnek.

Bár az ügyet el lehet intézni kézlegyintéssel is (brit fordulattal: „kis helyi nehézség”), az kétségkívül tanulságul szolgál a politikusok számára. Mégpedig két okból is: az „új média”, a közösségi portálok segítségével a meggondolatlan lépések futótűzként terjednek. Továbbá mindig van ellenérdekelt „cselszövő”, aki valós vagy politikai üzletet remél balfogásaikból.

Az egyébként házas Weiner – hackerekre hivatkozás, tagadás után –hétfőn szánva-bánva kénytelen volt beismerni: mégiscsak ő küldött a Twitter mikroblogon szexuálisan kihívó képet magáról egy huszonéves hölgynek. Mint kiderült, több esetben is így tett. A címzettek a közösségi portálokon szerzett „barátai” voltak.

– Mélyen szégyellem magam, nagyon buta dolog volt ez – fogalmazott a Demokrata Párt egyik reménysége, akit maga Bill Clinton adott össze a feleségével, és aki ötmillió dollárt kalapozott össze, hogy két év múlva Michael Bloomberg helyére állhasson a világváros élén. Weiner leszögezte: nem találkozott a fiatal hölgyekkel, nem mond le képviselői mandátumáról, és semmi törvénytelent nem tett. Nancy Pelosi, a képviselőházban ellenzéki demokraták vezetője mindenesetre vizsgálatot indított, hogy aWeinergate-ben felhasználtak-e vajon hivatali eszközöket vagy megsértették-e más módon az etikai szabályokat.

A másik tanulság: ahogy Clinton akkori elnök szexbotrányához nemcsak Monica Lewinsky, de a háttérben machináló Linda Tripp is kellett, Weiner esetében a demokraták és az Obama-adminisztráció régi mumusa, Andrew Breitbart jobboldali internetes médiavállalkozó volt résen, és robbantotta ki az ügyet. Breitbart egy kompromittálónak tűnő videója nyomán korábban felmentették a mezőgazdasági minisztérium illetékesét, majd – elnézését kérve – visszavették, miután kiderült: Breitbart szövegösszefüggésből kiragadott részlettel próbálta lejáratni célpontját. Az nem szexügy volt.

Mint mindig, könnyen lehetne most is „Szex és New York”-ot emlegetni, de Weiner esetében – a kezdeti hazugsággal megspékelve – inkább az ügy ostobasága a meghatározó, semmint egy tényleges házasságtörő kapcsolaté. Persze ilyenbe is bele lehet bukni, még az ágyig sem kell eljutni. Larry Craig szenátor azt követően volt kénytelen pár éve visszavonulni, hogy az amúgy erkölcscsősz republikánus politikust feljelentették: a vécéajtó alatt integetve tett ajánlatot egy civil ruhás rendőrnek egy reptér férfimosdójában. És nem csak Amerika emlékszik jól Clinton védekezésére a Lewinsky-affér idején: ami az Ovális Irodában történt, az nem volt szex, az ő értelmezésében.

Weiner képviselő ezt a képet küldte magáról
Weiner képviselő ezt a képet küldte magáról
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.