Mladics tábornok vagyok, az egész világ ismer

Szürke öltönyben, sötétszürke ingben és pepita nyakkendőben állt a hágai Nemzetközi Törvényszék elé Ratko Mladics, a boszniai szerbek egykori hadseregparancsnoka. A 68 éves tábornok egyszerre próbált szánalmat és tiszteletet kelteni maga iránt. Meghallgatását több szerb televízió egyenesben közvetítette, és a tizenhat évig rejtőző katonatiszt a nyilvánosság teljes tudatában szerepelt a kamerák és a sajtó előtt.

Miután a tárgyalást vezető holland bíró, Alfonse Orie tisztázta személyazonosságát, Mladics kijelentette, másik ügyvédet akar. – Erről az emberről azt sem tudom, hogy szerb-e – mondta a törvényszék által kijelölt védőről, Aleksandar Aleksicsről. Többször hivatkozott betegségére. A tárgyalás előtt éjszakát a scheveningeni börtönkórházban töltötte. (Belgrádi hírek szerint a szerb kormány orvosokat küldene Hágába Mladics kezelésére.)

A megfigyelők szerint az egykori hadseregparancsnok más hágai szerb vádlottakkal ellentétben nem akarja megbénítani az eljárást. A kérdésekre „Tisztelt bíróság!” megszólítással válaszolt. Mladics ugyan azt mondta, egyetlen szót sem akar hallani vádakból, ám mégis kénytelen volt meghallgatni a 11 pontos, tömörített vádiratot. Ez a boszniai muzulmánok és horvátok elleni kétrendbeli népirtással (így a srebrenicaiban is), többrendbeli tömeggyilkossággal, etnikai tisztogatással, deportálással, embertelen bánásmóddal, a hadviselés törvényeinek megszegésével, terrorral és túszszedéssel vádolta a tábornokot. Majd megkérdezték, bűnösnek vallja-e magát? Mladics először megtagadta a választ, majd azt mondta, hogy „nagyon beteg ember”, és a vádirat tanulmányozására nem elegendő számára amegengedett harminc nap. A vádakat végül „szörnyűségesnek és megszégyenítőnek” nevezte.

Zárt ülésen tett vallomást egészségi állapotáról. A hírek szerint egy korábbi infarktus következtében az egyik kezét nem tudja mozgatni. Rákbetegsége miatt két éve megműtötték, majd hosszas kezelésen esett át. Sokan ezért felvetik, hogy megismétlődhet Szlobodan Milosevics esete. A volt jugoszláv elnök a tárgyalás idején halt meg Hágában.

Mladics következő tárgyalását július elejére tűzte ki a bíró. A meghallgatás során a tábornok kijelentette, hogy a bíróság előtt hazáját, népét akarja védeni, nem pedig Ratko Mladicsot. – Nem öltem horvátokat csak azért, mert horvátok. Csak a népemet, hazámat védtem – hangoztatta. A bíró erre azzal válaszolt: a vádak személyesen a volt hadseregparancsnokra vonatkoznak. A pénteki tárgyaláson így Mladics formálisan nem utasította el, és nem ismerte el bűnösségét. Belgrádi őrizete alatt azonban kijelentette, nem bűnös, és nem tartja legitimnek az ENSZ égisze alatt működő törvényszéket.

A tárgyalás végén, amikor a bíró a fogvatartás körülményeiről kérte a véleményét, kijelentette: nem akarja, hogy „kézen fogva vezessék, mert nem vak.” Tud mozogni, s ha ez nem megy, segítséget fog kérni. „Ratko Mladics tábornok vagyok! Az egész világ tudja, ki vagyok!”

A generális nem volt agresszív

– Megítélésem szerint Ratko Mladicsösszességében bizonyos fokú együttműködési készséget mutatott Hágában az első tárgyalási napon. Nem viselkedett agresszíven, s vonta kétségbe a bíróság jogszerűségét, kompeten ciáját. Feltételezhető, hogy Mladics a továbbiakban sem tanúsít elutasító magatartást – mondta lapunknak Prandler Árpád, a hágai Nemzetközi Törvényszék (ICTY) egyetlen magyar bírája. A 81 éves neves nemzetközi jogász – akit az ENSZ Közgyűlés 2005-ben választott meg az egykori Jugo szlávia területén elkövetett háborús bűnökkel foglalkozó hágai testület bírájává – már öt éve a boszniai szakadár horvát államalakulat poli tikai és katonai vezetőinek a perében működik.

A Mladics-per kapcsán a jogász lapunknak hangsúlyozta, hogy szavai nem tekinthetők az ICTY hivatalos véleményének. Szerinte a Mladics-per első napja a várakozásoknak megfelelően zajlott le. A vádlott részéről érthető, hogy nem volt hajlandó érdemi dolgokat érinteni, illetve nyilatkozni arról: bűnösnek vagy ártatlannak tartja-e magát. Mladics esetében Prandler elhúzódó, legalább két évet átfogó eljárásra gondol. Mivel a helyszíni bejárás elfogadott gyakorlat a nemzetközi törvényszéken, valószínűsíthető, hogy a bírák fel fogják keresni az egykori boszniai háborús és emberiségelleni bűncselekmények bizonyos helyszíneit. (K. T.)

Mladics a hágai törvényszék előtt. Nagyon beteg embernek mondta magát
Mladics a hágai törvényszék előtt. Nagyon beteg embernek mondta magát
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.