Hamza lett a lázadás mártírja

A halálos lövést kapott iráni Neda Agha Szoltani életének utolsó pillanatairól forgatott, és az internetre feltöltött videó pillanatok alatt bejárta a világot.

A 2009. júniusi teheráni tüntetések során megölt lány az iráni rezsim elleni tiltakozások mártírja lett. Hasonló szerepet játszhat most Szíriában Hamza al-Khatib: a 13 éves fiú a Basar al-Asszad elnök rendszerével szembeni tiltakozások hősévé és egyben jelképévé válhat.

Szíriai ellenzékiek szerint a dél-szíriai Deraa közelében fekvő al-Dzsiza faluból származó fiút még április végén, egy utcai ellenőrzőpontnál tartóztatták le. A YouTube videomegosztóra feltöltött, sokkoló erejű felvétel szerint a fiú testét sebek és vágások borítják, láthatóan súlyosan bántalmazták. A szerencsétlen tinédzsert meg is csonkították, nemi szervét levágták. Május végén a tetemet visszaszolgáltatták a családnak. A múlt hét végi temetésről is készült egy meglehetősen rossz minőségű videó, a gyászolók szerint Asszad bandái végeztek Hamzával – írta a Reuters.

Az AFPszerint hivatalos szíriai részről határozottan cáfolták, hogy megkínozták vagy bántalmazták volna a fiút. Állításuk szerint Hamza egy tüntetés során vesztette életét, amikor fegyveres banditák tüzelni kezdtek a biztonsági erők tagjaira.

Hamza halála nemcsak a Facebookon mozgósított tízezreket, hanem a Reuters által idézett szíriai források szerint a közel-keleti országban is sokakat felháborított a fiú tragikus sorsa. Az esetre az államimédia is reagált, a teljes igazság feltárását ígérve. Az állami televízió egyórás műsorban foglalkozott az esettel, a megszólaló orvosok szerint a Hamza testén látható szörnyű nyomok összeesküvők munkájának eredménye. Az összeesküvők közé sorolták az Al-Dzsazíra pánarab hírtelevíziót, amely átvette a londoni székhelyű Barada TV által elsőként bemutatott videófelvételt.

Az ügybenmegszólalt Hillary Clinton is. Az amerikai külügyminiszter szerint Hamza sorsa azt bizonytja sok szíriai számára, hogy a rezsim nem figyel oda saját népére. Remélem, hogy a fiú nem hiába halt meg – tette hozzá az amerikai diplomácia vezetője.

– A felkeléseknek jelképekre van szükségük – idézte a Reuters Nadim Houryt, a Human Rights Watch (HRW) nemzetközi emberi jogi szervezet egyik vezető munkatársát. Az iráni Neda mellett a mozgósító erejű szimbólumok közé sorolják még Mohammed Bouazizit, a tunéziai férfi a később elűzött államfő, Zine el-Abidine Ben Ali rendszere ellen tiltakozva gyújtotta fel magát. A HRW szerint a két hónapja tartó szíriai lázongásokban 890-en vesztették életüket, közülük 418-an Deraában, illetve a dél-szíriai város környékén haltak meg.

Tüntetők a szíriai Kafranbelben. A 13 éves Hamza szörnyű halála sokakat mozgósított
Tüntetők a szíriai Kafranbelben. A 13 éves Hamza szörnyű halála sokakat mozgósított
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.