Két guantánamói fogoly a varsói per sértettje

Bizonyítást nyert az egyik legnagyobb és legnyilvánosabb lengyel államtitok: az északkelet-lengyelországi Kiejkutyban a CIA számára titkos börtönt és vallatóközpontot tartottak fenn a katonai hírszerzés korábbi bázisának területén. A közelben alkalmas katonai repülőtér volt, ahová akár egyenesen Afganisztánból is repíthették foglyaikat az amerikaiak, az általuk kedvelt Gulfstream gépeken.

A korábban nyilvánosságra jutott hírek szerint a foglyokat alaposan megutaztatták, több átszállás után jutottak Lengyelországba. Az emberi jogi szervezetek adatgyűjtése szerint a CIA-vel kapcsolatba hozható gépek Afganisztánból, Dubaiból és Marokkóból érkeztek és legalább húsz utast vittek a Szymany katonai repülőtérre. Mások nyolc fogvatartottról szólnak. A lengyel katonai hírszerzés külön alegységet hozott létre a bázis őrzésére, ők közvetlenül a CIA-ügynökök alárendeltjeként ténykedtek. (Ezen kívül még legalább két hasonló börtöne volt a CIA-nek. Az egyik egy marokkói sivatagban, a másik Bukarest belvárosában.)

Ismert, hogy ezen kívül a CIA feltehetően még tucatnyi más szövetséges állam repülőtereit és területét is használta, amikor feltételezett terroristákat szállított, illetve vallatott. Erről még 2005-ben számolt be egy jelentésben a Human RightWatch nevű emberi jogi szervezet. Az ügyben több nemzetközi szervezet, így az ENSZ és az Európa Tanács is vizsgálódott.

Arról azonban csak most számolt be a varsói Gazeta Wyborcza, hogy az ügyészek már-már vádat emeltek a lengyel felelősök ellen, amikor elvették tőlük az ügyet. A lap megtudta, hogy a 2008 óta tartó nyomozás során a fővárosi főügyészség két ügyésze tíz kérdést juttatott el jogi és diplomáciai szakértőkhöz. Ezekben azt firtatták, hogy a lengyel alkotmány lehetővé teszi-e, hogy az ország területén idegen ügynökség börtönt tartson fenn, s ott olyan tevékenységet folytasson –így kínzást –, amelyet a lengyel törvények tiltanak. A szakértők a februárban kézhez vett kérdésekre májusban válaszoltak. Ennek alapján két, jelenleg is Guantánamóban őrzött arab férfit az ügyészség sértettnek nyilvánított. Őket állítólag megkínozták Lengyelországban a CIA kihallgatói. A lap azt is tudni véli, hogy az ügyészek vádat akartak emelni a 2005-ben hivatalban volt baloldali (SLD) kormány tisztségviselői ellen, azonban az ügyet elvették tőlük. A lengyel média szerint az ügyészség még 2009-ben információt kért az amerikai igazságügyi minisztériumtól a CIA-börtönök ügyében. Ezt nemzetbiztonsági érdekekre hivatkozva megtagadták, az ügyet lezártnak tekintik.

A leváltott ügyészek nem nyilatkoztak a lapnak, de a fővárosi főügyészség cáfolta, hogy azért állították volna le őket, mert Leszek Miller volt szocialista miniszterelnök és Aleksandr Kwasniewski volt államfő ellen is vádat akartak emelni. Miller, aki a baloldali kormány feje volt, amikor a börtönt létrehozták, azt nyilatkozta: nem lesz „hasznos idióta” és nem fog beszélni erről az ügyről, hiszen ezzel kiszolgáltatná Lengyelországot az al-Kaida csapásának. A jövő évi futball-Eb éppen jó alkalom lenne erre a baloldali politikus szerint.

Az ügy nem csak a baloldali pártnak és politikusainak kényelmetlen. Amikor az ügyet nyilvánosságra hozta az amerikai média, az akkori jobboldali kormány is határozottan tagadta, hogy ilyen börtön volt az országban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.