Több ezren Mladics mellett

Több ezren tüntettek tegnap Belgrád központjában a háborús bűnökkel vádolt Ratko Mladics elfogása ellen. A főleg szerb nacionalistákból álló tiltakozók hősnek nevezték a nyolcezer boszniai muzulmán férfi és fiú meggyilkolásával vádolt volt boszniai szerb hadseregparancsnokot.

– Mindenkinek joga van kinyilvánítani a véleményét, a rendőrség nem fog erőszakot alkalmazni, csak akkor, ha súlyosan megsértik a közrendet –jelentette be vasárnap délután a szerb belügyminiszter. Ivicsa Dacsics közölte: eszében sincs betiltani a szerb radikálisok este hét órára tervezett, Mladics letartóztatása elleni tüntetését. Igaz, azt is elismerte: a letartóztatás óta a biztonsági készültséget a legmagasabb fokozatra emelték.

Belgrád központjában már délután tüntetések kezdődtek, és több szélsőjobboldali szervezet jelezte, hogy csatlakozik. A Szerb Radikális Párt (SRS) előre bejelentette demonstrációját, híveit buszokkal szállították vidékről a fővárosba. A B92 szerb hírportál szerint megfogadták, hogy a megmozdulás békés lesz. Ismeretes: 2008-ban, Radovan Karadzsics elfogását követően zavargások törtek ki Szerbiában, melynek során többtucatnyian megsebesültek.

Tegnap a boszniai Kalovnikban is legalább ezren tüntettek Mladics mellett, aki ebben a faluban töltötte gyermekkorát – jelentette a Reuters. „Üdvözöljük Mladics városában” –állt a főutca fölé kifeszített molinón.

– Ő volt és lesz a mi hősünk, aki megvédett minket – mondta a hírügynökségnek egy Srdjan nevű férfi.

Mindeközben kiderült: Mladics tagadja az ellene felhozott vádakat.

– Nincs semmi közöm a srebrenicai mészárláshoz. Sőt mindent elkövettem, hogy minél több asszonyt és gyereketmentsekmeg –mondta Ratko Mladics a fiának vasárnap. Darko Mladics erről a Reutersnek nyilatkozott. A tábornok állítólag rossz egészségi állapotban van, lelkileg is megviseli a börtön. Kérvényezte, engedjék ki, hogy felkereshesse lánya sírját: Ana még 1994-ben lett öngyilkos, apja szolgálati fegyverével. Mladicsot gyakran látták a sír mellett üldögélni. A háborús bűnöket vizsgáló szerb bíróság hajlana az engedélyre, de a biztonsági szervek valószínűleg megvétózzák majd.

Mindeközben Mladics ügyvédje ismét közölte, hogy fellebbezni fog a kiadatás ellen. Ennek ellenére nincs kizárva, hogy a volt boszniai szerb parancsnokot még ma kiadják Hágának; perét egy német bíróra szignálták ki.

A volt boszniai szerb parancsnok bujkálásáról időközben újabb pikáns részletek kerültek nyilvánosságra. A WikiLeaks-táviratokból kiderült: Mladicsot nem kisebb politikus, mint Vojiszlav Kostunica szerb államfő védte, méghozzá éveken keresztül. A Jutarnji List című horvát lap szerint Belgrád 2006 óta tudta, hogy hol rejtőzik Mladics, de Kostunica nem volt hajlandó kiadni az elfogatóparancsot. Erről panaszkodott állítólag maga Borisz Tadics is, amikor 2009-ben az amerikai nagykövettel tárgyalt.

Ám Mladics jóban volt „az égiekkel” is. 2006 októberében, szívinfarktusa után egy Nagybecskerek melletti női zárdában lábadozott – írta a szerb Blic. Itt egy hónapig ápolták, és már a sírját is kijelölték a kriptában, amennyiben jobblétre szenderülne. Mladics azonban meggyógyult, és továbbállt. Végül rokonai vezették nyomra a biztonsági erőket: a nyomozás állítólag hasonlított Oszama bin Laden „levadászására”. Az egyik közeli segítőjét követték, és figyelmesek lettek rá, hogy gyakran telefonál, illetve személyesen is felkeres egy észak-szerbiai falut, ahol Mladics rokonságának is volt egy háza. És valóban: itt rejtőzött a tábornok is.

Vladimir Vukcsevics szerb államügyész viszont ünnepelni készül: Carla del Pontéval, a hágai Nemzetközi Törvényszék korábbi főügyészével koccintanak majd az „igazságra”. A két üveg cabernet sauvignont még Del Pontétől kapta, az egyiket Mladics, a másikat Karadzsics képe dísziti – most eljött az ideje ,hogy kinyissák őket.

Egyre közelebb az Európai Unióhoz

Érdekes, ám véletlen egybeesés: amikor nyilvánosságra került, hogy Mladicsot letartóztatták, Catherine Ashton épp Belgrádban tartózkodott. Az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főmegbízottja Dragan Sutanovacs védelmi, illetve Ivica Dacsics belügyminiszterrel írt alá egy egyezményt, ami gyakorlatilag hozzáférést enged a szerbeknek az EU közös hírszerzési rendszeréhez. Mindez felgyorsítja

Belgrád EU-csatlakozási tárgyalásainak ütemét, jelzi a brüsszeli bizalmat és egyben előmozdítja Szerbia részvételét az EU katonai műveleteiben.

– Szerbia tettekkel bizonyította elkötelezettségét az európai értékrend és az EU iránt – mondta lapunk kérdéseire válaszolva a hét végén Budapesten a szerb védelmi miniszter. Sutanovacs elmondta: Szerbia kiképzőkkel, katonai kontingenssel járul hozzá Ugandában a szomáliai kormánycsapatok és rendőri erők kiképzéséhez, mint az EU-misszió tagja, továbbá bekapcsolódik a kalózellenes műveletbe is. (D. P.)

Üdvözöljük Mladics városában! – Tüntetők Kalovnikban
Üdvözöljük Mladics városában! – Tüntetők Kalovnikban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.