Schmitt Pál a pápát választotta

A közép-európai államfők tegnapi egynapos csúcstalálkozójának kora estétől Barack Obama jelenléte adott különös rangot. Ez a protokolláris rendezvény – ahol olyan politikusok vesznek részt, akik országukban többnyire jelképes szerepet játszanak – ezzel megemelkedett. Sőt, kiderült, hogy azzal is érdeklődést lehet kelteni a rendezvény iránt, ha valaki bojkottálja a találkozót.

Borisz Tadics és Traian Basescu távolmaradása figyelmeztette a boldogabb demokráciák vezetőit térségünk elintézetlen ügyeire. Tadics szerb elnök nem ment Varsóba, mert oda erős amerikai ösztönzésre, meghívták Atifete Jahjagit, Koszovó elnök aszszonyát. Szerbia nem ismeri el egykori tartománya függetlenségét. Belgrád azonban prímán időzített, hiszen Ratko Mladics lázárföldi elfogásával ellopta a show-t. Egyben bizonyította, hogy azért megfelel az európai követelményeknek. Basescu is inkább odahaza őrizte a román politikának az erdélyi magyar autonómiától való szorongásait. De ne higgyük, hogy a kisebbségekkel kapcsolatos többségi szűkkeblűség Kárpát-medencei jelenség. A varsói találkozó színhelye előtt azért tüntettek, hogy Litvánia hagyjon fel a lengyel kisebbség diszkriminálásával.

A magyar elnök elhagyta Varsót, még mielőtt Barack Obama odaérkezett a G8-csúcsról. Schmitt Pál ebéd után inkább Rómába repült, hogy XVI. Benedek pápa és Orbán Viktor miniszterelnök társaságában Liszt-zenét hallgasson. A pápa magánkihallgatáson is fogadta Schmitt Pált és feleségét.

A két menetben lebonyolított tanácskozás a demokratikus átalakulás nehéz útjáról szólt, arról, mit meríthet e tapasztalatokból az arab világ, Észak-Afrika, a Közel-Kelet. Ez volt az Obamával eltöltött estebéd egyik témája is. A közép- és kelet-európai átmenet ilyen összehozása kapóra jött az Egyesült Államoknak, amely egyébként már viszonylag hosszú ideje élvezi, hogy megszabadult a régió körüli nagyobb felelősségtől. Amerikát most egyedül az arab világ forrongása érdekli. Nagyon kedvére lenne, ha ott valamilyen módon végbemehetne az átmenet az önkényuralomból a demokráciába, miközben nem borul fel a törékeny regionális béke, és folyamatos marad a szénhidrogén-szállítás. Félő, hogy a tapasztalatok nem átültethetők egykönnyen. A szabad választásokkal sokszor szélsőséges erők jutnak hatalomra. Az USA-ban persze jól tudják, hogy a jogállamiság törékeny Európa keleti felén is, hogy a tekintélyuralmi tendenciák, nacionalista rémálmok is vissza-visszaköszönnek.

A lengyel politika szempontjából a csúcs megrendezése eleve siker. Az pedig külön hozadék, hogy az amerikai elnök jelenlétével elismerte Varsó kiemelt szerepét a térségben. Egyébként az Obamával való találkozót ismeretlen okból, de bojkottálja a Nobel-békedíjas Szolidaritás-alapító Lech Walesa volt lengyel elnök is. Ő korábbi programjára hivatkozik. Nem lesz ott a lengyel politikusokkal tartandó szombati összejövetelen Leszek Balcerowicz, akit a lengyelországi piacgazdaság egyik fontos építészének tartanak.

Obama az Ismeretlen Katona sírja előtt Varsóban
Obama az Ismeretlen Katona sírja előtt Varsóban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.